Komise anulovala vítězství Eckerlina. Označují ho tím za lháře a podvodníka, myslí si rozhodčí Touš

Komise anulovala vítězství Eckerlina. Označují ho tím za lháře a podvodníka, myslí si rozhodčí Touš Kontroverzní duel Cristian Eckerlin vs. Neves De Oliveira | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Rozhodcovská komise GEMMAF anulovala výsledek zápasu mezi Brazilcem Oliveirou a Němcem Eckerlinem. Sudí Pavel Touš, který duel dozoroval, podle nich pochybil a úder kolenem posoudil špatně.

Malou kaňkou na turnaji Oktagon 33 byl zápas domácí hvězdy Christiana Eckerlina. Souboj sice dotáhnul do vítězného konce, Brazilec Neves De Oliveira ale v prvním kole trefil koleno, o kterém se diskutuje prakticky dodnes. Šlo skutečně o úder do slabin? Tím si nemohl být jistý ani rozhodčí Pavel Touš, jelikož jej přímo neviděl, zápas ale pozastavil a Eckerlinovi nechal dostatek času, aby se s bolestí vyrovnal. Němec následně inkasoval ještě jeden úder do citlivých partií, nakonec ale soupeře ukončil ve druhém kole.

Brazilec nicméně s výsledkem spokojený nebyl, spolu se svým týmem tedy podal protest. A protože se turnaj odehrával v Německu, zabývala se jím organizace GEMMAF, která již na oficiálních stránkách vydala vlastní stanovisko. Posouzeny byly oficiální záběry z televizních kamer, ale také další materiály dostupné na internetu včetně názorů rozhodčích z UFC. Komise v analýze uvedla, že rozhodčí nebyl v optimální pozici, takže nemohl jasně vidět zásah kolenem. “Rozhodčí reaguje okamžitě, je jasně vidět, že se po několika rychlých krocích snaží zakročit levou rukou. Následně ale zaváhá, pak trochu ustoupí, načež zápas přeruší po dalších čtyřech úderech ze strany De Oliveiry, aniž by zápas ukončil odmáváním.”

 

Analýza dále zmiňuje, že rozhodčí uznal úder do slabin, který ale kvůli svému postavení nemohl vidět. “Za účelem vynesení správného verdiktu je rozhodčí povinen získat názor rozhodčích a (pokud je k dispozici) podívat se na videozáznam. Rozhodčí nevyužil možnosti posoudit záznam.”

Posudek následně spěje k hodnocení inkriminované situace. Koleno ze strany De Oliveiry bylo komisí označeno jako legální útok na břicho, čemuž nasvědčuje i reakce Eckerlina, který se hned poté chytil za žebra. Úder do slabin se nepotvrdil. “Rozhodčí špatně posoudil situaci, což mělo významný vliv na průběh zápasu. V zájmu spravedlnosti a v zájmu tohoto sportu se technická komise GEMMAF jednomyslně rozhodla změnit verdikt na no contest.”

Rozhodnutí zřejmě Eckerlina nepotěšilo a nadšený není ani rozhodčí Pavel Touš, který se k němu vyjádřil v komentáři pro Lidovky.cz. „Dle pravidel organizace, pod kterou se bojovalo, tedy Oktagonu, lze video použít jen ve chvíli, kdy je zápas ukončen. A rozhodčí má rozhodnout jakým způsobem. Ne v průběhu duelu. Ano, bojovalo se na německé půdě, ale k žádnému poučení ze strany GEMMAF nedošlo. Navíc mě ani nepozvali k podání vysvětlení mého postupu. Svým rozhodnutím vytvořili nebezpečný precedens, kterým označují Eckerlina za lháře a podvodníka. A k podobnému postoji potřebuješ mít stoprocentní jistotu. Já ani po několikerém zhlédnutí videa nejsem stoprocentně přesvědčen, že pohyb té nohy se nezastavil o jeho rozkrok.“

Právě v možnostech využití videozáznamu evidentně panuje jistý nesoulad, je tedy otázkou, zda v budoucnu nedojde k úpravě pravidel, už jen z toho důvodu, že se Oktagon do Německa hodlá vracet pravidelně. Další turnaj je ostatně naplánovaný už na listopad, promotéři chtějí znovu nasadit Eckerlina. Ten už se nechal slyšet, že chce s De Oliveirou odvetu, s čímž organizace souhlasí. “Christian chce, aby bylo jeho jméno očištěno v boji, a to si určitě zaslouží. Stejně tak touží De Oliveira dokázat, že jej může v zápase porazit. Byla to atraktivní bitva a jestli souhlasí i fanoušci, tak nás 15. 10. ve Frankfurtu čeká skvělý souboj se zajímavým příběhem.”

Zdroje:  Lidovky.cz , GEMMAF

Nejnovější články