Jiří Procházka: Mistrovské pohyby čerpám z videoher. Příležitost k vítězství se objeví i v té nejnezdárnější situaci

Jiří Procházka: Mistrovské pohyby čerpám z videoher. Příležitost k vítězství se objeví i v té nejnezdárnější situaci Jiří Procházka s titulem UFC na brněnském náměstí | zdroj: Profimedia

Jak to má Jiří Procházka s videohrami, kdy se plánuje vrátit do boje a kdo jsou jeho oblíbení bojovníci? To a mnohem víc se dozvíte v našem rozhovoru.

"Ten impulz nevzešel ze mně, kdo by se vzdával dobrovolně, kdo by něco takovýho dělal dobrovolně," přiznal Jiří Procházka, že nápas vzdát se šampionského pásu UFC nebyl jeho. "Ale po konzultacích, ať se ta divize fakt točí… A když fakt vezmu tu pravdu, co v sobě cítím, tak nechť se ukáže, kdo je tam teď v tuhle chvíli nejlepší. O to větší zkouška to zase bude pro mě. O to větší hlad po tom zase budu mít. A těším se už na to, jít do té klece prostě předvést, že jsem v té polotěžké váze tím nejlepším na světě." 

"Cítil jsem, že je to na místě, aby se to událo. Přece jenom se od té doby v té polotěžké váze udály dva titulový zápasy. Ten první sice takovej smolnej, ale ten druhej… Ukázal se tam vítěz a na toho se teď těším," pokračoval. V době konání rozhovoru měl jasný cíl a už vyhlížel návrat na konci léta či přelomu podzimu. Tehdy ještě nemohl tušit, že se Jamahal Hill zraní a po jeho vzoru uvolní pás. Kdo tedy bude soupeř se zatím neví, mohl by to ale být vítěz duelu Blachowicz versus Pereira.

V rozhovoru došlo také na památný souboj s Brazilcem Teixeirou. Na odvetu bohužel nakonec nedošlo, Procházku to ale prý nemrzí. "Zvítězil jsem, byť ten zápas byl jakoby víc pro něj, ale zápasit se musí do poslední vteřiny," prohlásil rezolutně. "Když jsem si to tak zhodnocoval a bavil jsem se o tom i s trenéry… Ne, vím, že jsem zvítězil, jsem právoplatným šampionem a pojďme si to vzít."

"Já zastávám vždycky ten postoj, že člověk se musí přizpůsobit. Ať už životní situaci nebo zápasu, nebo čemukoliv," poodkryl svůj přístup. "To bylo to, co mi nakonec docvaklo v tom zápase, že musím udělat, že se musím přizpůsobit. Nejde to, nejde to, nejde to. Oukej, kudy to jde? Tuhletu otázku si položit a snažit se. A příležitost k vítězství se objeví i v té nejnezdárnější situaci."

Právě vyrovnaný souboj s Teixeirou a jeho konec, kdy Brazilského škrtiče utáhnul na zemi, ukázal, že je český samuraj hrozbou všude. Vnímá to tak i on sám. "Postoj mám stále jako doménu, ale nemám tam nějaký starosti o to, že bych toho člověka vzal na zem a nevěděl tam co s ním, nebo měl málo zkušeností konkrétně ze zápasů. Protože zkušenosti ze zápasů především kovají ty zápasníky. Příprava je příprava, ale konkrétní situace – já to beru jako ohrožení života v té kleci, protože tam musíš zapnout plnou sílu. A zvlášť když se jedná o world championship, tak tam je potřeba si vyzkoušet všechny ty sféry. A na tu zem musím říct, že už jí věřím."

Ačkoliv svůj styl, který nám přivádí nemálo infarktových momentů, měnit nehodlá, slabinu našel ve svém rozpoložení, se kterým do zápasu nastoupí. "To potom udělá většinu, to je ten stěžejní kámen, protože si myslím, že tomu stylu věřím, jen se musím víc hlídat před zápasem – těsně před ním, vstup do klece, ten plac v kleci, obejmout to tam celý prostě, ovládnout ten prostor v kleci. O to jde především, ne tam jít a nějak se to uděje. Proto jsem hodně nebyl spokojený s tím posledním zápasem s Gloverem."

Sympatický je i Jirkův názor na trashtalk. "Konflikt nemám v sobě a proto nemám potřeba ho hned dávat na odiv soupeřům, nebo v nich vzbuzovat strach, protože tuhle hru mám ve svých rukou. A to, že je zápas na mý straně zjistí sami a na to nepotřebuju v nich vzbuzovat strach před zápasem. Samozřejmě je to určitě nějaká forma strategie, ale ten člověk to pozná sám v tý kleci."

Řeč se stočila také k počítačovým hrám. Moc se neví, že si český samuraj ve volném čase rád zahraje "Přitom je to mou fakt velkou inspirací, musím říct," přiznal. "Především ty bojovky, když hraju, tak tam čerpám prostě mistrovské pohyby, které tam vykonávají neúnavně s absolutně nonstop energií."

Nově se také "BJP" stal ambasadorem hry World of Tanks: Blitz. "Je to z toho bojového světa, sice takového válečného, ale je to hodně o strategii, znát silný a slabý stránky protivníků." Není žádným překvapením, že  hraje za české barvy. "Jsem fakt rád, že taková světová hra tam má naše zastoupení."

V rozhovoru se dozvíte třeba také to, co nejlepší český MMA zápasník doporučuje, když se někomu nechce do tréninku. Prozradil nám také, kdo jsou jeho oblíbení bojovníci.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články