Je to držák a bude těžké ho ukončit. Trenér André Reinders zhodnotil soupeře Filipa Macka v boji o titul

Je to držák a bude těžké ho ukončit. Trenér André Reinders zhodnotil soupeře Filipa Macka v boji o titul André Reinders a Filip Macek | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Filip Macek a jeho tým se museli pár dní před očekávaným soubojem o titul potýkat s nepříjemnou situací. Původní soupeř – dánský „Žralok“ Jonas Magard se totiž zranil a promotérům se narychlo podařilo domluvit hodně nebezpečnou náhradu. Do Prahy dorazí Američan Gustavo Lopez, který ještě loni nastupoval v UFC. Trenér André Reinders má ale za to, že by to pro Mácu mohla být paradoxně spíše výhoda.

Co říkáte na nového soupeře v porovnání s Magardem?

Lopez je velezkušený soupeř, trénuje v Xtreme Couture gymu, má za sebou 4 zápasy v UFC, kde s trojkou váhy Dvalishvilim prohrál až na body. Takže je to držák a bude těžké ho ukončit. Každopádně si myslím, že stylisticky by to Mácovi mohlo sedět. Není to takový ten „bully“ typ, který jde neustále dopředu jako třeba Magard, ale spíš si čeká na kontry, má hodně nebezpečný levý háček, pravý calfkick. To jsou takové jeho dvě věci, které má nejlepší v postoji a má skvělý wrestling, což je jasné. A myslíme si, že se ani asi nebude bát jít s Filipem na zem. Ten jeho trošku pasivnější styl by měl Mácovi nahrávat do karet, že by ho mohl nechat trošku rozjet. Jakmile ho totiž někdo nechá rozjet, tak ho už jen tak někdo nezastaví.

Změnili jste s Filipem na poslední chvíli nějak přípravu?

Přípravu jsme v zásadě nezměnili. Jenom jsme koukli na nějaké věci, kterýma je nebezpečný a něco jsme si připravili, nějaké reakce, kontry na to. Ale už celou přípravu jsem říkal, že to není o tom soustředit se na Magarda, ale soustředit se sám na sebe. Přípravu jsme tedy směřovali hlavně na Mácu, aby si věřil v těch věcech, ve kterých je dobrý, abychom zapracovali na věcech, kde měl třeba slabiny a udělali jsme z něj opravdu komplexního bojovníka. Protože on je velezkušený, zápas s kde kým už v dobách ACB a myslím, že porážel i mnohem těžší soupeře, než byl třeba Magard. Jen se musí dostat do té své hry.

Je známo, že má Filip problémy v titulových zápasech především v hlavě, změnil něco a nenarušila mu změna soupeře nějak psychiku?

Myslím, že to paradoxně může být spíš naopak. My si kolikrát děláme legraci, že by pro něj bylo nejlepší, kdybychom mu před začátkem čtvrtého kola řekli: Hele, jdeš o titul, takže máš ještě dvě kola. A kolikrát takové ty zápasy, které měl buď na poslední chvíli nebo tam byla nějaká změna soupeře, tak mu sedly paradoxně nejvíc, protože se nedokáže tak rychle vystresovat ze svého soupeře a prostě do toho vlítne a ukáže toho Mácu, jak ho známe z jeho vítězných zápasů.

Soupeř má 6 vítězství na submise, Magard to asi plánoval spíše držet v postoji. Dá se příprava změnit v tak krátkém čase?

Co se týče soupeře, je to komplexní bojovník, který trénuje ve skvělém gymu. Má výborný dominantní wrestling a samozřejmě ti soupeře mu často pod tím tlakem na zemi nastavili záda. Nemyslím si ale, že by byl bůhvíjaký grappler, technicky je Máca na zemi lepší, ale on donutí tím svým tlakem soupeře udělat chybu a nastavit mu krk. Věřím, že tuhle chybu ale Máca neudělá a že naopak, pokud se s ním Lopez bude chtít dostat na zem, tak to naopak bude nahrávat té Filipově hře.

Na startovce máte opět spoustu svěřenců, budete mít právě u Filipa největší nervy?

Ano, mám tam zase čtyři svěřence – Matěje Peňáze, Dana Škvora, Honzu Malacha a finálně Mácu. Ale není to asi o tom, že bych měl z někoho z nich větší nervy, ty mám ze všech stejně velké, protože mi záleží na výkonu každého z nich. Takže nervy jsou stejné u všech a ty jejich zápasy extrémně prožívám, protože mi záleží na jejich výkonech a výsledcích.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články