„Černý panter“ z Belgie si brousí zuby na slovenskou legendu MMA. Buchinger vs. Keita bude soubojem stylů i generací

„Černý panter“ z Belgie si brousí zuby na slovenskou legendu MMA. Buchinger vs. Keita bude soubojem stylů i generací Ivan Buchinger ovládl dvě váhové kategorie Oktagonu, tady ale legenda nekončí. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Dvojnásobný šampion Oktagonu Ivan „Buki“ Buchinger bude obhajovat svůj titul v lehké váze proti mladému a výbušnému „Černému panterovi“ Losene Keitovi. Svoji taktiku má promyšlenou, ale nesmí udělat chybu a nechat se trefit.

Organizace Oktagon míří do Německa a už tuto sobotu se představí ve Frankfurtu, do kterého přinese nabitý turnaj Oktagon 33. Hlavní zápas večera bude mít ale slovenskou účast, protože svůj pás šampiona lehké váhy tam bude obhajovat Ivan „Buki“ Buchinger. Na toho si brousí zuby mladý a dravý belgický prozatímní šampion Losene „Black Panther“ Keita, který chce ukázat, že lehká divize patří jemu.

Jedná se o velice zajímavý souboj dvou naprosto odlišných bojovníků. Zatímco Buchinger je všemi mastmi mazaný veterán, který v MMA odbojoval solidních 46 zápasů a na profesionální scéně zápasí už 14 let, Keita je dosud neporažený 24letý dravec, který má na kontě 8 zápasů a MMA trénuje teprve něco přes 5 let. Jeho talent je ale tak výrazný, že likviduje i mnohem zkušenější zápasníky a v únoru přestřílel Ronyho Paradeisera, nad kterým vyhrál prozatímní titul v lehké váze.

Ivan Buchinger Soustředění v zápase. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Oba se velmi liší také svým stylem boje. 36letý Buchinger, který je šampionem Oktagonu jak v pérové, tak i v lehké váze, je především excelentní grappler a rád bere zápas na zem, kde většinou naprosto dominuje a dokáže zápasy ukončit. Za celou kariéru rozdal 24 submisí a 8 KO, takže se dá předpokládat, že ani teď Ivan neplánuje nechat zápas v rukou rozhodčích. Naproti tomu 24letý Keita je skvělý striker s neuvěřitelnou rychlostí, která dělá problémy většině bojovníků a z 8 vítězství dokázal 4 soupeře knockoutovat.

Mohlo by se zdát, že Keita bude mít nad o 12 let starším Buchingerem výhodu „mládí“, ale podle Ivana to tak určitě nebude. „Já si myslím, že jsem teď nejsilnější za celou svoji karíéru,“ je přesvědčený slovenský bojovník.

Je však jasné, že „Buki“ bude chtít využít svého silného grapplingu, což je na druhou stranu slabina jeho belgického soupeře. Taktika v zápase tak bude jasná – vzít jej co nejdříve na zem a tam jej ukončit: „On o mě říkal, že nejsem komplexní. Já vím, že nejsem komplexní, ale on je podle mě na zemi úplně ztracený,“ řekl Buchinger. „Viděl jsem, že umí bojovat bez problému 5 kol, takže určitě to budu mít velmi těžké a viděl jsem, že Rony ho dal velmi lehce na zem. Tehdy jsem se tak trochu uklidnil, když jsem viděl, že ani tenhle to na zemi neumí. Jediná věc, kterou by mě mohl porazit, je, že mě trefí. Ale když se dostaneme na zem, tak ho tam „potrtkám“, smál se „Buki“.

Taky Keita si je dobře vědom kvalit slovenského šampiona a uzpůsobil tomu svoji přípravu: „Na tento zápas jsem se připravoval tak, abych se hodně hýbal, jeli jsme obranu proti takedownům," řekl Keita. "Trénovali jsme teď hodně na zemi, protože víme, že Ivan je dobrý zemař,“ prozradil Keitův trenér. Kdyby se ale zápas přece jen dostal na zem, i tam si "Černý panter" věří: „Pokud Ivan bude chtít jít na zem, klidně půjdeme, bez problému.“

Oba borci porazili na cestě za titulem stejného bojovníka - Ronyho Paradeisera. Zatímco Keitovi to trvalo 5 kol a vyhrál na body, Ivan si se svým krajanem poradil už v prvním kole, kde jej uškrtil na RNC. Stejnou chybu jako Paradeiser ale Keita udělat nehodlá: „Rony ho v oktagonu respektoval až moc. Já ho tolik nerespektuju. Respektuju ho za jeho kariéru, ale jako bojovník, myslím si, že jsem lepší než on,“ neskrýval sebevědomí Keita.

Jak Keita, tak i Buchinger vědí, co pro vítězství musejí udělat, ale Keita si věří, že bude dominovat v postoji, a že zápas jen tak na zem nepustí. „Hej brácho, každý zápas začíná v postoji. Nejdříve mě musíš dostat na zem,“ zvolal na Buchingera na tiskové konferenci. „Nejsem tvůj brácha, brácho,“ vysmál se mu slovenský šampion.

Jestli se Keitovi podaří udržet zápas v postoji a zvítězit nad slovenskou legendou, nebo si ho Ivan Buchinger „povodí“ na zemi, se dozvíme už tuto sobotu. Turnaj Oktagon 33 začíná v 18 hodin a hlavní zápas tak bude k vidění kolem 23. hodiny. Pokud neplánujete cestu do Frankfurtu, můžete se na turnaj podívat přes oktagon.tv.

Zdroje:  youtube - oktagonmma

Nejnovější články