Nemám před sebou cíl, nevím, co se mnou bude, přiznává zraněný Ivan Buchinger

Nemám před sebou cíl, nevím, co se mnou bude, přiznává zraněný Ivan Buchinger Soustředění před zápasem. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Slovenská MMA hvězda netrpělivě vyhlíží návrat do plného tréninku. Zároveň ale začíná přemýšlet o náhradním plánu, závěr kariéry se totiž nezadržitelně blíží.

Ivan Buchinger je považován za jednoho z nejvýznamnějších slovenských MMA zápasníků. A právem. Na úspěchy v zahraničí skvěle navázal na domácí scéně, v září roku 2021 se navíc nesmazatelně zapsal do historie, jelikož se stal prvním šampionem, který držel titul OKTAGONu ve dvou divizích. Dva opasky mu opravdu slušely, pak ale přišlo méně šťastné období.

Čáru přes rozpočet mu udělal belgický přízrak Losene Keita, když jej připravil o pás v lehké váze. “Buki” navíc ze zápasu odcházel s utrženým ramenem a bylo jasné, že ho v kleci nějaký čas neuvidíme. Promotéři Oktagonu doufali, že jeho návrat ozdobí turnaj v Bratislavě, Buchinger však musel podstoupit operaci, jelikož se rameno nezhojilo. “Chce to ještě hodně času, ani koleno ještě nemám dobré, takže jsem zatím takový rozbitý,” řekl v poslední epizodě podcastu Max MMA. Koleno si nechal operovat, když se snažil rehabilitovat rameno.

Během rozhovoru nijak neskrýval frustraci, jelikož stále pořádně neví, co mu tělo ještě dovolí. Proto nyní raději ani nic neplánuje a nekrouží kolem žádného konkrétního soupeře. “Ani přesně nevím, co bych chtěl. Zatím nemůžu nic říct, protože dokud se nedám do kupy, tak nevím, co si můžu dovolit na tréninku, jak můžu spárovat a jak se budu po těch zraněních cítit.”

Zároveň přiznal, že musí počítat i s možností, že už se do klece nevrátí a bude muset kariéru ukončit. “Doufám, že ne, ale riziko tam určitě je, protože když nebude dobré rameno nebo koleno, tak v tomto sportu nemůžu dál pokračovat. Ale když bude všechno dobré, tak se určitě chci ještě zviditelnit těmi opasky.” Podobně jako Karlos Vémola nedokáže jen tak sedět a čekat, až bude zdravý. Opatrně se tedy začíná vracet do tělocvičny. “Už jsem začal trénovat… Nedá se to vydržet, když nemůžu nic dělat.” Těžko se ale trénuje, když chybí motivace. “Budu upřímný – je to teď těžké. Nemám před sebou zatím žádný cíl, fakt nevím, co se mnou bude.”

Ve volném čase se věnuje soukromým tréninkům, dokonce se vrátil i do školy, a to v pozici lektora. “Je to projekt přes Slovenský svaz MMA – MMA do školy. Chodil jsem do školy ukazovat dětem základy MMA, ale upřímně – je to těžké. Ti mladí už nejsou takoví, jací jsme byli my, nemají respekt a nejsou moc na sport.” Při této příležitosti zavzpomínal na časy, kdy jako kluk neměl chytrý telefon, ba ani televizi, takže volný čas trávil s kamarády venku. “Dnes je to úplně jiný svět.”

Zatímco Attila Végh nezapře cit pro podnikání, Buchinger se v tomto směru prosazuje hůře. A jak sám přiznává, vlastní promo a s ním spojené marketingové aktivity možná trochu zanedbává. “Já vím, podceňuju to.” Tím pádem musí hledat alternativní cesty, jak podpořit rodinný rozpočet. “Povím ti pravdu – je to teď těžké. Už si pomalu hledám práci.”

Jak ale sám dodal, stále nemá jasno, čemu by se chtěl věnovat, až bude muset odsunout MMA na druhou kolej. “Nevím, co bych dělal. Pokud bych neměl ta zranění, tak bych o těchto věcech ani nepřemýšlel, ale mám je, takže už musím přemýšlet, co bude dál.” Závěrem zmínil, že by nejraději vyhrál v loterii, aby měl do konce života vystaráno. “Byl bych v klidu. To by bylo nejlepší,” zasmál se.

Zdroje:  Max MMA

Nejnovější články