Gábor Boráros změnil přípravu a nyní se více věnuje sparingům. Jeho soupeř Matúš Juráček očekává tvrdý zápas

Gábor Boráros změnil přípravu a nyní se více věnuje sparingům. Jeho soupeř Matúš Juráček očekává tvrdý zápas zdroj: Profimedia

Na sobotním turnaji se Gábor znovu pokusí nasměrovat svou kariéru tím správným směrem. Dokáže porazit talentovaného Juráčka?

Gábor Boráros patří mezi velké osobnosti československé scény. Pro organizaci Oktagon MMA má „Bestie“ značnou symbolickou hodnotu, protože stála u jejího zrodu. První šampion Oktagon Výzvy u nás byl jedním z bojovníků, kteří nastartovali zájem o MMA, čímž si vysloužil zvláštní postavení u majitelů Oktagonu. Jak tvrdí sám Ondřej Novotný, Gábor je první velkou hvězdou domácí scény a kdysi býval dokonce větší, než Karlos Vémola. I proto se o něj hlásí zástupy dalších bojovníků.

Enormní popularita se bohužel neodráží v kleci, kde se Boráros (18-8-1) poslední dobou spíše trápí. Velkou smůlu má na zranění, kvůli nimž musí být zápasy předčasně ukončeny. Po setkání s Davidem Kozmou musel podstoupit operaci kolene a dlouhou rehabilitaci. Na pováženou je také náchylnost k tržným ranám v obličeji, čehož dokázal využít Kaik Brito a naposledy také Tato Primera.

 

Ondřej Novotný se o Gáborovi zmiňuje pravidelně. Podle něj by na cestě bojovníka měl udělat pár změn, navrhoval například plastickou operaci, díky níž by mohl vyřešit problém s tržnými ranami. Šéf Oktagonu také poukázal na nutnost změnit přístup k tréninku.

Zatímco operační zákrok si Gábor zatím nechává v záloze, slova o přípravě si patrně vzal k srdci. Přiznává, že dříve věnoval pozornost především silovému tréninku, který upřednostňoval před MMA přípravou. To se ale dle jeho slov změnilo. „Už i já vím, že to nefunguje. Předtím stačilo, když jsem MMA trénoval málo, většinou jsem trénoval crossfit a jiné věci. Ale teď už jsem to vyměnil, takže dělám víc MMA a sparingy.“ Před zápasem se drží pevně stanoveného programu. „Třikrát až čtyřikrát týdně mám sparingy, stejně mám kondiční trénink nebo lapy. Takto vypadá můj tréninkový plán.“ Také Ilja Škondrič potvrdil, že nyní je Gábor perfektně připravený.

A co řekl o svém soupeři? Matúše Juráčka moc dobře nezná, viděl akorát jeho poslední zápas pod Oktagonem. Gábor si uvědomuje, že má velkou výškovou převahu, jedním dechem ale dodává, že už je na vysoké protivníky zvyklý.

Jestli mají bojovníci něco společného, je to smůla na zranění. Matúše Juráčka zlobilo koleno, konkrétně šlo o problém s chrupavkou, kvůli němuž musel velké cíle na chvíli odsunout stranou. Skoro to vypadalo, že bude muset profesionální kariéru ukončit. Díky péči ze strany odborníků a pravidelnému cvičení se však z nejhoršího vyhrabal. Postupně se vrátil k boxu, po konzultaci s trenéry se pak naplno vrhnul zpět do MMA.

Momentálně se může pochlubit bilancí 6-2, jak prozradil pro Sport.cz, zkušeností má na rozdávání. Za amatéry stihl 25 zápasů v MMA, 40 v boxu a 11 v K1. Na jistou nervozitu před zápasy je tedy zvyklý. V Renegate Prague Gymu se může spolehnout na trenéry Davida Vyvážila, Ondřeje Pálu nebo Rosťu Osičku. Svou vyzrálost potvrdil i v duelu s Janem Širokým, který koncem minulého roku zaskakoval za Michala Dobiáše. S Širokým si i přes více než tříletou pauzu poradil, soupeře ukončil ve třetím kole.

 

Setkání s Borárosem se mohlo uskutečnit už několikrát, nikdy k tomu ale nebyly příznivé podmínky. „Když byla Oktagon Výzva, tak jsem byl tenkrát první, komu řekli, aby do toho šel. Už tam jsme se s Gáborem měli potkat. Já jsem v té době byl zraněný,“ vysvětluje Juráček. Gábora mu následně nabízeli opakovaně. Teprve nyní však zřejmě nastala ta správná doba, takže když opět přišla nabídka na „Bestii“, kývnul na ni.

Matúš Juráček nepochybuje o tom, že bude Boráros ve špičkové formě. „Gábor to teď měl těžší, ale na to se vůbec nesoustředím. Já naopak vím, že každá prohra daleko víc posílí, takže věřím, že do našeho zápasu bude stoprocentně připravený a ve vší síle. Je to válečník, bojovník, bude to těžký a tvrdý zápas. Že mu nějaký bitky nevyšly, je úplně jedno, protože měl vždy těžký soupeře, nikdy neměl žádného lůzra. Bude to těžký boj,“ uzavřel Juráček.

Duel Boráros vs. Juráček se odehraje již tuto sobotu na turnaji Oktagon 21, s nímž se zároveň otevře letošní rok na československé scéně. Akci je možné sledovat přes Oktagon.tv.

Zdroje:  Sport.cz , Oktagon MMA

Nejnovější články