Nejsem potrava, hlásí podceňovaný íránský těžkotonážník, který v sobotu vyzve šampiona IAF Orlova

Nejsem potrava, hlásí podceňovaný íránský těžkotonážník, který v sobotu vyzve šampiona IAF Orlova Arya Hosseini | zdroj: FOTO: Se svolením IAF

Měl to být jeden z taháků galavečera RFA x IAF: Special Title Night. Jenže Alex Cverna ze zápasu proti Jevgeniji Orlovovi vycouval a ukrajinský obr se tak bude muset opět popasovat s náhradníkem. Ten za ním přijede z nizozemského Oostzaanu. Je mu 35 let a jmenuje se Aryan Sheikh Hosseini. „Bojuji celý život, v Praze chci vyhrát,“ vzkazuje bijec s MMA bilancí 3 výhry, 10 porážek a 1 remíza.

Asi není třeba zastírat. Když jeho jméno promotéři před pár dny oznámili, nesetkalo se to u některých fanoušků úplně s pochopením. Orlov s parádním rekordem 8-1, když jediným jeho přemožitelem je Slovák Martin Buday, který momentálně patří do TOP 15 těžkých vah slavné UFC. A proti němu muž, který vyhrál v kleci „jen“ třikrát.

„Já fanouškům na jednu stranu rozumím. Na druhou, soupeři děkuji, že na nabídku kývl, ne všichni mají podobnou odvahu, přijmout takovou výzvu dva týdny před galavečerem,“ řekl v krátkém rozhovoru pro IAF čtyřiatřicetiletý Ukrajinec.

„Chápu skepsi příznivců, ale poslední Orlovův soupeř měl aktivní rekord a jak to dopadlo. Jsem určitě silnější a kvalitnější bojovník (než Bugrahan Alparslan). Chci to v Praze dokázat, dát fanouškům spolu se šampionem IAF krásný zápas, na který budou vzpomínat. Já jsem skutečný bojovník, zápasím celý život,“ přidává sám Hosseini.

A jeho slova mu lze věřit i s ohledem na životní pouť. Narodil se v íránské metropoli Teheránu, v šestnácti letech se ale vydal za štěstím do Evropy, zakotvil v Amsterdamu. Základy pro MMA sbíral v sambu, judu a samozřejmě – s ohledem na místo, kde žije – také v kickboxu.

Ostatně 35letý ranař se připravuje ve slavném Mike's Gymu, kde si s chutí zatrénuje třeba i hvězda Glory Badr Hari. „Každým zápasem chci být lepší a dělám pro to maximum,“ pousměje se Hosseini. Také tomuto se při pohledu na jeho rekord dá věřit. „Porazil veterána Oktagonu Thomase Narma. Má na kontě letos už sedm duelů, je v zápasovém rytmu, zlepšuje se,“ tvrdí o vyzývateli svého šampiona promotér IAF Petr „Píno“ Ondruš. 

A je tomu skutečně tak. 187 centimetrů vysoký ranař postupně shodil přebytečnou svalovou hmotu, zlepšil se vlastně téměř ve všem. A zatímco na začátku kariéry sbíral jen prohry, za posledních dvanáct měsíců už má zajímavější bilanci 3 výhry, 4 porážky a 1 remíza. Pouze jednou pak prohrál před limitem. Vedle skalpu Narma, který vstupoval v době covidové do Oktagonu s pověstí obávaného Vikinga, pak před měsícem potrápil i slovenský talent Lajoše Pappa, který si to v prosinci střihne o pás RFA v těžké váze s obrovitým krajanem Tomášem Možným.

Hosseini navíc zůstal i po tomto duelu v přípravě, měl před sebou do konce roku ještě další plány. „Vyhovuje mi být v tempu,“ přiznává muž, který je zároveň rád, že se bude zápasit v české metropoli. „Praha je krásné město s obrovskou historií. Kulturní i sportovní. Opravdu v ní chci zanechat co nejlepší dojem. Vím, že Orlov je špičkový zápasník, silný, zkušený, já se ho ale nebojím. Dám do našeho zápasu vše. Jako vždy,“ dodává odhodlaně.

A kdo ví, třeba se v případě úspěchu do Prahy brzo vrátí. Ptáci na střeše si cvrlikají (naznačili to oba promotéři – Ondruš i Boris Marhanský), že by nemuselo jít o poslední společný galavečer organizací IAF a RFA. Třeba Hosseini dostane šanci se s Pappem utkat znovu. Nebo s Možným… Záležet ale bude především na výkonu, který předvede v sobotu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Zdroje:  Tisková zpráva IAF

Nejnovější články