Těžký život šampiona. Kozma musel na operaci s nosem, stále ale věří, že se ozve UFC

Těžký život šampiona. Kozma musel na operaci s nosem, stále ale věří, že se ozve UFC David Kozma v Oktagonu ještě neprohrál. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

David Kozma v souboji s Leandrem Silvou sice dokázal ubránit pozici šampiona, z klece ale odcházel s totálně zdemolovaným nosem. Ani dnes nemůže říct, že by byl úplně zahojen, “Růžový panter” si musel zvyknout na trvalé následky. I tak ale věří, že by se po několika dalších výhrách mohlo ozvat UFC.

David Kozma se v organizaci Oktagon MMA poprvé představil začátkem roku 2018. Tehdy by si asi jen málokdo vsadil na to, že ho po následující tři roky nikdo neporazí. “Růžový panter” se stal šampionem welterové váhy, aktuálně zřejmě nejnabitější divize Oktagonu.

“Už jsem si na to zvykl. Vstávám jako šampion a nehodlám to měnit,” řekl v rozhovoru pro pořad Bez rukavic z dílny Oktagonu. Zároveň ale přiznal, že se mu nikdy ani nesnilo o tom, že to dotáhne tak daleko. “Určitě jsem si nepředstavoval, že budu vyprodávat arény, že na MMA bude chodit tolik lidí... Začínal jsem v tělocvičnách, kde bylo 500, maximálně 1000 lidí,” řekl s tím, že ho překvapuje, kam až se u nás tento krvavý sport posunul. “Můžu říct, že je to splněný sen.”

Pozornost fanoušků ho těší, to však ale neznamená, že by ji sám od sebe vyhledával. “Je to samozřejmě příjemné, když za mnou nějaký fanoušek přijde pro fotku, ale nestává se to nějak často, protože mezi lidi tolik nechodím.” David ostatně zmínil, že v podstatě stále pendluje mezi tělocvičnou a domovem, maximálně si občas zajede nakoupit. “Ale když už někam jdu, tak mě většinou někdo pozná. Samozřejmě mě to těší.” "Růžový panter" ale doufá, že už se zájem ze strany fanoušků MMA zvyšovat nebude, v této míře mu naprosto vyhovuje.

Během poslední titulové obhajoby dokázal Kozma porazit Leandra Silvu, což je pro něj zatím nejcennější vítězství v celé dosavadní kariéře. “Byl to nejkvalitnější soupeř, kterého jsem kdy porazil.” Stále má v živé paměti náročné čtvrté kolo, kde byl jen malý kousek od první porážky v Oktagonu. “Dostal jsem knockdown, chytil škrcení, tam už jsem měl namále. Už se mi dokonce zatmívalo před očima, ale nakonec jsem to kousnul.”

Do pátého kola šel s tím, že ho za každou cenu musí urvat pro sebe, uvědomoval si, že je souboj velice vyrovnaný. “Sám Apollo mě hodně motivoval, opravdu jsem ho chtěl porazit. Byl to člověk z Ameriky, člen American Top Teamu, jednoho z nejlepších klubů na světě, byl také v UFC, takže jsem to chtěl opravdu vyhrát.”

Panter nakonec odcházel s opaskem, ale také s naprosto zdemolovaným nosem. Na tiskové konferenci sotva mluvil, bylo jasné, že se nevyhne chirurgickému zákroku. Následky si nese dodnes. “Jsem po operaci nosu, ale je to ve stejné fázi, jako to bylo předtím. Operovali mi pouze nové zlomeniny, ty staré, co tam jsou z minulých zápasů, ty tam zůstaly. To jsem nevěděl, čekal jsem, že mi to budou operovat celé a nos dají dohromady.” Druhým dechem ale dodal, že si na zdravotní omezení zvykl.

Kozma doufá, že se scénář se zlomeným nosem opakovat nebude. Připomněl, že ještě před zápasem s “Apollem “ řešil problém s nosní lasturou, i lehký úder způsoboval krvácení nosu, což ho samozřejmě omezovalo i během tréninků. Tehdy si musel dát pauzu a počkat, až se zranění pořádně zahojí, titulák s “Apollem” tím pádem musel být odložen. To ale ještě nemohl tušit, co mu Brazilec s nosem provede. “Je trochu křivý, dýchám jen přes jednu dírku, ale to nemá vliv,” řekl s tím, že ho ve výkonech nijak neomezuje.

 

Do zápasu s “Apollem” nastupoval z pozice šampiona, favoritem však byl Brazilec. Něco takového ale Kozmovi ani maličko nevadí, ba naopak. “Mě to právě vyhovuje. Když jsem outsider, tak se dokážu více namotivovat, než když mě všichni plácají po zádech a tvrdí mi, že to bude pohodička, že zápas zvládnu a soupeře přejedu. To už se mi v kariéře párkrát stalo, ale nevyplatilo se to.” V blížícím se souboji s Ivanem Buchingerem je však situace opačná, “Růžový panter” je vnímán jako velký favorit, což je mimo jiné dáno výrazným váhovým rozdílem.

Už nyní se přitom hlásí další soupeři. Jedním z nich je i Petr Kníže, poslední válečník, který Kozmu na domácí scéně dokázal porazit. Zástupce pražského Primmat Gymu by se však také rád podíval za hranice domácí scény. “Cílem každého zápasníka je podívat se do UFC. To se ještě pořád může stát. Dva zápasy nazpět jsem bohužel prohrál v Rusku, takže musím dát ještě pár výher, abych se tam dostal, ale porazil jsem Apolla, což je kvalitní jméno, teď v Ostravě mohu porazit další kvalitní jméno, po těch třech výhrách by se UFC mohlo ozvat. Že by to byl sen, bez kterého bych nemohl žít, to asi ne, ale podívat bych se tam chtěl.”

Duel David Kozma vs. Ivan Buchinger ozdobí kartu turnaje Oktagon 29, který se začátkem prosince uskuteční v Ostravě. Chybět nebude ani Václav Mikulášek, Karol Ryšavý, Jan Malach a další stálice československé scény.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články