David Kozma dokázal po dvou kolech otočit zápas a v souboji s Kerteszem obhájil svůj šampionský pás

David Kozma dokázal po dvou kolech otočit zápas a v souboji s Kerteszem obhájil svůj šampionský pás zdroj: Profimedia

Oba bojovníci si prohodili role a v oktagonu předvedli úžasný zápas. Šampionský pás ale zůstal u svého majitele.  

Na turnaji Oktagon 17 jsme byli svědky skvělé bitvy o šampionský pás welterové váhy mezi úřadujícím šampionem Davidem Kozmou a jeho vyzyvatelem, maďarským bojovníkem Máté Kerteszem. Oba se spolu utkali už před dvěma roky, kdy po tříkolové bitvě slavil vítězství Kozma. Kertesz ale rozhodně neudělal ostudu, a tak se čekalo, jak dopadne jejich odveta a jestli David Kozma dokáže znovu odolat maďarskému nájezdu.

David Kozma je bývalý judista a v klinči a na zemi je jako doma. V posledních letech se z něj ale stal zdatný postojář a z jednodimenzionálního zápasníka se stal komplexní bojovník, který dokáže ohrozit soupeře z každé situace. Máté Kertesz je zase především výborným strikerem, který disponuje skvělou obranou proti takedownům, což předvedl už v minulém zápase s Kozmou, kterému na zemi neposeděl ani chvíli a i když byl hozen, okamžitě vstával zpátky na nohy.

Kozma vs Kertesz 2 zdroj: Profimedia

Ve včerejším zápase si ale oba borci nečekaně prohodili role a zatímco Kozma dominoval v postoji, Kertesz se pokoušel o takedowny.

První kolo začalo velice opatrně, ani jeden nechtěl nalítnout na kontr toho druhého a tak s útokem pečlivě vyčkávali. Zanedlouho se ale iniciativy chopil David Kozma, který Kertesze začal okopávat lowkicky a calfkicky a trefil se i dobrým zadním capákem. Máté Kertesz chtěl překvapit Kozmu takedownem a když se Kozma snížil, aby ho vysprawloval, srazili se oba borci hlavami. Máté to odnesl s krvavou ránou nad obočím a Davida Kozmu náraz evidentně otřásl a spadl na zem. Kertesz se na něj vrhl a začal jej bít, na což Kozma zpočátku nenacházel odpověď. Za chvíli se ale dokázal probrat a dařilo se mu z větší části eliminovat Kerteszovi údery. Až ke konci kola se mu podařilo zvednout, ale bylo jasné, že tohle kolo šampion prohrál.

Ve druhém kole už se David probral a vypadal čerstvěji než Máté. V postoji mu opět dominoval, tlačil jej po oktagonu a dokázal jej dobře trefovat údery i kopy. Při jednom highkicku mu ale podklouzla noha a spadl na zem. Máté se na něj hned vrhl a skončil v Davidově guardu. Odtamtud se mu ale nedařilo udělat Davidovi nějakou velkou škodu a naopak to byl David, který jej dokázal dobře trefovat lokty i pěstmi. Na konci kola se Kozmovi zase povedlo zvednout a toto kolo bylo na bodování velice obtížné, ale je možné, že jej opět urval maďarský borec.

Do třetího kola šel tedy David Kozma s tím, že musí začít vyhrávat. Naštěstí pro něj byl Máté Kertesz už viditelně unavený a ulehčil mu tak práci. David třetí kolo totálně ovládl, tlačil Kertesze po oktagonu, okopával mu nohy a hrozil mu tvrdými capáky a háky. Máté v podstatě nebyl kvůli únavě schopný dát žádný tvrdý úder, kterým by si získal Davidův respekt a toto kolo šlo stoprocentně za šampionem. Podobně se odehrávalo i čtvrté kolo, kde David znovu v postoji svého soupeře přejel a Máté si v podstatě ani nebouchl. Pár sekund před koncem vzal ještě Kozma Kertesze na zem a podtrhl svoje vítězství v tomto kole.

V pátém kole se tak lámal chleba a Kertesz sebral poslední síly na to, aby zápas převrátil na svou stranu. V postoji ale moc šancí neměl, tak se znovu rozhodl pro takedown. Ten se mu po chvíli podařil, ale znovu z něj nic nebylo. Naopak to byl Kozma, který z guardu pohrozil armbarem a nechybělo moc a mohl se radovat z vítězství před limitem. Kertesz mu ale z páky vyklouzl a zakrátko se podařilo postavit na nohy i Kozmovi. Ten tak pokračoval v postoji, kde znovu tlačil Kertesze až do konce zápasu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

ŠAMPIONEM ZŮSTÁVÁ David Kozma!

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma),Říj 17, 2020 v 12:59 PDT

Všichni tři bodoví rozhodčí nakonec dali vítězství „Růžovému panterovi“ Davidovi Kozmovi, který tak po skvělé bitvě obhájil svůj titul proti nebezpečnému soupeři a ukázal, že už dávno není jen wrestler, ale že umí vyhrávat i díky svému nebezpečnému strikingu.

V pozápasovém rozhovoru řekl staronový šampion, že za svého soupeře očekává vítěze souboje mezi Robertem Bryczkem a Samuelem "Pirátem" Krištofičem. Také přiznal, že by raději bojoval s Bryczkem, protože Piráta už jednou porazil a "nerad by se v zápase nudil".

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články