Čeští bojovníci dovezli z mistrovství Evropy v MMA 11 medailí, museli se rvát i mezi sebou

Čeští bojovníci dovezli z mistrovství Evropy v MMA 11 medailí, museli se rvát i mezi sebou Česká reprezentace na ME GAMMA 2021 na Ukrajině | zdroj: FOTO: Se svolením MMAA

Historický úspěch se povedl české reprezentaci na ME v MMA, kde posbírali rekordní počet medailí. Nebylo to ale rozhodně zadarmo. Pobít se o ně museli i kamarádi a pomohlo prý i vteřinové lepidlo.

Mezi 5.-9. listopadem se v Kyjevě odehrálo Mistrovství Evropy GAMMA. Na místo se sjeli bojovníci a bojovnice ze 14 zemí, aby spolu poměřili síly. Česká asociace MMAA vyslala celkem 9 reprezentantů. Ačkoliv se bojovalo v amatérských pravidlech, start měli dovolený i profesionálové. "Konkurence byla opravdu vysoká a kluci se tak mohli poměřit s někým zkušenějším než u nás v Česku a Slovensku. Především Ukrajinci měli ve všech kategoriích opravdu velmi kvalitní bojovníky," prozradil nám Vitězslav Rajnoch, sám aktivní bojovník, který však tentokrát vyrazil v roli trenéra.

"Kluci ale obětovali přípravě opravdu hodně, dali si záležet, podřídili tomu všechno," dodal trenér klubu JMFS, z něhož na Ukrajině startovalo hned několik zástupců. To přinášelo i komplikace, podle pravidel totiž nemohli do finále postoupit reprezentanti jedné země. Ve váze do 65,8 kg se tak v semifinále setkali dva týmoví kamarádi a parťáci Petr Stříž a Jakub Batfalský.

Čekali byste, že se kluci budou šetřit? Dohodli se pouze na tom, že nebudou kopat od pasu dolů, aby neměl vítěz do finále zbytečně rozkopané nohy. Pokud byste ale nevěděli, že jde o kolegy z jednoho klubu, neměli byste šanci to poznat. Oba si šli od začátku po krku a v postoji si vyměňovali údery s maximální razancí. Do třetího kola nastupovali za vyrovnaného stavu, nakonec ho v poměru 2:1 na body na svou stranu urval Stříž, který o den později ovládl i finále proti italskému soupeři.

"Bylo by lepší, kdyby se mohli potkat až ve finále, mělo by to pak větší náboj," posteskl si jen trenér Rajnoch.

Podobný scénář čekal českou výpravu také ve váze do 70,3 kg. Zde se však jednalo o souboj dvou klubů a také reprezentačních trenérů. Svěřenec Rajnocha Adam Krol nastoupil proti učňovi Petra Knížete Adamovi Herajnovi. Tady očividně žádná předzápasová dohoda nebyla, protože borci lowkicky vůbec nešetřili. Nesmírně fyzicky náročný zápas probíhal většinu času v postoji a byl by bezesporu ozdobou každého galavečeru. Vítězství bral nakonec Herajn, který tak Krolovi oplatil prohru z finále amatérské ligy a zajistil si postup.

Adam Herajn a Adam Król se utkali o postup do finále na ME organizace GAMMA Adam Herajn a Adam Król se utkali o postup do finále na ME organizace GAMMA | zdroj: FOTO: Se svolením MMAA  

Do finále, které bylo na programu třetí den, nastoupilo celkem 6 českých bojovníků. Nejúspěšnějším se ziskem dvou zlatých medailí stal Vojtěch Garba, který normálně pracuje jako voják. Do finále přitom málem nemohl nastoupit kvůli tržné ráně, rozhodčí ho ale naštěstí nechal semifinálový boj dokončit. Následně si pomohl vteřinovým lepidlem. „Potřeboval jsem přestat krvácet, tak jsem použil vteřinové lepidlo. Opravdu to funguje, i když to asi není zrovna nejlepší způsob zdravotního ošetření,“ prozradil pro web AČR.

O den později v kategorii MMA do 93 kg donutil soupeře z Moldávie odklepat už v prvním kole po škrcení gilotinou. A o 2 a půl hodiny se do ringu vrátil zpátky do finále disciplíny MMA striking, v níž se nebojuje na zemi. I tady zápas skončil v prvním kole, bohužel však diskvalifikací kvůli nechtěnému zásahu kolenem do zakázaných míst, po němž nebyl Španěl schopen pokračovat. Medaile však nakonec udělena byla. 

Dvě medaile si odvezl také mladý talent Petr Stříž, který na turnaji v pěti zápasech nepoznal přemožitele. V rámci MMA strikingu se však rozhodl nenastoupit do semifinále a spokojil se raději s bronzem, aby šetřil síly na MMA. Vyplatilo se, Itala zdolal po třech tříminutových kolech na body.

David Závoda v nejtěžší váhové kategoii nad 93 kg rovněž sebral zlato (striking) a bronz (MMA).

Na nejvyšším stupínku stanul také Jan Veselík, v civilním životě učitel, který ve finále na body porazil Adama Nagyho ze Slovenska.

Ondřej Vráblík a Adam Herajn bohužel na domácí Ukrajince nestačili a museli se tak spokojit se stříbrnou plackou. Bronz pak brali Adam Król a Jakub Batfalský, kteří vypadli po bratrovražedných soubojích s kolegy z reprezentace.

Česká reprezentace dovezla z ME na Ukrajině 11 medailí. Česká reprezentace dovezla z ME na Ukrajině 11 medailí. | zdroj: FOTO: Se svolením MMAA

Česká reprezentace tak dokázala v pouhých 9 lidech získat hned 11 cenných kovů a skončila na krásném druhém místě za domácí Ukrajinou, za kterou však startovalo více než trojnásobné množství bojovníků. "Některé váhovky byly obsazené třeba jenom Ukrajinci, tak tam to nasbírali. Ale u nás vlastně všichni kromě jednoho klučiny, který měl smůlu na los a prohrál těsně hned v prvním zápase, si všichni dovezli nějakou medaili, takže to si myslím, že je neskutečné, že takřka ve všech kategoriích, které jsme obsadili, si někdo dovezl medaili," vysvětlil Rajnoch.

Úspěch rozhodně nebyl zadarmo, například váhové limity totiž museli bojovníci na rozdíl od profesionálů plnit každý den. "Celkově, když jsou ty pyramidy rozložené na více dní, tak se člověku ty těžké zápasy přes noc rozleží a další den je už trošku rozbitý," přiblížil trenér Rajnoch. Život prý bojovníkům komplikovaly i namátkové hydratační testy, které GAMMA nově zavedla, ale nikdo si prý nebyl jistý, jak vlastně fungují.

Už za necelý měsíc se v Berlíně odehraje mistrovství světa, kam se reprezentace také chystá. "Co jsme se bavili, tak bych prakticky celou tuhle sestavu chtěl nominovat i tam, jenom u některých si nejsem jistý, protože si teď brali volno v práci a zkombinovat to s osobním životem a tak není snadné. Někteří kvůli práci nebudou moct jet, ale mladí kluci to mají při škole úplně super, ti by snad mohli," prozradil trenér plány. Doufejme, že vyjdou a česká reprezentace uspěje i v celosvětové konkurenci.

Na všechny zápasy z uplynulého ME se můžete podívat na Youtube kanále organizace GAMMA. Pro snadnější orientaci jsme v komentářích vyznačili konkrétní časy.

Zdroje:  Vlastní , Acr.army.cz , acr.army.

Nejnovější články