„Nikdy jsem se nepral,“ říká první šampion Oktagonu David Kozma, MMA mu zakazovala maminka

„Nikdy jsem se nepral,“ říká první šampion Oktagonu David Kozma, MMA mu zakazovala maminka David Kozma v Oktagonu ještě neprohrál. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Skromného, ale nebezpečné šampiona welterové váhy Oktagonu čeká o víkendu další obhajoba. Podívejte se na pozoruhodnou cestu karvinského judisty až na vrchol Oktagonu.

David "Pink Panther" Kozma je vůbec první šampion Oktagonu, který kraluje welterové divizi (do 77 kg) už přes 3 roky. A už o víkendu jej na turnaji Oktagon 29 čeká další zápas, ve kterém bude svůj titul obhajovat.

Soupeřem mu bude velice zkušený a kvalitní bojovník ze Srbska, Bojan „Serbian Steel“ Veličkovič (20-10), který do zápasu zaskočí za zraněného Ivana Buchingera, který se měl původně na Kozmovi pokusit získat do své sbírky už třetí šampionský pás.

Veličkovič je však za Buchingera více než kvalitní náhrada. Tento srbský bojovník okusil oktagon v UFC, bojoval v PFL a před 9 lety dokonce porazil samotného Jiřího Procházku, čímž se mohou chlubit jen 3 lidé na světě.

Davida Kozmu tak čeká po velice tvrdém zápase s Appolem Silvou další těžký souboj, ale „Pink Panther“ jako správný šampion neuhýbá před žádnými soupeři, které před něj Oktagon postaví a věří, že i počtvrté svůj šampionský pás obhájí.

Asi málokdo by přitom Davidovi v dětství předpověděl, že se jednou stane takto dominantním šampionem v MMA. Jako malý sice začal David s judem, ale především proto, aby jej kvůli jeho tiché a klidné povaze nikdo nešikanoval:

„Zapsali mě tam rodiče, chtěli to hlavně proto, abych nebyl ve škole otloukánek, aby mě nešikanovali, abych se trošku uměl ubránit,“ zavzpomínal Kozma na své začátky v judu v rozhovoru pro Oktagon. „Což se povedlo, šikanovaný jsem nikdy nebyl. Byl jsem takový tichý, měl jsem tu povahu na to, že kdybych nic neuměl, tak by si na mě děti dovolovaly, ale věděly, že dělám judo a nechaly mě být.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

V judu sice žádné velké závodnické ambice neměl, ale na tréninky se těšil: „Vyhrál jsem nějaký krajský přebor v benjamínkách nebo mladších žácích, ale spíše jsem to dělal proto, že mě ty tréninky bavily, nikdy jsem moc nezávodil.“

Cesta „Růžového pantera“ k MMA vůbec nebyla jednoduchá, a to především kvůli jeho mamince, která o zápasení v kleci nechtěla ani slyšet. David tedy musel první tři zápasy absolvovat potajmu: „Máma to nevěděla. Jí se ten sport strašně nelíbil. Ještě mi říkala, ať se neopovážím v životě vstoupit do klece, že bude zle, strašně mi to zakazovala, vůbec nechtěla, abych někdy zápasil.“

„O trénování věděla, že chodím (na tréninky), že se chci umět prát, což jsem chtěl vždycky umět, ale potom se mi ten sport zalíbil jako takový a chtěl jsem zápasit. Tak jsem se jednou rozhodl jít na zápas. Doma jsem to neřekl a poháry jsem schovával ve sklepě. Táta to věděl, kvůli toho se i s mamkou pohádali, ale pak si to vyříkali a mamka si zvykla, že zápasit budu, že to chci dělat a teď už jezdí na zápasy a fandí.“

Zápasit začínal Kozma pod Jakubem Mullerem v JMFS v Havířově, odkud se poté vydal do Prahy, kde zakotvil v Primmat Gymu, ve kterém je dodnes. Svůj první profesionální zápas měl už v roce 2010, který prohrál na rear-naked choke. To jej však neodradilo a o rok později se stal šampionem organizace GCF v lehké váze. V roce 2018 přišel do Oktagonu, kde se po 4 vítězstvích za sebou utkal s Gáborem Borárosem o pás šampiona welterové váhy. Boráros si ke konci prvního kola poranil koleno, a tak se stal Kozma prvním šampionem Oktagonu.

Svůj šampionský pás následně obhájil proti „Pirátovi“ Krištofičovi, Matému Kertészovi a letos v květnu v památné bitvě i proti Apollo Silvovi. Doposud šampion z Karviné nasbíral úctyhodných 28 vítězství a prohrál jen 11 zápasů.

Začátky kariéry profesionálního bojovníka ale nebyly lehké a než se Kozma se zápasením začal živit, vystřídal několik prací, jako například pomocnou sílu v KFC, podomního prodejce, hlídače a občas vzal i práci vyhazovače v klubu. Nejnebezpečnější se však ukázala práce podomního prodejce elektřiny:

„Vysvětluju to jedné paní a najednou vidím, jak zpoza dveří vykoukne pistole a střelí. Jestli to byl slepý náboj nebo plynová pistole, to dodnes nevím, ale udělalo to brutální kravál, takže mi z toho v uších pískalo ještě druhý den. Takže zážitek skvělý,“ vzpomíná David na svůj první i poslední den kariéry prodavače elektřiny.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Zajímavé je, že i když je David Kozma v kleci velice nebezpečný, v reálném životě je to kliďas, který se na ulici nikdy nepral. „Ani na těch dveřích (jako vyhazovač) jsem se nepral. Nějaké žduchačky, nebo že jsem někoho vyvedl za límec, to se asi stalo, ale nikomu jsem nikdy nedal pěstí na ulici, to se ještě nestalo,“ ubezpečil „Pink Panther“.

A co český šampion a UFC? „Tak samozřejmě cíl každého zápasníka je podívat se do UFC. To se pořád ještě může stát. Bohužel před dvěma zápasy jsem prohrál v Rusku, takže tam ještě musím pár výher dát, abych se tam dostal. Teď jsem porazil třeba Apolla, což je hodně kvalitní jméno, teď můžu porazit další kvalitní jméno a myslím, že i po těch třech výhrách by se UFC mohlo ozvat. Ale že by to byl můj sen, bez kterého bych nemohl žít, to asi ne, ale podívat bych se tam určitě chtěl.“

A co by si šampion, kterému se nedávno  do budoucna přál?: „Mít zdravou šťastnou rodinu, mít nějaký pěkný baráček na okraji Prahy a užívat si života,“ zakončil sympaticky „Růžový panter“.

Turnaj Oktagon 29 začne tuto sobotu od 18:00 a hlavní zápas večera mezi Kozmou a Veličkovičem tak můžete sledovat okolo 23. hodiny na oktagon.tv.

Zdroje:  Sherdog.com , youtube - oktagonmma

Nejnovější články