Brněnský MMA turnaj nabídl nečekaná ukončení před limitem i taktickou partii

Brněnský MMA turnaj nabídl nečekaná ukončení před limitem i taktickou partii zdroj: Profimedia

Na hlavní kartě se v Brně představilo hned několik zápasníků z organizace Oktagon.

První polovinu večera jsme pokryli v tomto článku:

Dvořák - Vacek (90 kg, MMA)

Druhou polovinu galavečera Fusion otevřel souboj Lukáše Dvořáka z Reinders MMA proti zkušenému Miroslavu Vackovi z Monster Gymu, který nastupoval s bilancí 11 vítězství a 11 proher. Pro Dvořáka to byl sice teprve čtvrtý zápas v MMA, ale má na svém kontě okolo 40 zápasů v thajském boxu. Z obou stran byl tedy cítit respekt a zápas začal v pomalejším tempu. Oba bojovníci se vzájemně načítali a vyměřovali vzdálenost. To se povedlo rychleji Vackovi a delší kombinací poslal Dvořáka k zemi. Půl kola se ho tam pak snažil ukončit, ale Dvořák skvěle bránil.

Druhé kolo začalo obdobně a první polovina probíhala v postoji, kde však většina úderů končila v krytech. Tentokrát to byl ale Dvořák, kdo v polovině nachytal soupeře a dobře trefil. Vacek šel k zemi do želvy a chvíli se zdálo, že přijde konec. Pak se zkušeně přetočil a začal souboj na zemi, ve kterém si borci oproti prvnímu kolu prohodili role a ve výhodnější pozici byl Dvořák, kde využíval svoje obávané lokty. Vacek se pak při protočení dostal do arm trianglu a během pár vteřin byl konec. V MMA zatím neporažený Dvořák si tedy připisuje další výhru na submisi a jako jeden z mála bývalých thaiboxerů dokáže být velmi nebezpečný i v boji na zemi.

Korowczyk - Farkaš (77 kg, MMA)

Denis Farkaš si nás získal už na nedávném galavečeru organizace IAF. Tam sice s Tomášem Fialou strávil většinu času na zemi, ale i tak předvedl neskutečnou mrštnost a hlavně odolnost, protože vydržel nesmyslné bití. Přitom dokázal ještě pózovat fotografům. Hodně jsme se tedy těšili, že v Brně dostane více prostoru pro svůj skvělý boj v postoji. Původně se měl utkat v kategorii do 70 kg, ale soupeř se zranil. Naštěstí se našla náhrada, sice o váhu výš a se soupeřem z proslulého polského Ankos mma, kam se jezdí připravovat třeba Mach Muradov. Korowczyk ale také začínal v kickboxu, a tak se dal čekat boj v postoji.

Farkaš do zapasu vletl na 120 %, tvrdost jeho úderů a kopů rezonovala arénou. Nasadil šílené tempo a bylo jasné, že tenhle zápas nejspíš nebude moc dlouho trvat. Korowczyk vracel, a když trefil, Farkaš mu rukama naznacoval, ať ještě přidá. Polak ale zřejmě usoudil, že zápasí s velkým bláznem, kterého v postoji jen tak nevypne, a bude tedy rozumnější přenést boj na zem. Vypadalo to jako skvělé rozhodnuti, když z full mountu Farkaše loktoval. Rozhodčí Pavel Touš celou situaci sledoval z velké blízkosti a bylo jen otázkou, kdy zápas odmává. Upozornil slovenského borce, že se musí aktivně bránit a ten začal vracet zespoda. Pak se mu bravurně podařilo přetočit a doslova utekl hrobníkovi z lopaty. V postoji navíc zase rozpoutal peklo a na obranu snad ani nepomyslel. Polák se zabalil do krytu a Farkaš do něj pouštěl údery vší silou. Zkázu dokonal čistě trefený zvedák na bradu. Rozhodčí zkušeně skočil mezi oba borce a dokonce schytal několik ran do zad, za což se mu vítěz hned omlouval.

Farkaš rozhodně předvedl, že patří k nejtvrdším borcům na naší scéně. Dá se však předpokládat, že většina jeho soupeřů s ním bude raději chtít jít na zem, když uvidí, čeho je v postoji schopen. Další zápas Denise čeká už za 3 týdny na XFN v Bratislavě a o týden později, tedy 20. prosince se představí na Titan Fight Night v Partizánskem. Denis se toho vážně nebojí a nakládá si zápasovou porci jako málokdo. Tenhle mladý talent stojí rozhodně za pozornost.

Jartim - Malach (73 kg, MMA)

Od tohohle zápasu se čekala válka v postoji. Především Malach má dlouholeté zkušenosti z kicboxu, ale přesto to byl právě on, kdo hned v úvodu prvního kola vzal boj na zem. Dlouho pak oba zápasili u pletiva a nic moc se nedělo. Zpátky do boje v postoji se vrátili až pár vteřin před koncem. Nikdo uz zřejmě nečekal, že se odehraje něco závažnějšího, avšak Malach pět vteřin před koncem trefil hák ze zadní a Jartim šel bezvládně k zemi. Návrat krále severu jako vyšitý a navíc KO jak dělané pro highlight video. "Už nikdy mě neodepisujte!" vzkázal po zápase vítěz a musíme uznat, že tímhle výkonem se ve velkém stylu vrátil zpátky do hry.

Janka - Kalašnik (77 kg, MMA)

Pro oba důležitý zápas. Zatímco Janka by potřeboval trochu vylepšit dosavadní rekord výhrou, Kalašnika s pěti výhrami a pouze jedinou prohrou by zase do svého životopisu potřeboval přidat zvučnější jméno jméno. Přesně to nabízel do banku bombarďák Jan Janka. Bylo jasné, že ten se bude chtít bít v postoji, zatímco Kalašnik jakožto bývalý zápasník ve volném stylu mu bude chtít tenhle aspekt co nejvíce eliminovat. To se mu také dařilo a svému soupeři nedal v zápase prakticky žádný prostor něco ukázat. Bylo jasné, že po dvou kolech jasně na body vede Ak-47. Jeho trenéři si ale byli vědomi toho, že už mu do závěrečného kola moc sil nezbývá, zatímco Janka do toho nejspíš vletí jako blázen. Snažili se tedy namotivovat svého svěřence, aby vyburcoval poslední zbytky sil a nenechal si vítězství vzít.

V závěrečném kole to byl dokonce brněnský zápasník, který trefil bradu soupeře. Rána však už neměla knockoutovou sílu. Posléze se Kalašnikovi podařilo Janku opět vzít na zem a v nesmírně fyzicky náročném zápase si nakonec dokráčel pro vítězství na body. Vydal ze sebe při tom úplně všechnu energii a ukázal neskutečné srdce, protože po zápase vypadal mnohem unavenější než poražený Janka. Bude zajímavé sledovat, koho oba dostanou do příštích zápasů. Janku bych osobně rád viděl v zápase podle fusion pravidel, kde by mohl jít z přestřelky do přestřelky a nemusel se trápit bojem na zemi.

ShestakovDohnal

Poslední zápas večera, ve kterém se proti sobě stanuli dva precizní zemaři. Pohodář Shestakov si u nás vybudoval jméno, když na Heroes gate nečekaně přejel Lea Brichtu. Ten v minulosti vyzýval právě Dohnala, který však vzájemný duel odmítl a výhrou nad Shestakovem jako by chtěl poslat Brichtovi vzkaz.

Ital by pravděpodobně mohl získat titul největšího flegmatika v MMA. Po vstupu do klece se posadil na podlahu a znuděně čekal, namísto plachty se sponzory přivezl pouze tričko. V samotném zápase pak bojoval napůl slepý, protože mu dlouhé vlasy zakrývaly výhled. Dohnal mu neustále kroužil za nohou a občas zkusil rozjet nějakou kombinaci, kterou Shestakov povětšinou schytal do krytu. Sám však nedokázal na Dohnala vůbec dosáhnout. Navíc ho v kruhové kleci nemohl zahnat do rohu a tam vzít na zem. V průběhu zápasu začínal být víc a víc frustrovaný a možná i znuděný, protože se nepokusil nic vymyslet. Párkrát se dokonce otočil zády a zůstal stát, protože se mu už nechtělo soupeře nahánět.

Ze strany Kuby to byl takticky skvěle zvládnutý zápas a cenný skalp bojovníka se skóre 7:0. Sám byl se svým výkonem spokojený. „Na 100 % jsem to udělal...A konečně jsem boxoval.“ Z pohledu většiny diváků to však byl zápas bez náboje a bylo by asi lepší, kdyby nám oba bojovníci alespoň na chvíli ukázali něco ze své zemařiny. Shestakov prý před zápasem žádal o Ondřeje Novotného o smlouvu do Oktagonu, avšak svým výkonem si ji určitě nezasloužil.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články