Blíží se další turnaj I am Fighter. Vítěz Streetfightera si brousí zuby na “Vémolu z AliExpressu”

Blíží se další turnaj I am Fighter. Vítěz Streetfightera si brousí zuby na “Vémolu z AliExpressu” Intenzivní staredown mezi Davidem Zoulou a Petrem Beranem | zdroj: FOTO: Se svolením IAF

V sobotu se uskuteční galavečer I Am Fighter 4, na němž se střetnou dvě nepřehlédnutelné postavy domácí amatérské MMA scény –⁠ Petr Beran a David Zoula. A už nyní je jasné, že půjde o velmi vyhrocený souboj.

Oba si nedávno vyměnili názory pod dohledem promotéra Petra Ondruše. Ačkoliv jde o amatérské bojovníky, zkušeností mají na rozdávání. Petr Beran praktikuje MMA zhruba dva a půl roku, šest let se věnuje brazilskému jiu-jitsu. Ve svých třiceti letech však cítí, že je nejvyšší čas zařadit se mezi profesionály. David Zoula bojuje pod pravidly MMA zhruba čtyři roky, tomu předcházela tříletá štace v kickboxu. A stejně jako Beran se pomalu chystá na přestup mezi profíky.

Právě disciplíny, kterým se věnovali před MMA, jasně definovaly jejich styl boje. Beran se profiluje především jako zemař, zatímco Zoula raději zůstává v postoji. I tím je duel zajímavý, jelikož nabídne souboj dvou diametrálně odlišných stylů. Zoula ale varuje, že se neztratí ani na té zemi. “Hodně lidí si myslí, že já budu postojář, on zemař, ale mně je to fakt jedno, já klidně na tu zem půjdu.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený I Am Fighter (@iaf_iamfighter)

Že se Berana v tomto ohledu nebojí, napovídá i přezdívka “Vémola z AliExpressu”, kterou mu sám vymyslel, když ho sledoval v rámci série IAF: StreetFighter. “Začal zápas, rozeběhl se, hodil soupeře na zem a rychle je utáhnul. Bylo to prostě jako zápasy Vémoly,” vysvětlil, přičemž dodal, že českého “Terminátora” rozhodně nepovažuje za nudného zápasníka. “Ale je pravda, že neumí boxovat.”

Beran rozhodně není žádný svatoušek. Než se dostal do tělocvičny, vybíjel si energii na ulici, což si dokonce musel odpykat ve výkonu trestu. V tomto ohledu dodal, že mu právě MMA změnilo život. Zoula začal s bojovými sporty mnohem dříve, snad i proto se podobným problémům vyhnul, navíc má za sebou i jisté úspěchy, byť jim nepřikládá velkou důležitost. “Vyhrál jsem mistrovství republiky v kickboxu i MMA, ale nemyslím si, že je to v amatérech nějaký velký úspěch, protože dnes to vyhrává každý druhý idiot, je to jen o tom, jaký člověk dostane los.”

Není náhodou, že se borcům v amatérech tolik daří. Oba totiž navštěvují přední české gymy. “Můj největší úspěch je, že jsem se dokázal dostat mezi kluky v Reinders MMA, že s nimi držím profi tempo. Z amatérské úrovně trénování jsem se už dostal na tu profi,” řekl Zoula. Svou kariéru ale vidí v zámoří, rád by se dostal do Sanford MMA, kde se mimo jiné připravuje také Viktor Pešta. Beran zase trénuje u Petra Knížete, jenž je pro něj velkou motivací. “Když vidím starýho (“Monstera”, pozn. red.), tak si říkám, že by to třeba ještě deset let šlo.”

Zoula si také všiml, že se Beran těší poměrně velké popularitě, což mu nepřijde správné. “Myslím si, že zápasník, jako jsem já, si to zaslouží mnohem víc, tak jsem se do něj příjemně pustil a vyzval jsem ho, abych ukázal, že jsou tady zápasníci, kteří jsou na tom mnohem lépe,” vysvětlil.

Střetnout se měli v  již zmíněném projektu IAF: Streetfighter, kde se Zoula po čtyřech výhrách stal jedním z vítězů. Beran stihl porazit tři soupeře, do vzájemného zápasu ale kvůli nemoci nenastoupil. Nevraživost si však oba udrželi až doposud, Zoula je přesvědčen, že mu Beran nesahá ani po kotníky, takže může být rád, že se k zápasu s ním vůbec dostal. “Nevím, co tak extrémního v životě dokázal, že mu nesahám ani po kotníky,” kontroval Beran. “Zápasíš šest let a jsi pořád v amatérech, myslím, že už bys měl být někde jinde.”

Beran je navíc přesvědčen, že ho soupeř podceňuje, což vnímá jako jeho největší slabinu. “Myslí si, že když zvedne 160 kg na mrtvolu, tak to bude stejné i v zápase. Myslím si ale, že si poradím, o 30 kilo těžší frajery naházím jako děti. A takhle to bude i v tom zápase. Bude to o tom, jak David zvládne vstávat a bránit takedowny.”

Galavečer I Am Fighter 4 se uskuteční již následující sobotu (16. dubna) v pražském Kongresovém centru, začátek je naplánován na 18:00. Celý turnaj bude možné sledovat také prostřednictvím O2 TV Sport.

Zdroje:  YouTube I AM FIGHTER

Nejnovější články