Buchingerův přemožitel má šanci stát se dvojitým šampionem KSW, v cestě mu stojí tvrdohlavý polský hasič

Buchingerův přemožitel má šanci stát se dvojitým šampionem KSW, v cestě mu stojí tvrdohlavý polský hasič Zápas s Parnassem Buchingerovi vůbec nesedl. | zdroj: FOTO: KSW

Francouzský supertalent Salahdine Parnasse se pokusí získat další šampionský pás, i když pouze prozatímní. Na co dalšího se můžeme těšit na turnaji KSW 76?

Největší polská organizace si pro konání svého aktuálního turnaje s číslem 76 vybrala malé městečko Grodzisk Mazowiecki jižně od Varšavy. Zdejší zbrusu nová hala bude v sobotu svědkem bitvy o prozatímní pás lehké váhy mezi francouzským supertalentem Parnassem a nejlepším zápasníkem klanu Rajewských, Sebastianem. Pozornost si ale jistě zaslouží také dva titulové eliminátory, ve střední váze a ve welteru.

Sebastian Rajewski vs. Salahdine Parnasse

Šampion pérové váhy Salahdine Parnasse je považován za jeden z největších talentů evropského MMA. Teprve 24letý Francouz se stal v roce 2019 nejmladším šampionem v historii KSW a jeho výjimečné schopnosti v kleci pocítil také Ivan Buchinger, který se mu krátce nato neúspěšně pokoušel opasek vzít.

Parnasse se může pyšnit téměř dokonalým zápasnickým rekordem 16-1. Jedinou prohru mu uštědřil Daniel Torres tak trochu náhodným úderem předloktím, jímž ho vypnul v prvním kole. A přestože je to klišé, tento dočasný neúspěch francouzskému bojovníkovi nejspíše pomohl. V kleci od té doby působí klidnějším dojmem a nežene za každou cenu slepě do útoku. I díky tomu dokázal Torrese v odvetě porazit, vzít si zpět svůj titul a následně ho úspěšně obhájit proti Rutkowskému.

Už delší dobu tak v případě francouzského supertalentu visí ve vzduchu přestup do UFC, kde by jistě pro fightera jeho kalibru měli dveře otevřené. Sám Parnasse si ale myslí, že má na takový krok ještě dost času:

„Jsem ještě mladý, je třeba si počkat na ten správný moment. Ušel jsem už dlouhou cestu, ale je třeba jít po těch schodech krok za krokem. Teď jsem mezi nejlepšími dvaceti na světě, ale jednou budu úplně nejlepší,“ řekl před pár dny v rozhovoru pro RMC Sport Combat.

V KSW má navíc nedokončenou práci. Rád by zde totiž získal statut dvojitého šampiona a k opasku pérové divize touží přidat také ten z lehké váhy. Za tím účelem měl na turnaj KSW 76 domluvený souboj s králem lehké váhy Marianem Źiółkowským. Ten se ale zhruba před měsícem při přípravě na Floridě zranil a Salahdine tak o tohoto soupeře alespoň pro tentokrát přišel. Organizace kvůli tomu narychlo přišla s náhradním řešením – Parnasse se utká s jiným soupeřem a v sázce bude prozatímní titul, tak aby nastolený narativ případného dvojitého šampiona mohl zůstat nezměněn. Jenže první čtyři muži žebříčku tuto nabídku z různých důvodů odmítli a přijal ji až ten pátý – Sebastian Rajewski.

Tento fighter a profesionální hasič z Poznaně už letos v červnu o titul bojoval právě s Źiółkowským. V pětikolové bitvě ale na šampiona nestačil, přestože mu ve druhé rundě uštědřil tvrdý knockdown. Teď tedy získal jedinečnou příležitost na reparát, přestože mu to nedoporučovala velká část jeho týmu, který tvoří trenér a otec Robert a jeho tři bratři, také bojovníci MMA:

„Bráchové mě od toho odrazovali vhledem k tomu, že jsem tu nabídku dostal jen měsíc předem. Je to krátký čas na přípravu na bojovníka takové třídy, který se navíc sám připravoval na titulový zápas. Takže bráchově mě od toho odrazovali, ale táta ne.“

V souboji s Parnassem bude mít navíc extra motivaci pomstít bratra Lukasze, jehož Francouz porazil ve svém premiéře pod hlavičkou KSW.

Bude to však extra náročný úkol. Těžko totiž hledat nějaký aspekt boje, ve kterém by měl mít nad Salahdinem soupeřem výhodu. Bude tak muset spoléhat na to, že se mu povede nachytat Francouze například svým oblíbeným kopem na hlavu. Rychlé KO by Rajewski bral i z jiného důvodu, v neděli ráno jej totiž v domovské Poznani čeká služba na hasičské stanici. Má tedy před sebou velmi perný víkend.

Adrian Bartosiński vs. Krystian Kaszubowski

V hlavním předzápase večera se utká Bartosiński s Kaszubowským ve střetnutí, které by mělo být titulovým eliminátorem pro welterovou váhu. Mezi profesionály zatím neporažený Bartosiński je v tomto duelu rozhodně favoritem. Velmi dynamický v postoji, kde se nebojí chodit do tvrdých přestřelek a pokud se něco nevyvíjí v jeho prospěch, nemá problém ani s přenesením boje na zem, jak předvedl při poslední výhře nad Grzebykem. Navíc se málokdy spoléhá na rozmary rozhodčích, deset zápasů v řadě dokázal ukončit před limitem.

Výkony jeho oponenta Kaszubowského nejsou až tak působivé, za zmínku stojí snad jen výhra na body nad Ivicou Truščekem, který se objevil také v organizaci OKTAGON. Pokud neudělá Adrian nějakou velkou chybu, měl by z tohoto fightu vyjít vítězně a vysloužit si zápas o titul, který po odchodu Roberta Soldiče nemá majitele.

Paweł Pawlak vs. Tom Breese

Uvolněný trůn po chorvatském dělostřelci má také střední váha a jeden z kandidátů na jeho obsazení by měl vzejít z měření sil mezi dvěma veterány UFC, domácím Pawlakem a Angličanem Breesem. Pro Toma jde o druhý zápas v KSW ve velmi krátkém čase, svoji premiéru si zde odbyl teprve v září, kdy trochu kontroverzně porazil Damiana Janikowského na gilotinu. Polský olympionik poté rozhořčeně tvrdil, že při škrcení neodklepal, ale pouze si upravoval pozici rukou a požadoval co nejrychlejší odvetu. Vedení KSW ale evidentně jeho slova nevyslyšelo a raději pro Breese vybralo Pawlaka.

V souboji těchto dvou zkušených borců bychom se měli dočkat MMA v pravém slova smyslu, protože se oba dva cítí dobře v postoji i na zemi. Angličan je mírným favoritem a nejspíše oprávněně, má za sebou těžší zápasy a také větší tendenci ukončovat je před limitem. Oproti tomu Pawlak se z posledních 8 zápasů musel 7krát spoléhat na bodové rozhodčí. Na druhou stranu nebyl ještě nikdy sám před závěrečným gongem ukončen, což však fighter formátu Toma Breese rozhodně může změnit.

Turnaj KSW 76 lze v našich končinách sledovat na portálu voyo.cz nebo prostřednictvím oficiálního PPV přenosu. Celá akce začne v sedm hodin večer.

Další zápasy:

Artur Szczepaniak vs. Brian Hooi

Maciej Kazieczko vs. Francisco Barrio

Antun Račić vs. Zuriko Jojua

Albert Odzimkowski vs. Henry Fadipe

Gracjan Szadziński vs. Valeriu Mircea

Marek Samociuk vs. Kamil Gawryjołek

Zdroje:  KSW , inthecage.pl , RMC Sport Combat

Nejnovější články