Legenda českého thaiboxu končí, odejít musí bez boje

Legenda českého thaiboxu končí, odejít musí bez boje V ringu Jiří Žák válčil více než tři dekády. | zdroj: Profimedia

V ringu válčil více než tři dekády, posbíral všechny možné tituly, aktivní zápasnickou kariéru ale bohužel nemůže uzavřít rozlučkovým zápasem. Stopku mu vystavily zdravotní komplikace.

Jméno Jiří Žák možná mladším fanouškům moc neřekne, ti starší ale při jeho vyslovení nejspíš uznale pokývají hlavou. Chomutovský thaiboxer se na scéně objevil už v minulém tisíciletí. Stejně jako mnoho dalších bojovníků z tehdejší generace i jeho k „umění 8 končetin“ přivedl film Kickboxer s Jean-Claude Van Damem.

„Hrozně jsem to hltal. Nechal ve mně neuvěřitelný zážitek. Hned jsem si začal zkoušet různé věci, které dělali v tom filmu. Samozřejmě jsem vůbec nevěděl, co thajský box je. Stále jsem ještě chodil na karate, ale začal jsem v Chomutově hledat nějaký další, více kontaktní sport, protože karate bylo víceméně o provádění technik do vzduchu, což nebylo nic pro mě,“ prozradil Žák před lety v rozhovoru pro Ronnie.cz.

Psal se rok 1995, když nastoupil ke svému prvnímu zápasu.  Záhy získal několik titulů mistra ČR a úspěchy sbíral také za hranicemi. Už v roce 2001 se stal mistrem světa ISKA a také prestižní thaiboxerské organizace WMC, jejímž opaskem se na česko-slovenské scéně může kromě něj chlubit pouze Vladimír Moravčík a od letoška také Monika Chochlíková.

Je až neuvěřitelné, že se Jirka prý několik let trénoval prakticky sám a pouze občas dojížděl do pražského Hanuman Gymu. Od roku 2008 pod vedením Petra "Khru" Macháčka oficiálně nastupovat. Ještě předtím ale v doslova „bratrovražedném“ zápase změřil síly s jeho největší hvězdou – Odřejem Hutníkem. Na legendárního "Spejbla" tehdy bodově nestačil.

Spolupráce s Macháčkem Jirkovi svědčila, vzešly z ní například tzv. „turba komba“, nekonečné kombinace úderů, jimiž v ringu zasypával soupeře nahnané do provazů. A nejeden šel pod jejich přívalem k zemi. Ve sbírce Jirkových skalpů najdeme například Petra „Pína“ OndrušeDavida Keclika, Tomáše Šenkýře či aktuálního šampiona GLORY Artema Vakhitova.

V posledních letech už Jiří nastupoval spíše sporadicky, naposledy jsme jej v akci mohli vidět v roce 2018, kdy na akci XFN poměřil síly s Zhou Weiem z Číny. Měl také naplánovaný zápas s Jakubem Klaudou, jenže akce Souboj titánů, kde v minulosti slavil úspěchy, musela být kvůli protiepidemickým opatřením loni odložena a k souboji nakonec nedojde. Definitivní stopku nakonec vystavilo zranění.

„Už delší dobu mě bolely nohy v oblasti kyčlí, jak jsem byl vždy protažený a neměl jsem problém udělat rozštěp, tak mi to dělalo čím dál větší problémy. Pak jsem to začal pociťovat i při kopání. Tréninky jsem vždy odjel i přes bolest, ale ta se začala stupňovat a bylo to čím dál horší. Nepomáhalo kompenzační cvičení, masáže, akupunktura, zkoušel jsem snad vše, ale bolest přetrvávala. Myslel jsem si, že mám jen natažený nějaký sval a že se to dá dohromady. Pak jsem to začal řešit s ortopedem, ten, když viděl rtg snímky kyčlí, tak se trochu zděsil. Řekl mi, že mám vrozenou vadu usazení levé kyčle a silnou artrózu, kdy to jde kost na kost a že je vůbec obdivuhodné, že jsem s tím tak dlouho vydržel sportovat na vrcholné úrovni a že je to zralé na výměnu. Čekal jsem nějaké potíže, ale tohle byla pro mě rána,“ vysvětlil Žák v rozhovoru pro Czechfighters.

Jedna z největších legend domácí postojářské scény tak ve 43 letech končí bohužel bez boje a záře reflektorů, jak by si Žák na závěr neuvěřitelné kariéry rozhodně zasloužil. Jeho jméno však zůstane nesmazatelně zapsáno v dějinách českých bojových sportů. Během své více než třicetileté kariéry nastoupil do 106 zápasů, z 83 odcházel jako vítěz, 36 soupeřů ukončil KO a pouze 23krát prohrál (číslo by bylo nižší nebýt několika zářezů v zahraničí). Nyní plánuje pokračovat v trenérské činnosti v domovském Muaythai Chomutov a vychovávat nové generace bojovníků.

 

Zdroje:  Czechfighters , Ronnie.cz

Nejnovější články