Být absolutní predátor. Jiří Procházka prozradil, co hodlá zlepšit před dalším zápasem

Být absolutní predátor. Jiří Procházka prozradil, co hodlá zlepšit před dalším zápasem Teixeira je tvrďák a bradu má z oceli | zdroj: Profimedia

Jiří Procházka se pomalu chystá na velký návrat. V přípravě na další zápasy plánuje udělat zásadní změny, aby zase o kousek posunul svůj bojový projev.

V souvislosti s Jiřím Procházkou se stále vzpomíná na epickou bitvu s Gloverem Teixeirou, u níž se diváci dobře bavili, Procházka se však již několikrát nechal slyšet, že během zápasu nepodal dobrý výkon. S odstupem času se kritickým okem dívá i na rozhodnutí, která následovala po zápase. “Rozhodnout se pro další zápas s ním, to byla prostě… Nic není chyba, ničeho nelituju, všechno jsou to cenné zkušenosti, vím, jak se od nich odpíchnout dál. Jenom je potřeba více se rozmyslet, více zanalyzovat svou mysl,” svěřil se v rozhovoru s Michalem Hubíkem.

Kvůli zraněné ruce měl v poslední době dostatek času na přemýšlení o tom, jak by se jako bojovník mohl posunout dál. “V našem oboru je důležité být absolutní predátor… Kde je ten další klíč k tomu být ještě lepší? Mě nenapadlo, že to může být třeba odpočinek, rozjímání, sjednocení se sebou samým,” řekl s tím, že spíše hledal další a další výzvy. “Nebyla to úplně nejlepší cesta. Pořád dokola jsem hlásil, že chci nejrychlejší cestou k titulu UFC, jako kdybych to chtěl mít hotové a mít už pokoj.” A to podle něj bylo maličko v rozporu s tím, že bojové sporty miluje. Nyní si tedy dává pozor, aby se tolik neupínal na konkrétní cíle, důležitější je pro něj samotná cesta, kterou si chce užít.

Zmíněné zranění si přivodil zhruba tři týdny před odvetou s Teixeirou během jednoho z posledních sparringů. V rozhovoru připomněl, že ho rameno zlobilo několik let. “Posledních pět let jsem tu ruku používal takovým způsobem, jak mě tělo [nechalo]. Přizpůsoboval jsem se, díky tomu jsem zase mohl najít nějaké lepší způsoby boje.”

Výrazné omezení v pohybu se snažil obejít, aby ho vykompenzoval. “Ze slabiny udělám silnou stránku. Když to uděláš, začneš se jinak hýbat, reagovat, začneš v tom druhém číst přesně ty vzorce, které pociťuješ sám v sobě. Z dlouhodobého hlediska tě to samozřejmě někde zavře, protože něco nesmíš, tvé tělo ti to nedovolí, ale když se delší dobu soustředíš na rozvíjení jiné stránky, tak se zdokonalíš a přibližuješ se k mistrovství.”

Rameno sice ještě potřebuje nějaký čas, aby se kompletně uzdravilo, to ale podle Procházky neznamená, že by se nemohl připravovat naplno. “Můžu boxovat, všechno, ale kontrolovaně, abych zapojoval správné svaly, držel to, aby si tělo navyklo. Takže můžu naplno, ale jen v určitém měřítku,” vysvětlil, zatímco u mikrofonu předvedl pár úderů.

A na čem plánuje zapracovat před následujícími zápasy? V neposlední řadě jde o kondici. “Do zápasu s Gloverem jsem pořádně nemonitoroval své výkony, srdeční frekvenci, různé metabolické věci, spalování… Teprve teď jsem se odpíchl od toho, že tělo, ten lidský nástroj, začnu používat chytřeji.” Procházka přiznal, že se ve většině svých zápasů kvůli kondici musel “rvát sám se sebou”, takže se rozhodl, že se na tuto oblast v rámci tréninku více zaměří. “Rvát se budeme pořád dál, budeme držet disciplínu a všechny ostatní věci, ale chytřeji. A to se vším! S užitím strategie v boji, se všemi pohyby, které v kleci učiním.”

Zatím se zdá, že do dalšího zápasu nastoupí nová verze Jiřího Procházky, která se bude spoléhat na lepší kardio, promyšlenou strategii a v neposlední řadě na neomezený pohyb. Návratový zápas by měl proběhnout s aktuálním šampionem, jímž je Jamahal Hill, stále však není jasné, kdy se tak stane.

Zdroje:  Michal Hubík - YouTube

Nejnovější články