Mohl jsem dostat lehčího soupeře, postěžoval si Matěj Kuzník a vysvětlil, proč je důležité mít záložní plán

Mohl jsem dostat lehčího soupeře, postěžoval si Matěj Kuzník a vysvětlil, proč je důležité mít záložní plán Matěj Kuzník se připravuje pod dohledem Andrého Reinderse | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Za pár týdnů znovu vkročí do oktagonu, a to po roční pauze způsobené problémy s kolenem. I kvůli zdravotním komplikacím se rozhodl, že je nejvyšší čas přehodnotit svůj vztah k MMA.

Matěj Kuzník patří mezi aktivnější bojovníky, za rok většinou stihne minimálně tři zápasy. Letos ale v kleci ještě nebyl, jelikož musel bojovat hlavně s kolenem. Během rozhovoru v pořadu Bez rukavic zmínil, že vážnější problém nastal po celkem rutinní artroskopii.

“Nějak se tam srazila krev, nevím proč, asi jsem zdravotně nebyl v pořádku, a vyskočily mi teploty,” vzpomínal na těžké období. Bohužel nepomohl ani druhý zákrok, teplota ho nakonec trápila celých šest týdnů. Dle odborníků šlo o jakousi infekci, ale nevěděli, v čem přesně spočívá problém. “Ten stav nebyl tak hrozný jako ty obavy, čekal jsem, že to bude mnohem horší.” Nakonec si prožil dva těžké měsíce, pak se koleno naštěstí začalo zlepšovat.

Problém se logicky podepsal na Matějově psychice, jelikož se nemohl věnovat věcem, které ho naplňují. “MMA je pro mě život. Zápasit a trénovat lidi, to je druhá věc, která mě naplňuje. A do toho se pořád nějakým způsobem překonávat,” řekl a zmínil například otužování v ledové vodě a ve všech směrech aktivní život, který najednou razantně zpomalil.

Na těžké momenty se však naučil lépe reagovat, za což vděčí spolupráci s mentálním koučem. Uvědomil si třeba, že některé problémy zkrátka nemusí být tak hrozné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Navíc mu došlo, že by se měl soustředit i na jiné věci než na cestu bojovníka. “Je mi 27, mám před sebou třeba pět nebo deset let sportovní kariéry. To je vlastně strašně super. Až to přijde, tak to samozřejmě nebude úplně jednoduché, ale já už zasévám druhé pole, což je trenérství.”

U sportovců je často vidět, že veškerou svou energii pálí během honby za úspěchem, vše sází na jednu kartu. To se ale nemusí vyplatit. Když kariéra z jakéhokoliv důvodu skončí, mnohdy zjistí, že nemají pro co žít. Kuzník se tedy rozhodl, že to zkusí trochu jinak. “Já vím, že někdo říká, že musíš mít jenom plán A a podobné věci, ale tím, že mám plán B, že vím, jaká bude má cesta po kariéře, tak jsem klidnější. Můžu trénovat a vím, že to dělám jen kvůli sobě, že nemusím kvůli ostatním. A nejsem tolik pod tlakem, takže k tomu sportu mám lepší vztah.”

“Myslím, že je problém, když někdo dělá, co ho naplňuje, co miluje, je někým, má identitu velkého bojovníka Oktagonu, což je teď velká organizace, a najednou to nemůže naplnit, už není zápasníkem. A co teď?” položil nepříjemnou otázku, na kterou si on sám již odpověděl. “MMA miluju jako zápasník i jako trenér. Jsem samozřejmě víc zápasník než trenér, ale tu energii pak jenom převedu do toho druhého.” Podle Kuzníka je ohromně těžké odejít v ten správný čas.

Zrovna MMA je navíc v tomto směru velmi specifické, protože se v kleci může stát prakticky cokoliv. A jelikož v posledních letech nabralo na popularitě, získalo zároveň obrovskou dynamiku, kterou Kuzník přirovnal k tomu, co se děje ve světě kryptoměn. “Umí to strašně rychle vyletět, ale zase rychle spadnout. Vyhraješ, přijdou fanoušci, bonusy od sponzorů, pozornost, média… Všechno je najednou super… Ale musíš akceptovat i to, že stejně můžeš i spadnout. To se teď stalo mně. Zraníš se, jsi bez výplaty, bez sponzorů, nemůžeš trénovat sebe ani lidi, nemůžeš dělat věci, které máš rád.”

Kuzník se přesně po roce od posledního zápasu představí fanouškům v rodné Ostravě. Do zápasu na turnaji Oktagon 37 jde sice po zranění, promotéři ho ale nehodlají nijak šetřit. V kleci ho uvítá Ozan Aslaner (9-4-1), jenž patří mezi přední německé bojovníky lehké váhy. “Je to těžký oříšek, ale kdyby to bylo lehké, tak se tomu říká fotbal (smích). Nic proti fotbalistům, to je samozřejmě sranda. Myslím si, že jsem mohl dostat lehčího soupeře, ale kašlu na to. Už to dělám 11 let, musím sám v sebe věřit!”

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články