Jsou to imbecilové! Petr Kníže ostře zkritizoval dva známé české MMA rozhodčí

Jsou to imbecilové! Petr Kníže ostře zkritizoval dva známé české MMA rozhodčí Petr Monster Kníže | zdroj: Profimedia

Petr Kníže si o rozhodčích působících na domácí scéně nemyslí nic pěkného. V zápasech by podle něj měli rozhodovat bývalí zápasníci.

Organizace RFA zveřejnila první epizodu pořadu Real Card, který se soustředí na rozhovory s bojovníky. S Jakubem Kotkem si přišli popovídat Petr Kníže a Jozef Wittner, kteří se v listopadu postarají o hlavní zápas na turnaji v Košicích. Řeč se ale stočila i k jiným tématům, například k úrovni rozhodčích působících na domácí scéně.

Velmi rychle vyšlo najevo, že “Monster” má v tomto ohledu poměrně velké nároky. “Když jsem dělal kurz na rozhodčího u Marca Goddarda tady v Praze, tak on to říkal sám, a já s tím naprosto souhlasím, že rozhodčí, který rozhoduje v oktagonu, by za prvé měl mít zkušenosti ze zápasení, to znamená, že by mělo jít o bývalého zápasníka, měl by mít zkušenosti jako trenér a měl by znát všechna pravidla jako rozhodčí, takže by měl mít i zkušenosti s bodováním a rozhodováním, než vleze dovnitř do oktagonu. A to se u nás vůbec neděje.”

U toho ale nezůstalo. Kníže následně nabídl vskutku upřímný názor na rozhodčí pískající v tuzemských organizacích. “U nás jsou rychlokvašky, přečtou si pravidla, udělají si nějaký rychlokurz a pak jsou chytří jak rádio. Myslím si, že je to velká chyba,” řekl s tím, že se jen velmi těžko hledají vhodní lidé. “Marc Goddard říkal, že jen minimální procento, možná ani ne pět procent z těch všech lidí, kteří k němu chodí dělat kurzy, může potom jít do oktagonu dělat rozhodčího. Zbytek může být akorát na bodech. Prostě nejsou schopní.”

Na domácí scéně je pouze jeden jediný člověk, jenž podle “Monstra” má jisté kvality. “Nechci jmenovat, ale já tady skoro nevidím pořádného rozhodčího, který by opravdu měl nějakou autoritu. Dobře, Jakub Müller, to si myslím, že je člověk, který zná pravidla, může rozhodovat, ale jinak nevidím skoro nikoho, kdo by měl tyhle zkušenosti.” Kníže s rozhodčími “bojuje” i přímo na turnajích, na které často doprovází své svěřence. Nelíbilo se mu například těsné vítězství Sungata Kharziana nad Antonínem Beckem na dubnovém galavečeru IAF 4, hned na turnaji avizoval, že podá protest proti verdiktu, jenž odevzdali bodoví sudí.

Veterán českého MMA sice původně nechtěl nikoho jmenovat, tento úmysl ale vzal rychle za své, když dostal otázku na Jana Voborníka z Oktagonu. “To je největší imbecil, který je mezi rozhodčími. Vždyť on nikdy nic nedělal, neumí ani kotoul. Jak jsi přišel na Honzu Voborníka?” rozohnil se. “Touš a Voborník jsou dva imbecilové, kteří tady nemají vůbec co dělat. To říkám normálně veřejně, ať si to se mnou přijdou vyřídit.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Následně dokonce uvedl i příklad situace, kdy se Voborník nechová tak, jak by podle “Monstra” měl. “Když se dostane do stresové situace, tak tam normálně běhá na místě, jako kdyby dělal nějaký skipping, a neví co má dělat, rozhoduje se, co má udělat. To je normálně mentálně nevyrovnaný jedinec. Tenhle člověk tam nemá co dělat, vážně. To je velká chyba všech těch organizací, které mu dovolí rozhodovat.”

Pavel Touš ani Jan Voborník se k těmto slovům zatím nevyjádřili. Nutno ale dodat, že se promotéři Oktagonu snaží na turnaje zvát uznávané autority. Na tiskové konferenci po galavečeru Oktagon 35 si v tomto směru vysloužili pochvalu od Patrika Kincla, který poukázal na včasné přerušení titulového zápasu.

Zdroje:  Real Fight Arena - YouTube

Nejnovější články