Petr Kníže je postrachem polského Ankosu. S českým veteránem tam prý nikdo nechce trénovat

Petr Kníže je postrachem polského Ankosu. S českým veteránem tam prý nikdo nechce trénovat zdroj: Profimedia

Jen pár dní zbývá do premiéry Petra Knížete v organizaci Oktagon MMA. “Monster” zavzpomínal na své začátky a prozradil, jak se na Itala připravuje.

O highlight sobotního turnaje Oktagon 23 se postará Petr Kníže, kterého přijede prověřit italský hřebec Andrea Fusi. “Monster” bývá často označován jako veterán československého MMA, což je v jeho případě naprosto přesné označení. Kníže v rozhovoru pro Oktagon zavzpomínal na své začátky v kleci. “Na tom začátku nebyly ani váhové kategorie, to byla také legrace. A jedno kolo trvalo 20 minut.”

“Zažil jsem turnaje, které byly v garážích. Tam se rozsvítilo jedno světlo, pořád tam foukalo, takže byla zima. A tam jsme se prali celý galavečer. Byla zábava, kouřilo se tam, popíjelo a ty ses tam uprostřed rval v nějaké podomácku vyrobené kleci.” Sluší se dodat, že si tehdy zápasníci mohli dovolit daleko více, než co umožňují dnešní pravidla, souboje byly tím pádem daleko brutálnější. “To nemělo nic společného s klasickým MMA, to byla prostě brutální rvačka.” I tak byl Kníže schopný absolvovat i tři zápasy za večer. Většina jich není zaevidována ve statistikách. Oficiálně má 12 zápasů, jak ale sám dodává, může jich být klidně i 25.

Kníže se jako zápasník dostává do zvláštní pozice. Sám je nyní v první řadě trenérem, což je i důvod, proč těžko shání někoho, kdo by dohlédnul na jeho vlastní přípravu. Asistuje mu například Lukáš Bárta. “Já s Petrem před jeho zápasy lapuju, probíráme taktiku a techniky, které se nám hodí na určité soupeře. Ve zkratce je to všechno.” Kníže se nijak netají tím, že se spoléhá především sám na sebe. “Já jsem vždycky hledal nějakého mistra, který by mě mohl zasvětit vyššímu umění, než znám já. Ale nenašel jsem ho,” postěžoval si ve svých třiačtyřiceti letech. Těžko se mu shání trenéři, kteří by se odvážili více promlouvat do tréninku, kteří by mu třeba navrhli nějakou změnu. “To mi nikdo neřekne, musím si to říkat já sám.”

I “Monster” navštěvuje oblíbený polský gym Ankos MMA, právě zde absolvoval část přípravy. Zdejší trenér Andrzej Koscielski potvrzuje, že jsou sparingy s ním velmi tvrdé, někdy možná až příliš. “Hodně mých bojovníků má z Petra trochu strach, nechtějí s ním trénovat,” přiznal. “Petr dělá vše naplno a na sílu. Je to prostě ‘Monster’, silný na lapách, s tvrdými údery, někdy má problém se v tréninku uvolnit a nebýt jak v zápase.”

A jak Kníže vnímá svého soupeře? “Já samozřejmě Fusiho nepodceňuji. Měl dva zápasy v Bellatoru, je mladší, je to takový dravý kluk, má poměrně dobrou kondici a je komplexní. Jsem na to ale dobře připravený, ještě ladím nějaké nuance, takže si myslím, že z mé strany by v tom zápase neměl být problém.”

“Il Barbaro” nicméně také cítí velkou šanci, jak znovu nastartovat kariéru. MMA se věnuje přes deset let, ve svých devětadvaceti letech má na kontě osm výher a pět porážek. “I když jsem pokaždé nezvítězil, vždy jsem zápasil s protivníky na vysoké úrovni, což mi umožnilo růst a být silnější,” komentoval svou bilanci.

Zdá se, že se chystá předvést atraktivní zápas a potěšit oko diváka. “Mým cílem je vyhrát a udělat show. Chci se stát jedním z nejlepších v Evropě ve welterové váze,” prozradil své plány. Nutno uznat, že pokud by se mu podařilo “Monstra” porazit, zajistil by si slušné místo v žebříčku welterové divize Oktagonu. Kníže měl ostatně původně nastoupit s Leandrem Silvou, kvůli zranění ale na bitvu nakonec nedošlo.

 

Český veterán má ale o výsledku jasno už nyní. “Karty už byly rozdány. Nebudu vám říkat, jakým způsobem vyhraju, ale vyhraju.” Duel Petr Kníže vs. Andrea Fusi je hlavním zápasem sobotního turnaje Oktagon 23. Přímý přenos je možné sledovat na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články