Fanoušci thajského boxu a MMA si přišli na své, na PML byli k vidění tvrdé bitvy v ringu i v kleci

Fanoušci thajského boxu a MMA si přišli na své, na PML byli k vidění tvrdé bitvy v ringu i v kleci Trenér Jiří Apeltauer a bojovník Ondřej Malina | zdroj: FOTO: PML - Professional Muaythai League

Organizace PML o víkendu vstoupila do nové éry a ukázalo se, že spojit thajský box s MMA byl nejspíš skvělý krok.

Tento víkend patřil na domácí scéně především milovníkům postojových disciplín. Už v pátek se v Brně odehrál galavečer The Ring 10, při jehož organizaci spojily síly Patron Boxing a Fusion Fight League, report z povedené akce si můžete přečíst tady. V sobotu se pak další parádní akcí připomněla organizace PML, která svůj v pořadí již osmý galavečer uspořádala v Třinci.

Na startovce bylo celkem 13 zápasů, přičemž ten první amatérský mohli sledovat pouze diváci přímo v hale. Jako další nastoupily do ringu Olga Kvaiserová z domácího Como-3 gymu a přespolní Irena Smolíková ze Svarog gymu. Dámy svedly pěkný a bojovný zápas, ale zdálo se, že první jmenované v průběhu odešla fyzička, a tak o vítězce nebylo pochyb.

Jako další přišlo pro mnohé to nejočekávanější – úvodní zápasy 4členné pyramidy v Muaythai. Adrián Ertel z Victory gym Trenčín do ní sice naskočil jako náhradník až na poslední chvíli, od začátku ale působil hodně sebevědomě, skvěle využíval pohyb a jeho naskočená kolena smrděla tvrdým KO. Zároveň měl ale ruce občas spouštěl až moc nízko, čehož Patrik Ilušák dokázal využít. První highkick byl sice spíš facka, ten druhý už ale slovenského fightera poslal do počítání. Ani to ale nakonec na vítězství na body nestačilo.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený PML (@pml_mt)

Ještě před druhým semifinálovým duelem jsme se dočkali menší kulturní vložky. Mikrofonu se totiž chopil trenér domácího Como-3 gymu Martin Vaňka, aby publikum pořádně nahecoval na zápas svého svěřence Dominika Tábora. Ten možná i díky tomu jasně dominoval a připomenul, proč se mu přezdívá "Hunter", když Marka Hegeduse v ringu doslova lovil a jeho tvrdé kopy rezonovaly arénou. Nakonec z toho bylo jasné vítězství na body.

Do ringu pak opět vstoupily ženy. Marcela Šafránová z MT Olomouc se musela popasovat s velkou výškovou převahou domácí Lucie Neaguové. Kvůli tomu boj často končil v klinči a Neaguová si dokráčela pro výhru na body. 

Až neuvěřitelně rychle se následně ring proměnil v klec. Nově totiž část programu PML bude patřit také MMA zápasům, od čehož si promotéři slibují přilákání pozornosti i mezi diváky, kteří by jinak čistě postojářský galavečer nejspíš nesledovali. Navíc se jim podařilo domluvit několik celkem známých jmen.

Veronika Smolková jasně ukázala, proč se o ní mluví jako o dalším velkém slovenském talentu. Soupeřku naprosto přestřílela v postoji a ve druhém kole ji ukončila na technické KO.

Hodně zajímavý byl souboj zkušeného postojáře Melvina Maného s Danielem Ligockim. Očekávalo se, že semifinalista první řady show I Am Fighter bude od začátku usilovat o to, aby přenesl boj na zem, to se ale nestalo, přestože mu Maného tvrdé údery občas pořádně zacinkaly na bradu. V posledním kole se zdálo, že si reprezentant pražského Lanna gymu v pohodě dokráčí pro výhru na body, Ligocki ho svoji pasivitou možná i uchlácholil, aby mu pak minutu před koncem vlezl do zad a bez problému chytil škrcení rear naked choke. Melvin ani nestihl pořádně odklepat a usnul.

Submisi jsme viděli i v následujícím zápase, Maďar Adam Horváth ale zbytečně nečekal a Itala Giovanniho Mellila uškrtil už v prvním kole.

Zbytečně moc času v kleci nechtěl trávit ani Filip Macek, který znovu připomněl, že patří k nejlepším zemařům na domácí scéně. Brazilce se mu ale uškrtit nedařilo, a tak ho v závěru prvního kola raději dobil údery.

Po dvou prohrách a dlouhé pauza zapříčiněné zraněním se zpátky do vítězného sedla vyhoupl Vojto Barborík, houževnatého Gruzínce ale utáhnout nedokázal, a tak se musel spokojit s výhrou na body.

Závěr večera patřil opět thajskému boxu. Juraj "Bigfoot" Tutura, šampion váhy do 80 kg, vzal zápas s o hlavu větším Davidem Křistekem na poslední chvíli jako náhradník, od začátku byl ale nebezpečnější, a když po necelé minutě a půl trefil tvrdý zadní úder, byla to pro domácího borce konečná.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený PML (@pml_mt)

Také českobudějovický válečník Josef Talafous zaskakoval na poslední chvíli, s Ondřejem Malinou ale svedli ortodoxní thaiboxerskou partii plnou tvrdých kopů, v níž měl navrch zástupce pražského Aplik Muay Thai, který pak ještě sympaticky vyzval promotéry, aby jeho soupeři věnovali za příkladný bojovnický přístup bonus ve výši 500 eur.

A konečně finále pyramidy. Od začátku tvrdý souboj z obou stran, pak ale Ertel trefil tvrdý highkick, přidal za něj ještě zadní úder a Tábor šel k zemi. Nijak výrazně otřesený ale nevypadal, a tak po počítání pokračoval. Slovák ale na nic nečekal a naskočeným kolenem ho ihned sestřelil znovu. Dominika se nevzdal, od porážky ho ale v tu chvíli dělilo už jen jedno poslední počítání. Před sprškou úderů se zachránil klinčem. Když ho rozhodčí roztrhl, Ertel okamžitě signalizoval, že mu vyskočilo rameno a sám byl počítán. Chtěl sice i přes bolest pokračovat, z jeho rohu ale přilétl ručník. Dobré rozhodnutí trenéra Tomáše Tadlánka, šanci zabojovat o titul jeho svěřenec nejspíš v budoucnu ještě dostane, zdraví má ale jen jedno.

Tábor sice vítězství oslavoval, což nebylo všem úplně po chuti, v pozápasovém rozhovoru už ale krotil emoce a uznal, že by měla být odveta. PML tak má nového šampiona divize do 75 kg a zároveň jeden rozepsaný příběh, který se nejspíš dopíše na některém z příštích turnajů.

Celkově se akce opět hodně povedla, všechny zápasy bavily, navíc vše výborně odsýpalo. Kombinace Muaythai a MMA se zdá být krokem správným směrem i díky tomu, že na velkých turnajích Oktagonu v poslední době ubývají čeští a slovenští zápasníci, což ne všichni fanoušci kvitují, PML tak i díky dobrým vztahům promotérů může tuhle díru na trhu zaplácnout a zároveň si postupně buduje své vlastní tváře. Nezbývá, než se těšit na další díl, který se odehraje 13. dubna v Trenčíně.

Zdroje:  PML

Nejnovější články