"Jako vždy půjdu po KO, ale nebudu to mít jednoduché," říká Jan Malach před zápasem s Adasem

"Jako vždy půjdu po KO, ale nebudu to mít jednoduché," říká Jan Malach před zápasem s Adasem Miroslav Brož vs. Jan Malach | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Už v sobotu čeká "Krále severu" zápas na turnaji Oktagon 29. V rozhovoru prozradil třeba to, jak ho v USA nějaká paní považovala za agenta FBI, rozpovídal se ale také o trénincích v Reinders MMA nebo o rozdílech mezi českou a americkou bojovou scénou.

Jan Malach se už v sobotu v oktagonu utká s nebezpečným Ardou Ardasem z Německa. "Král severu", jak se Honzovi přezdívá, byl nedávno hostem podcastu Fair Play Thinker, kde otevřeně mluvil o narození dcery, svých začátcích v boxu a kickboxu, popsal zkušenosti s tréninky ve Spojených státech a zmínil, jak dlouho chce ještě bojovat. V návaznosti na to jsme Honzovi položili několik doplňujících otázek.

Jako ryzí postojář s minimálními zkušenostmi s wrestlingem a grapplingem, jsi vlétl rovnou mezi MMA profesionály a nebál jsi se žádné výzvy. Dle svých vlastních slov máš trochu „zpaskvilenej“ rekord. Je nějaký soupeř, kterého bys v oktagonu rád znovu potkal a ukázal mu, že jsi na úplně jiné bojové úrovni, než tomu bylo v tvých začátcích?

Všechno špatný je k něčemu dobrý. Navíc, jak jsem zmínil v podcastu u Homoláka, skalní fanoušci MMA a lidé, kteří ho roky sledují, vědí, že o kvalitách zápasníka vypovídají jiné věci, než rekord. Nemám vyhlídnutého někoho, s kým bych se rád znovu utkal. Každý zápas mi něco dal a beru ho jako uzavřenou kapitolu.

S trenérem Andre Reindersem se znáte dlouhá léta a stali se z Vás přátelé. Zápasníci Reinders gymu si pochvalují přátelskou a uvolněnou atmosféru. Jsi člověk, který miluje zábavu. Dovolíš si občas v gymu nějaký vtípek na adresu svého trenéra nebo se držíš určité hranice a sranda přijde až po tréninku?

Samozřejmě. Hlavně já se Škvorem. Občas tak vyrušuju, že si dokonce i sám řeknu, že už to je moc a přestanu. Panuje u nás skvělá atmosféra, nenarušuje to ale profesionalitu našeho přístupu. Nazval bych to takovou ideální rovnováhou mezi disciplínou a dobrou atmosférou. Co se týká těch vtipů jako takových, tak můj nejoblíbenější je, že si zacpu nos, abych zněl jako André (měl ho už několikrát zlomenej) a zakřičím nějakej tréninkovej povel. Všichni jsou pak zmatený :-D.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jan Malach (@kralseveru)

Pocházíš z drsného českého severu a zároveň miluješ vedro kalifornských pouští. Pro většinu lidí je nemyslitelné fungovat při teplotách přes 45° a ty v tom chodíš běhat. Nemáš nějaký tajný recept, jak zvládat trénink ve vysokých teplotách nebo myslíš, že je čistě individuální, kdo a jak zvládá vysoké teploty?

Řekl bych, že to je individuální, ale zvyk v tom taky může hrát svou roli. Trénink v teple nic nenahradí. Rychleji se zatavíš, máš prohřáté klouby a být na sluníčku je taky určitě zdravější, než být zamčený 24/7/365 v gymu.

Kalifornii sis zamiloval a rád se tam vracíš. Poradíš našim čtenářům, kteří se třeba chystají západ USA navštívit, kam se mají podívat? Nějaké tvé oblíbené místo, které lidé v běžných průvodcích nenajdou.

Já se nikdy nechci tlačit do pozice, že bych někomu radil. Každý má rád něco jiného. Já třeba osobně nemám rád davy a velká města, LA mi tedy k srdci úplně nepřirostlo. Pokud bych měl však někomu doporučit, kam v Kalifornii jet, tak je to národní park Joshua Tree.

Pochválil jsi českou úroveň postojářských disciplín. Tvrdíš, že je lepší než ta americká, což je pro naší bojovou scénu velká pochvala. Zároveň jsi dodal, že logicky zaostáváme ve wrestlingu. Myslíš, že s nastupující generací zápasníků i trenérů, se můžeme někdy Spojeným státům v zápase alespoň částečně vyrovnat i v našem malém rybníku?

Vždycky si myslím, že je začínáme dohánět (ČR, já určitě ne:-D), ale pak na mě vyskočí na internetu video Mika Chandlera, jak wrestluje a hned mě to v těch úvahách vrátí zpátky na zem.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jan Malach (@kralseveru)

Řekl jsi, že za Tebou přišel nějaký Američan, a jen tak Ti pochválil boty. To se v našich končinách opravdu moc často nestává. Podělíš se s námi o další vtipnou historku z USA?

Mám jich hodně. Na letišti v Oaklandu jsme s manželkou vycházeli z terminálu a nějaká paní, nejspíš na cracku, si myslela, že jsme FBI a pořád na nás křičela, ať ji nepronásledujeme. Jak naschvál jsme navíc měli stejnou trasu jak ona, takže z nás chudák byla úplně ve schízách.

Zmínil jsi také kulturní a povahové rozdíly mezi USA a Evropou. Některé věci jsou v Americe vnímány zcela odlišně než u nás. Své názory na odlišnou mentalitu se nebojíš prozradit. Napadá Tě nějaký další rozdíl mezi Evropou a USA, který běžní čtenáři nemají možnost poznat?

Jsou komunikativnější, míň upřímní, lepší prodejci a víc si váží svého národu. To poslední je do určité míry sympatické, od nějakého bodu už je to pak ale moc.

Jezdil jsi trénovat do The Alliance MMA gymu, kde trénuje i bývalý šampion UFC Dominick Cruz. Měl jsi možnost se od legendy něco přiučit nebo si s ní zaspárovat?

Odtrénoval jsem s ním nespočet tréninků, full MMA sparring jsem s ním ale nikdy nešel, jelikož mi řekl, že jsem buffed, což znamená, že jsem na něj velkej. To by podle mě ale nic neznamenalo, takže snad na to někdy dojde:-). Cruz, přestože tam není trenér, tak dává celý skupině v průběhu tréninku rady a kolikrát mezi koly ukazuje dodatečné techniky.

Stal se z Tebe hrdý novopečený otec. Jako celoživotní sportovec se dá očekávat, že i svou dceru povedeš ke sportu. Uvažuješ o karate, judu či jiném bojovém umění nebo plánuješ dceru rozvíjet v jiných sportech?

Nechávám to spíš na tom, co si vybere. Do bojových sportů jí určitě tlačit nebudu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jan Malach (@kralseveru)

Pokud Ti bude zdraví sloužit, plánuješ zápasit do čtyřiceti let. Jsi inteligentní, študovaný člověk a nebojíš se sdělovat lidem své názory. Napadlo Tě po ukončení aktivní kariéry přesedlat na dráhu trenéra, manažera či člověka, který se bude dál pohybovat v prostřední bojových sportů?

Trenér ze mě asi nikdy nebude, ale pokud na to bude čas, tak bych se kolem MMA chtěl motat a přispět k rozvoji MMA i něčím jiným, než zápasením.

Závěrem se musíme zeptat na Tvůj nadcházející zápas. Soupeř je skvělý v boji na zemi, ukážeš nám své zlepšení v této disciplíně nebo hodláš uplatnit svou hru a předvést divákům tvrdé KO?

Na zemi mi zas tak geniální nepřijde, už jsem čelil lepším zemařům. Je to ale určitě něco, na co si musím dát pozor. Jako vždy půjdu po KO, ale nebudu to mít jednoduché, Adas vyjma zranění nikdy nebyl ukončen před limitem.

Turnaj Oktagon 29 startuje v sobotu v 18:00. První zápas poběží zdarma na YouTube, zbytek turnaje pak bude možné sledovat přes oktagon.tv. Souboj Malach versus Adas přijde na řadu pravděpodobně mezi 7-8 hodinou večerní. "Král severu" je vždy zárukou divácky atraktivní podívané, do utkání vždy přináší nekompromisní sílu v úderech, skvělý pohyb na nohou a atraktivní bojový styl.

Zdroje:  Instagram

Nejnovější články