Fusion v Brně ukázala, že muaythai v malých rukavicích není o nic méně zajímavé než MMA

Fusion v Brně ukázala, že muaythai v malých rukavicích není o nic méně zajímavé než MMA zdroj: Profimedia

Ve vyřazovacích bojích pyramidy do 71 kg se ukázal jasný favorit.

První polovinu galavečeru Fusion ovládly tvrdé zápasy pyramidy Muaythai v malých rukavicích.

Mazal - Fapšo (81 kg, muaythai)

Galavečer Fusion FN v Brně odstartoval zápas pod pravidly Fusion, tedy thaibox v malých rukavicích. Bylo vidět, že je to něco jiného než tradiční pojetí ve velkých rukavicích a zápas více připomínal MMA. Borci mezi sebou udržovali větší vzdálenost, protože nemohli spoléhat na krytí větších rukavic. Fapšo tlačil a rozjížděl delší kombinace rukama, které občas okořenil kopem na hlavu. Druhé kolo probíhalo v podobném duchu, slovenský borec často zasahoval a zdálo se, že Mazal má problémy.

Fapšo si začínal věřit víc a víc a dokonce vyzkoušel otočku na střed. Před koncem se však domácí Mazal z ničeho nic vytáhl s krásným naskočeným kolenem, kterým čistě trefil bradu soupeře. Nezdálo se ale, že by to s ním nějak várazně otřáslo. Ve třetím kole bylo jasné, že do toho domácí borec bude muset šlápnout trochu víc, pokud chtěl urvat výhru na svou stranu. Byl to ale opět slovenský bojovník, který dělal víc škody. Zaslouženě tedy vyhrál na body Fapšo.

Polívka - Kopečný (84 kg, MMA)

Na první pohled bylo vidět více pohybu než v předešlém zápase. Kopečný je sice především postojář, ale byl to právě on, kdo hned šel po takedownu. Polívka se mu však na zemi okamžitě dostal do zad, pak přešel do full mountu a zasypal Kopečného tvrdými údery. Totální dominance a rychlý "game over" via TKO.

Drábik - Pajtas (71 kg, rezervní zápas pyramidy v muaythai)

Drábik je mnohem zkušenější a na kontě má 5 KO. Poprvé jsme viděli také klinč. Pomalejší rozjezd než první zápas. Od druhého kola začal Drabik přitvrzovat, predevším jeho ruce budily respekt. Pak ale přišlo od Pajtase koleno, které dopadlo ve chvíli, kdy Drábik klečel a bylo tedy proti pravidlum. Nijak zvlášť sice slovenským bojovníkem neotřáslo, ale následoval po něm ještě loket, který způsobil tržnou ránu na hlavě. Velká škoda, ale zápas kvůli kolenu skončil bez výsledku. Pokud nebude muset jeden z borců zaskakovat do finále pyramidy, slušela by tomuhle zápasu na příštím Fusionu odveta.

Hvězda - Janotík (71 kg, semifinále pyramidy v muaythai)

První zápas pyramidy. Janotík už během nástupu naznačoval Hvězdovi, že bude využívat lokty. Kdo ale Pavla zná, ten věděl, že to nebude mít slovenský zápasník tak lehké, jak si možná před zápasem představoval. Hvězda vypadal od začátku lépe, i když jeho údery nebyly nijak extra silné. V závěru kola to byl ale naopak Janotík, kdo trefil „facku“ a Hvězda šel k zemi. Nebyl sice nijak zvlášť otřesený, což ihned signalizoval rozhodčímu, přesto byl počítaný. Hned po následující kombinaci se však k zemi poroučel podruhé. Zachránit ho mohl jen konec kola, do kterého zbývalo jen asi deset vteřin. Hvězda tedy udělal to nejlepší, co mohl, a soupeře zkušeně zaklinčoval, čímž mu znemožnil rozjet nějakou kombinaci, a díky tomu přežil.

Během pauzy se Hvězda stihl otřepat a rozkaz do posledního kola od jeho trenéra Jana Voborníka zněl jasně - musíš ho přejet. A přesně to se stalo, hradecký zápasník nenechal soupeři ani vteřinu oddechu a neustále tlačil. Na slovenském borci bylo vidět, že mu došla šťáva. Ačkoliv se Hvězdovi nepodařilo soupeře dostat do počítání, výkonem v posledním kole si vybojoval vítězství na body a také účast ve finále pyramidy na květnovém Fusionu.

Vít – Lengál (71 kg, semifinále pyramidy v muaythai)

Tohle byl rozhodně jeden z nejlepších zápasů večera! Oba jsou velmi zkušení borci. Josef Vít zápasí hlavně v thajském boxu zatímco Lengál nemá stejně jako jeho tréninkový parťák Vasil Ducár problém střídat disciplíny a startuje i v klasickém boxu. Do zápasu oba vlétli naplno, Vít se snažil z opačného gardu více kopat ale často míjel. Lengál sázel podle předpokladu na své tvrdé ruce a bylo vidět, že to úderů dává hodně sil. Ve druhé minutě ale trefil highkick, který Vítem trochu otřásl a dostal ho do problémů. Lengál si ho nahnal ke kleci a tam ho rukama doslova rozebral, z čehož bylo první počítání.

Znojemský borec ucítil krev a po zbytek prvního kola Víta doslova naháněl jako kořist. Pět vteřin před koncem přišlo druhé počítání a Víta zachránil konec kola. Bylo ale jasné, že jestli chce pomýšlet na výhru, bude muset do druhého kola zkusit upravit taktiku. Do druhého kola vlétl s větší vervou a trefil tvrdý kop na žebra. Lengál ale zkušeně vyčkával a natlačil si soupeře na pletivo, kde trefil krásný zvedák na bradu, za nímž následovalo ještě koleno. Další počítání. Podle pravidel Fusion může být zápasník počítaný maximálně čtyřikrát, takže konec zápasu už visel na vlásku. Přišel pak o několik vteřin později, kdy Lengál využil pro změnu lokty a zvítězil TKO. Vítězství pro něj znamená vstupenku do finále v květnu, ve kterém bude proti Hvězdovi jasným favoritem. Jak jsme ale viděli, nebude to mít proti nezlomnému zástupci Good Luck gymu jednoduché.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články