Pavol Neruda promluvil o těžkých momentech při budování Oktagonu. Organizaci chtěl dokonce prodat

Pavol Neruda promluvil o těžkých momentech při budování Oktagonu. Organizaci chtěl dokonce prodat zdroj: Profimedia

Spolumajitel organizace Oktagon MMA prozradil, proč uvažoval o jejím prodeji. Zároveň naznačil, kdy by se mohla uskutečnit odveta mezi Attilou Véghem a Karlosem Vémolou.

Organizaci Oktagon MMA si většina lidí spojuje především s promotérem Ondřejem Novotným. Nesmíme ale zapomínat ani na druhého spolumajitele, jímž je Pavol Neruda. V rozhovoru U kulatého stolu prozradil zajímavé detaily k chodu organizace, mimo jiné se vyjádřil k těžkým momentům, jimiž si v posledních letech museli projít.

Velkou zkouškou je samozřejmě koronavirová pandemie, která jim výrazně nabourala plány. “Počítali jsme s nějakými příjmy na rok 2020, ale ty nám úplně vypadly. Haly byly bez diváků, pořádali jsme Underground, který byl myslím lehce pod nulou, výdaje stále běžely. Máme už velký tým, který stojí desítky tisíc eur měsíčně. Postavili jsme nový gym, který jsme kvůli koroně doposud neotevřeli, je to šílené, stál obrovské peníze, protože je opravdu velký a krásný. Natočili jsme reality show, to vše byly věci, které jsme měli naplánované, už byly rozběhnuté a nešly zastavit. Stálo nás to stovky tisíc eur.”

S pandemií samozřejmě souvisí podpora ze strany sponzorů, některým totiž vypadly důležité příjmy, což organizace logicky také pocítila. Sice se objevily další firmy, ani tak ale majitelé nebyli schopni pokrýt náklady. Těžký moment přišel v říjnu, kdy bylo potřeba zaplatit daně za rok 2019. A protože se v tomto roce výrazně dařilo, nešlo zrovna o malou částku. “Tam to bylo opravdu nepříjemné, říkali jsme si, že na to asi nemáme, přemýšleli jsme, co budeme dělat.” V září a říjnu se naštěstí podařilo uspořádat turnaje, z nichž do kasy přitekly nějaké peníze, daně se tedy nakonec podařilo zaplatit.

Následně doufali, že by mohlo přijít očekávané rozvolnění, stal se ale přesný opak. Epidemiologická situace se zhoršovala, což v promotérech vzbuzovalo dojem, že zkrátka nemohou pokračovat dál. Během kritického telefonátu s Ondřejem Novotným se ale rozhodli, že zkusí najít cestu, což se podařilo skrze turnaje v brněnské bublině.

Podle Nerudy si prošli krušnými časy, i tak ale nešlo o nejtěžší období, jaké spolu s Ondřejem Novotným zažili. “Byla to finanční krize, ale lidé při nás stáli. Bylo dobré cítit tu podporu z každé strany, lidé nám fandili, okolo sebe jsme si vytvořili fantastické publikum, máme skvělé fanoušky i týmy lidí a bojovníky, každý šel s námi. Věděli jsme, že s touto podporou to snad nějak dáme. Ale v roce 2018 se k nám začali otáčet zády - bojovníci, lidé, fanoušci.” Pavol měl v jednu chvíli dokonce rozepsanou zprávu určenou pro Ondřeje, v níž vysvětloval, že už ho tato situace nebaví, parťákovi se chystal navrhnout prodej organizace. Zprávu ale nakonec neodeslal, rozhodl se, že nezahodí to, co společně roky budovali. Tento moment je pro něj důležitý, protože se podařilo překonat závažnou krizi, což mu dodalo sílu. S dalšími problémy se mu tím pádem bojuje daleko lépe.

Těžké chvíle způsobil například partner, s nímž pořádali turnaj v Košicích. Nedodal slíbené finanční prostředky, takže promotéři neměli ani na výplaty bojovníků. “Nepřežil bych tu hanbu nevyplatit bojovníkům peníze, takže jsme s Ondrou chodili od pobočky k pobočce, abychom vybrali peníze, firemní i vlastní účty, vše jsme vybílili,” zavzpomínal. Na výplaty bojovníků peníze sehnali, s dodavateli se pak museli domluvit na odkladu.

 

Klacky pod nohy jim navíc házela konkurenční organizace, když se snažila přebrat klíčové bojovníky. Dle Nerudy odešli i lidé, na nichž dlouho pracovali, což ho velmi zklamalo. O to víc si pak vážil těch, kteří se nenechali zlákat. “Férově se zachoval Ilja Škondrič, kterého hrozně lákali, tancovali kolem něj s penězi, aby nás podrazil. Neudělal to jen pro naše modré oči. Když se v kritické chvíli takto někdo zachová, tak si to pak dlouho pamatujete.” Věrnost zachoval i tým kolem Attily Végha, přestože se někteří zápasníci u konkurence objevili, podporu vyjádřil i André Reinders a další přední gymy.

Jako začátečnickou chybu označil skutečnost, že si bojovníky nevázali smlouvou. Jako příklad uvedl Karlose Vémolu, který se nejprve objevil v roli trenéra v show Oktagon Výzva, následně ale bojoval pod organizací XFN. “To byla ta naše nezkušenost, že jsme si ho smluvně nezablokovali. Už když jsme točili výzvu, měli jsme ho v hlavě, chtěli jsme ho vybudovat, postavit kolem něj nějaký zajímavý zápas, ideálně s Attilou. Pak to muselo projít tou bouřkou mezi námi a konkurencí, pokud je tak vůbec mám nazývat. Když jsme pak Karlose získali zpět, tak už to bylo jasné. V ten moment jsme všichni věděli, co se bude dít.”

S Karlosem Vémolou samozřejmě počítají i do budoucna. Pavol Neruda naznačil, že s odvetou s Attilou nechtějí příliš dlouho otálet, bojovníci přeci jen pomalu stárnou. Dle jeho odhadu by se zápas mohl uskutečnit během příštího roku. Nezbývá než doufat, že pandemie do té doby ustoupí.

Zdroje:  U kulatého stolu

Nejnovější články