Černovous Martínek o titulovou šanci, Brichta o vstup mezi evropskou elitu. Česi budou v Třinci zápasit o hodně

Černovous Martínek o titulovou šanci, Brichta o vstup mezi evropskou elitu. Česi budou v Třinci zápasit o hodně Michal Martínek | zdroj: Foto: se svolením KSW

Polská KSW se tuto sobotu představí už podruhé v letošním roce v ČR. V Třinci nabídne tentokrát mnohem silnější domácí zastoupení v čele s Michalem Martínkem a Leem Brichtou.

Pouhých devět měsíců uplynulo od historicky prvního turnaje KSW na našem území a tuzemští fanoušci se můžou těšit na další. Únorová akce v Liberci byla rozhodně povedenou premiérou, jestli ji však něco chybělo, byl to rozhodně slabý hlavní zápas večera, ve kterém dominantní Phil De Fries přejel Todda Duffeeho. Tuto kaňku by ale měl sobotní turnaj v Třinci napravit,l protože do akce půjdou papírově dva vyrovnaní borci, Darko Stošić s Michalem Martínkem. Atraktivitě turnaje by měla pomoci právě taky výrazná česká stopa, z 9 zápasů se hned v 6 představí domací fighteři.

Darko Stošić vs. Michal Martínek (těžká váha, do 120,2 kg)

Hlavní zápas večera je bezesporu také tím největším tahákem. Srb Darko Štošić dokázal po odchodu z UFC v roce 2020, kde zápasil v polotíze, zdařile restartovat svou kariéru a to nejen v nové organizaci, ale také v nové váze. V královské divizi je sice svou postavou a váhou spíše menším bojovníkem, bohatě mu to ale vynahrazuje lepší pohyblivost a hlavně skvělá dynamika úderů. V KSW jej v šesti zápasech dokázal porazit pouze již zmíněný šampion Phil De Fries.

Michal Martínek má za sebou poněkud odlišnou cestu. V roce 2019 se neúspěšně pokoušel dostat do UFC skrze Dana White’s Contender Series a místo amerického giganta tak zamířil zpátky do českého Oktagonu, kde si vybojoval titul v těžké váze, když v prvním kole zlomil čelist Viktoru Peštovi. V domácí organizaci ale nepokračoval a místo toho se stěhoval do ruské ACA, kde si se střídavými úspěchy zapsal tři zápasy. Po vypuknutí války na Ukrajině pak opět změnil angažmá a upsal se svému současnému „zaměstnavateli“, tedy polské KSW. Zde si s přehledem poradil s Filipem Stawowym a také s veteránem Danielem Omielańczukem. Tedy aspoň v očích naprosté většiny diváků. Bodoví rozhodčí totiž naprosto nepochopitelně určili jako vítěze jeho polského soupeře. Hořkost Martínkovi alespoň  trochu zmírnila reakce vedení KSW, které se s výsledkem v zásadě neztotožnilo a český zápasník tak stále figuruje na špici divize, kde mu patří třetí místo v žebříčku.

Oba sobotní soupeři se měli představit již na turnaji v Liberci, ačkoliv ne ve stejném zápase. Martínek si však ošklivě poranil ruku (natržený biceps) a Stošić dal přednost titulovému zápasu v organizace Brave CF (kde dostal těžké KO od Shamila Gazieva).   Pro Michala to bylo o to těžší, že se měl po dlouhé době představit opět před domácími fanoušky, vše si ale může teď vynahradit. A to navíc v hokejové hale, což jej jako bývalého hokejistu jistě velmi těší.

A co můžeme od samotného zápasu čekat? Jak Stošić, tak Martínek vyznávají hlavně boj v postoji, oba však výrazně jiným způsobem. Srb se sice pyšní poměrně slušným pohybem a rychlostí, dáno jeho minulostí v nižší váhové kategorii, jeho hlavní zbraní jsou ale tvrdé údery. Každým svým výpadem se snaží o knockout a jen málokdy vyšle na svého soupeře nějakou udržovací ránu.

Oproti tomu Martínek je bojovníkem, který dává přednost kvantitě. Rád si udržuje mezi sebou a svým protivníkem delší vzdálenost, ze které odstřeluje soupeře vyšším počtem méně silných úderů. Na těžkou váhu má také výborný pohyb a rychlost, a to ještě v daleko větší míře, než Srb. Logicky se tak nabízí dva hlavní scénáře, Stošić trefí a bude konec nebo jej Michal vyboduje a unaví z dálky. Naštěstí jde však o MMA zápas a je tak možné, že se dočkáme překvapivého a úplně jiného průběhu, možná i soubojem na zemi, kde by však měl nejspíše Darko navrch.

Uvidíme tedy, co v Reinders MMA na tento zápas vymysleli, a jestli to bude na sebevědomého Srba stačit. Ten totiž v nedávném rozhovoru s naprostou jistotou prohlásil, že už teď dokáže stoprocentně porazit šampiona Phila De Friese, což tedy s  vědomím průběhu jejich předchozího zápasu vyznívá poněkud úsměvně.

Sázky pro tento fight jsou docela vysoké, kromě prestiže je totiž ve hře další titulový zápas s De Friesem. A jelikož jeho měření sil se Stošičem jsme již viděli, nebylo by špatné vidět pro změnu v tituláku nějakou novou krev.

Roman Szymański vs. Leo Brichta (lehká váha, do 70,3 kg)

Velkou zkoušku má před sebou také druhá největší domácí hvězda Leo Brichta. Mladý český fighter se v červnu v KSW skvěle uvedl vítězstvím nad tvrdým Kazieczkem a do budoucna by měl být jedním z největších trumfů polské organizace směrem k českému publiku. A právě proto je možná trochu překvapující, že jej hned v jeho druhém zápase postavili proti Romanovi Szymańskému.

Tento Polák patří mezi naprostou špičku v lehké váze, v KSW prohrál pouze proti těm nejlepším, jako jsou současný šampion Parnasse nebo ten bývalý, Ziółkowski. Je to všestranný bojovník, který si libuje právě v neustálém střídání boje v postoji a na zemi. Pravděpodobně tak v sobotu zjistíme, jak je na tom Leo se svým wrestlingem a grapplingem. Jestli se ale Čechovi podaří udělat se zápasu čistě postojářskou záležitost, měl by mít se svými excelentními kopy navrch.

Další zápasy:

Ivan Erslan vs. Rafał Haratyk (polotěžká váha, do 93 kg)

Filip Macek vs. Oleksii Polischuck (bantamová váha, 61,2 kg)

Vojtěch Garba vs. Michał Dreczkowski (polotěžká váha, do 93 kg)

Adrian Dudek vs. Lukáš Dvořák (domluvená váha, do 87 kg)

Sahil Siraj vs. Ahmed Abdulkadirov (lehká váha, do 70,3 kg)

Josef Štummer vs. Dawid Kareta (pérová váha, do 65,8 kg)

Carl McNally vs. Tobiasz Le (bantamová váha, 61,2 kg)

Turnaj KSW 87 se odehraje již tuto sobotu v třinecké Werk aréně. Začátek celého turnaje je plánovaný na 19:00 a pokud se nedostanete přímo do haly, bude možné jej sledovat prostřednictvím platformy voyo.cz nebo skrze oficiální PPV přenos.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články