Marek Bartl doufá v rychlé KO. Karol Ryšavý podle něj není komplexní zápasník, mezery vidí v postoji i na zemi

Marek Bartl doufá v rychlé KO. Karol Ryšavý podle něj není komplexní zápasník, mezery vidí v postoji i na zemi zdroj: Profimedia

Už za necelé dva týdny se Marek Bartl v kleci potká s Karolem Ryšavým. Zástupce OFA věří, že ho přemožitel Matěje Kuzníka nemůže ničím překvapit.

MMA zápasníci si mnohdy nemohou přijít na jméno, vzájemná nevraživost se projevuje i dlouhé měsíce před samotným zápasem, často jde o nadávky, ponižování a další formy trashtalku. Zdá se ale, že to jde i jinak. Karol Ryšavý a Marek Bartl se na duelu domluvili jako praví džentlmeni prostřednictvím krátkého videa.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Souboj rozhodně dává smysl. Ryšavý drží v žebříčku lehké váhy pátou příčku, Bartl je o dvě pozice za ním. Mezi nimi táboří Matěj Kuzník, s nímž oba v posledních měsících bojovali. Karol byl o poznání úspěšnější, wrestlera z Reinders MMA donutil odklepat po překvapivé gilotině. Marek prohrál na body, šlo ale o velmi těsný souboj, s jehož výsledkem mnozí nesouhlasili.

V rozhovoru pro Oktagon se Bartl svěřil, že bojovníky nerad vyzývá, protože pak u něj hrozí, že se do zápasu zbytečně nahecuje. Provokace navíc u fanoušků vzbuzují nemalá očekávání, která se pojí s velkým tlakem. V případě Ryšavého tedy využil toho, že už si o něj v minulosti několikrát řekl, nyní se pouze připomněl.

Následně ale budoucího soupeře už tolik nešetřil. Ryšavý by si podle něj měl dát pozor na to, co si přeje. Sám má podezření, že ho Karol vnímá jako jednoduchého soupeře, kterého velmi lehce porazí. “Budu mu muset vysvětlit, že to tak není.” Ani Bartl však protivníka evidentně nepovažuje za velkou hrozbu. “Určitě to není extrémně komplexní zápasník, alespoň podle toho, co jsem viděl v posledních zápasech,” prohlásil. “V postoji je dřevěný, nemá žádnou extrémní techniku, ve wrestlingu průměr a na zemi podle mě nic, tam jsou těžké nedostatky. To, že teď chytil Kuzníka, je sice super, ale myslím si, že to nesvědčí o zkušenostech na zemi.” Jako silnou stránku vidí jeho vůli a srdce, díky kterému se jen tak nevzdává. “To je podle mě to jediné, co má.”

K souboji s Kuzníkem se vracel opakovaně. Když s ním zápasil on, připadal mu Matěj hodně sebevědomý, byla u něj znát touha po vítězství. V duelu s Ryšavým na něj ale působil odevzdaně. “Podle mě to extrémně podcenil, nečekal, že ho tam utáhne. Karlíto se chytil šance a utrhnul mu dekl,” okomentoval rychlé ukončení. Jedním dechem také naznačil, že je velmi nepravděpodobné, aby “odšroubovat hlavu” i jemu samotnému.

 

Bartl je vnímán v první řadě jako dobrý postojář, což je dáno tím, že dlouhou dobu preferoval kickbox a thajský box. MMA se dle svých slov začal naplno věnovat až ve chvíli, kdy se přestěhoval do Bratislavy. Do té doby příliš neřešil zápasovou bilanci a bral všechny nabídky, i ty ve vyšších váhových kategoriích. Tehdy totiž ještě nepočítal s tím, že by ho MMA mohlo živit. To se ale změnilo s příchodem do Octagon Fighting Academy, kde začal nabírat další zkušenosti. “Nechci být škatulkovaný jako postojář, chci být maximálně komplexní zápasník,” vysvětlil. “V každém aspektu boje chcí být stoprocentní, nechci mít nikde žádnou velkou slabinu.” Bartl také vyzdvihl dobré psychické rozpoložení. “Podle mě mám extrémně dobrý mindset. Ať už jdu s kýmkoliv, dobře se na zápas nastavím, věřím ve své schopnosti, to je moje největší výhoda.”

A jak se bude zápas vyvíjet? Podle Bartla by bylo ideální, kdyby v prvních pěti vteřinách padl knockout, aby se mohl jít rychle najíst. Naznačil, že bude určitě připraven na tři kola, zároveň si ale nemyslí, že by o výsledku museli rozhodovat bodoví rozhodčí. Sám se bude snažit najít situaci, která bude pro Ryšavého nepříjemná. Ani nepředpokládá, že by ho soupeř mohl něčím překvapit, zde spoléhá na bohaté zkušenosti, jelikož za svou kariéru měřil síly s těmi nejlepšími.

Momentálně se nezatěžuje s plány do budoucna. Rád by přijal odvetu s Kuzníkem, jelikož šlo o velmi těsný zápas. Z dalších soupeřů v žebříčku si vybírat nechce, podle všeho se zvládne připravit na každého, takže záleží spíše na promotérech.

Na duel Karol Ryšavý vs. Marek Bartl dojde na turnaji Oktagon 25, který je naplánován na 19. června. Galavečer se opět uskuteční v Brně s omezeným počtem návštěvníků.

Zdroje:  Oktagon MMA FB

Nejnovější články