Úspěch jako hrom, thaiboxer Jakub Benko v prvním zápase pod Lion Fights ukradl titul americkému "Chirurgovi"

Úspěch jako hrom, thaiboxer Jakub Benko v prvním zápase pod Lion Fights ukradl titul americkému "Chirurgovi" S výškovou převahou Jakuba Benka si italský šampion nevěděl rady. | zdroj: Profimedia

Americký šampion v ringu až do soboty nepoznal chuť porážky. Slovák Jakub Benko na něj ale vyzrál a v americké organizaci Lion Fight zažil nejlepší možný start.

Američan Chip Moraza-Pollard šel tak trochu proti dnešnímu proudu. Zatímco spousta kickboxerů a thaiboxerů přechází k MMA, on se po takřka 20 profesionálních zápasech vydal opačným směrem. Podle svých slov se chtěl bít v postoji a zároveň mu imponovaly tradice a kultura spjaté s thajským boxem. Volba se ukázala jako správná. Zatímco v MMA totiž po slibném začátku střídal výhry s porážkami, pravidla Muaythai jako by mu byla šitá na míru.

Bez ztráty kytičky Američan rychle vystoupal až na trůn křížové váhy (-84 kg) prestižní americké organizace Lion Fight, kde dlouho odrážel nápor vyzyvatelů. Pochvaloval si navíc, že mu promotéři hledají zahraniční soupeře a nemusí tedy bojovat pouze s krajany. Celkově si v thaiboxu držel pěknou bilanci 11 vítězství bez jediné porážky. Jakub Benko byl již v pořadí osmý, kdo proti němu do ringu nastoupil do titulového zápasu.

Slovenský bojovník se před zápasem nechal slyšet, že je jiný, než kdokoliv, s kým šampion do té doby bojoval. Většinou se jedná jen o otřepanou frázi, ale tentokrát tomu tak skutečně bylo. Jakuba si domácí fanoušci budou pamatovat především z loňského turnaje Oktagon Underground, kde ho sice hned v prvním kole vyřadil Pirát, ale následně své kvality ukázal s elitním českým "univerzálem" Vasilem Ducárem, kterého na body porazil. Velký úspěch slavil také v Austrálii, kde byla jeho bitva s domácím Toby Smithem oceněna jako nejlepší zápas roku 2018.

Benko se svými 196 centimetry znatelně převyšuje většinu svých soupeřů a ti neví, jak se k němu přiblížit. Nejinak tomu bylo i tentokrát a podle toho také vypadala Jakubova taktika, soupeře si push kicky držel na distanc a bodoval tvrdými kopy na střed těla či ostrými koleny. 

Američanovi se přezdívá "Chirurg", protože své soupeře většinou rozebírá svou technickou precizností. Od začátku pětikolového souboje s Benkem se mu ale nedařilo zkracovat vzdálenost, aby na slovenského dlouhána dosáhl. I když Jakubovi v průběhu zápasu znatelně ubývaly síly, vydržel tlak soupeře až do konce. Přesto se svým výkonem prý nebyl úplně spokojený a vítězstvím si nemohl být jistý do poslední chvíle. Zatímco první rozhodčí ho viděl vyhrát 49:46, druhý přisoudil vítězství v poměru 50:48 soupeři. "Velmi mě to překvapilo, znejistil jsem," přiznal nám Jakub. Nakonec ale vše dobře dopadlo a poslední sudí rozhodl výsledek v jeho prospěch.

Ziskem titulu si slovenský thaiboxer pojistil smlouvu na několik zápasů. "Snažil jsem se tam dlouho dostat. Stát se jejich šampionem pro mě znamená velký kariérní posun dopředu." Turnaje Lion Fight lze sledovat přes platformu UFC Fight Pass, na srpen jsou naplánovány 2 další, kdy se znovu představí Benko, zatím není jasné.

A co bývalý šampion Moraza-Pollard? První porážku vzal se vztyčenou hlavou. "Spousta fanoušků mu prý píše, že byl okraden, on to tak ale rozhodně nevnímá. "Jakmile zápas skončil, tak jsem cítil, že výhra nepůjde ke mně. Věděl jsem, že natrefoval spoustu roundkicků a kolen, které se v Muaythai hodně bodují. A upřímně, nesnažím se vyhrávat tak, že budu doufat, že to jeden z rozhodčích viděl jinak než druhý a převáží body v můj prospěch. Chci, aby mé výhry byly čisté a dominantní. Ale gratulace Jakubovi, věděl jsem, že je to válečník a má obrovské srdce. Těším se, že se proti němu budu moc v budoucnu znovu otestovat." Zároveň připomněl, že i legendy thajského boxu, jako Saenchai, Buakaw a další, častokrát prohrály. "Prohry vám osvětlí místa ve vašem bojovém stylu, které můžou být vylepšeny, udělají vás hladovějšími." Slova, pod která se můžeme podepsat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články