Matěj Peňáz nevylučuje, že by se v kleci mohl potkat s Karlosem Vémolou

Matěj Peňáz nevylučuje, že by se v kleci mohl potkat s Karlosem Vémolou Matěj Peňáz v OKTAGONu | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Matěj Peňáz promluvil o přípravě na Branislava Zuzáka, o svém grapplingu a také o možném zápase s Karlosem Vémolou.

Matěje Peňáze brzy čeká další zkouška. V kleci ho koncem měsíce otestuje Branislav Zuzák, který vyniká především ve wrestlingu a v boji na zemi, což jsou oblasti, kde “Money” nyní teprve sbírá potřebné zkušenosti. I o tom Matěj promluvil v rozhovoru pro Oktagon. “Je super, že se učím něco nového. Na začátku to pro mé tělo byl trochu šok, nohy si na to nemohly zvyknout. Ale teď už je to dobré,” řekl a dodal, že nejtěžší bylo překonat vlastní ego, uvědomit si, že se zkrátka teprve učí. “Když jdu někam na sparing, tak to většinou není tak, že bych dostával, už jsem byl zvyklý na to, že tam mám nějakou úroveň… A teď mě na zemi motali borci, které bych jinak zabil, ale prostě to nešlo,” smál se Peňáz.

Jisté zkušenosti už přitom nabral v rámci posledního zápasu, kde ho prověřil Romain Debienne. Francouz vzal Peňáze na zem hned po dvaceti sekundách prvního kola, načež nebezpečně hrozil zpoza jeho zad. “Money” si ale s náročnou situací poradil, i napodruhé pak dokázal vstát a soupeře poté minutu před koncem vyřídil. Jak boj na zemi zpětně hodnotí? “Úplně jsem nezamýšlel, že to tak bude, ale aspoň jsem si to vyzkoušel. A dobrý, víceméně jsem se tam cítil docela pohodlně. Ten začátek byl blbý, jak jsem si tam nechal chytit záda, ale pak jak jsem bránil u stěny, tam jsem si připadal jak na tréninku, věděl jsem, že to zvládnu. Nebyl jsem z toho nervózní.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Peňáz poslední dobou hodně cestuje, navštěvuje hned několik českých gymů. SWAG Brno a Hron Gym střídá za Spejbl Gym, kam chodí na lapy, k Andrému Reindersovi pak dochází na sparingy. Zastavil se také u Patrika Kincla. “Zatím žádné špatné reakce nebyly, že by mě někdo chtěl vyhodit. Všichni jsou nadšení, berou to tak, že jim také něco dám zase v postoji.” Do budoucna by chtěl někde zakotvit na stálo, protože je dojíždění finančně i časově náročné, o tom ale zatím nemá rozhodnuto.

Boj na zemi nyní pečlivě piluje, do týdne stihne čtyři tréninky zaměřené na tuto disciplínu. Jak ale dodává, nesmí zanedbávat ani postoj. “Úplně to nevynechávám, protože to prostě upadá. Je jedno, jak je člověk šikovný, ale když netrénuje, tak ta forma padá.” V postoji spolupracoval také s Jiřím Procházkou, kterému simuloval soupeře Dominicka Reyese.

Na sparingy se často domlouval s Milošem Petráškem, který má jasnou představu o tom, jak bude zápas se Zuzákem probíhat. K němu se vyjádřil v posledním vysílání MMA letem světem. “Obranu proti takedownům už má opravdu zmáknutou, těma rukama tě pak zabije, v malých rukavicích je přesný. Nevidím scénář, jak by ho Braňo Zuzák dokázal porazit,” myslí si “Meloun”. Zuzák podle něj nebude mít šanci ani na pletivu, Peňáz má totiž velkou sílu, takže se nenechá přišpendlit. Jediné riziko pro Matěje vidí v tom, že by na začátku zápasu mohl zaspat, protože má pomalejší starty. Ani tak si ale nemyslí, že by tuto skulinu Zuzák byl schopen využít.

A jak sám Peňáz vnímá souboj se Zuzákem? “Samozřejmě si představuju, jak by to mohlo probíhat, ale počítám s tím, že to tak nebude. Ono to tak nikdy není, málokdy se stane, že si člověk něco vizualizuje a přesně to se stane.” Matěj naznačil, že má jistý plán, snaží se ale počítat s čímkoliv. “Je asi jasné, že mě Braňo bude chtít vzít na zem, natlačí se na mě a bude se snažit mě házet. Budu to muset odbránit, budu ho muset trefit v postoji, nebo popřípadě zapracovat na zemi, uvidíme.” Uvědomuje si, že jde o typ zápasníka, který by mu svým stylem neměl sedět, což vnímá jako velkou výzvu, na kterou se těší.

Zápas se Zuzákem se uskuteční ve střední váze, kde nyní úřaduje Karlos Vémola. Na něj je ale podle Peňáze zatím čas. “Nechci si nějak vybírat, ale zatím ani nejsem nahecovaný, že bych si dal dva souboje a pak bych šel s Karlosem, to vůbec v hlavě nemám. Hodně lidí si představuje, že to udělám, ale já chci postupně růst, potřebuji ještě získat zkušenosti. Jedna věc je, že v těch zápasech nejsem nervózní, protože už mám třeba 60 soubojů v postoji, ale ta zem to hodně mění a já se v tom musím zlepšit,” vysvětlil. Zároveň ale nevyloučil, že se s Vémolou jednoho dne v kleci potká, jelikož má ty nejvyšší cíle. “Časem chci být šampion v MMA.”

Duel Matěj Peňáz vs. Branislav Zuzák otevře Oktagon 24, který je naplánován na 29. května. Zároveň půjde o bezplatnou ochutnávku celého turnaje. Pro sledování stačí navštívit oficiální YouTube kanál. Zápas začne v 18:00.

EDIT: Zuzák musel kvůli zranění odstoupit, organizace tedy hledá pro Peňáze náhradního soupeře.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA , MMA letem světem

Nejnovější články