„Jak se za mnou zavřou dveře od klece, je ze mě úplně jiný člověk,“ říká David Dvořák, který v neděli vyhrál svůj druhý zápas v UFC

„Jak se za mnou zavřou dveře od klece, je ze mě úplně jiný člověk,“ říká David Dvořák, který v neděli vyhrál svůj druhý zápas v UFC David Dvořák trefuje Jordana Espinosu přesným pravým hákem. | zdroj: Profimedia

David Dvořák vzal v neděli svým skvělým výkonem skalp dalšímu soupeři a my jsme se ho zeptali na jeho dojmy ze zápasu.

 

David Dvořák znovu prolomil rekord, když v neděli dokázal jako první Čech vyhrát i svůj druhý zápas v UFC. Díky skvělé taktice, calfkickům, a neustálému tlaku v zápase dominoval nad svým soupeřem Jordanem Espinosou od začátku do konce a skvělým výkonem si zajistil posun na 11. příčku v muší váze UFC.

Šlo o divácky velice atraktivní podívanou, a tak jsme se Davida zeptali na to, jak se v zápase cítil:

Hned jeho první rána zadním hákem našla svůj cíl, ale tebou to vůbec neotřáslo. Byla to bomba, nebo tě to spíše probudilo?

Vypadalo to jako velká rána. Pouštěl jsem si pak i záznam zápasu a opravdu to tak vypadalo, ale já to vůbec necítil. Musel jsem to dostat někam do čela. Spíše jsem si řekl ‚dávej pozor, soustřeď se a dělej co máš‘. Byla to tak spíše rána na probuzení.

Tvoje calfkicky výrazně ovlivnily zápas, soupeři jsi tím vzal “vítr z plachet”. Byl jsi sám překvapený, jak dobře to na něj fungovalo?

Překvapený jsem nebyl. Tento kop trénuju dlouho a sám jsem ho na vlastní kůži poznal. Začal jsem jej trénovat víc jak před rokem, kdy mě jeden soupeř tímto kopem potrhal svaly na lýtku. V ten moment jsem si řekl, že je to skvělá zbraň a v praxi to funguje skoro na každého.

Jeho rychlý pohyb byla jeho největší zbraň a naše taktika bylo jej o pohyb připravit, a to se nám povedlo už v prvním kole. Skvělá práce trenérů.

Nepřekvapilo mě, jak to funguje. Překvapilo mě, že soupeř vydržel do konce.

Po zápase jsi sdělil, že sis kvůli calfkickům sám dost rozkopal nohu. Neměl jsi strach, že by ses mohl při kopání zranit, nebo dokonce zlomit holeň, jak se to kdysi stalo Andersonovi Silvovi?

Strach mám vždy na tréninku. Nosím dvoje velké chrániče holení na sobě, abych to mohl trénovat. Tento kop je totiž nebezpečný pro oba.

Nicméně v zápase jde strach stranou a neřešil jsem nic takového. Pálil jsem to tam, co to šlo a co mi situace dovolila, a neřešil jsem, že některé kopy byly holeň na holeň nebo nárt přímo do kolena. Adrenalin v zápase podrží hodně, i kdyby to bylo zlomené.

Bylo něco, čím tě Espinosa v průběhu překvapil?

V podstatě jen tím, že když jsem ho natlačil na pletivo, tak v tom byl opravdu hodně silný. Řekl jsem si tedy, že nebudu vyhazovat své síly zbytečně a nechal jsem to vždy roztrhnout. Obranu měl dobrou, tak jsem newrestloval. Jinak se dělo přesně to, co se od zápasu očekávalo.

V zápase jsi byl trpělivý ale agresivní, neustále jsi soupeře tlačil a vynucoval sis jeho útoky, které jsi kontroval. Jak těžké je pro tebe nabudit se na zápas a probudit v sobě tu potřebnou agresivitu? Máš na to nějakou metodu?

Taková byla naše strategie. Kondici mam na 5x5 minut takže si mohu dovolit neustále tlačit a nenechat soupeře odpočinout.

Takže tlačit do něj, nutit ho dělat chyby, sebrat mu pohyb a postupně ho ničit. V posledním kole bylo vidět, že vůbec netuší, jak zápas otočit. Bohužel jsem byl ale málo dravej. Trenéři viděli několik možností, kde jsem mohl šlápnout do pedálů a pokusit se to ukončit, ale já to bohužel neviděl...

Ta “agresivita”, ta mi naskočí už v šatně. Vyplaví se mi adrenalin a 100% soustředěný přesně vím, co a jak mám dělat. Jak říkají moji nejbližší, zavřou se za mnou dveře klece a je ze mě úplně jiný člověk. Tam je svět úplně jiný a já tam jdu za každou cenu soupeře zničit, stůj co stůj. Protože vím, že jsem pro to udělal všechno.

Po druhém kole musel Espinosa ke svým trenérům dokulhat. Všiml sis toho? Věřil sis, že bys ho mohl ukončit?

Myslel jsem si, že to ukončíme. Tu nohu měl rozebranou. Šlo to ukončit, ale chyběl mi ten poslední drive dopředu. To, co jsem s trenéry opravdu hodně trénoval, ale bohužel jsem to neviděl. Ale mělo to tak být. Musím víc detailně nastudovat všemožné situace a pohyby, abych věděl, jak se přesně v každé situaci zachovat a vidět víc možností na ukončení.

Svým výkonem sis docela jasně řekl o soupeře z top 10. Máš někoho, s kým by ses chtěl utkat? 

V hlavě mám několik jmen, ale teď musíme dát tělu trochu volna, srovnat se, a pak určitě vymyslíme další postup.

Kdy bys rád bojoval znovu? 

Pokud by přišla nějaká opravdu zajímavá možnost, tak bych před Vánoci zápas dal. Pokud ne, tak bych zápasil ideálně únor/březen. Tím budu mít 3 zápasy za rok a budu nejvíc happy.

Dekuji moc za rozhovor!

Taky děkuji!

Nejnovější články