Silák Pudzian zná dalšího soupeře, utká se s legendou polského MMA

Silák Pudzian zná dalšího soupeře, utká se s legendou polského MMA Mariusz Pudzianowski | zdroj: Profimedia

Pro fanoušky polského MMA přijdou letos Vánoce o něco dřív. Organizace KSW totiž oficiálně potvrdila hvězdný hlavní zápas prosincového galavačera ve slezských Gliwicích.

Polská organizace KSW pořádá tiskové konference mimo své hlavní turnaje jen opravdu výjimečně. Když tedy teď jednu takovou svolala, bylo jasné, že bude chtít oznámit něco velkého. A taky že ano! Oficiálně zde byl potvrzen dříve pouze spekulovaný hlavní zápas prosincového turnaje KSW 77, v němž se utká bezesporu největší současná hvězda této organizace Mariusz Pudzianowski s legendárním Mamedem Khalidovem.

Spekulace o konfrontaci těchto dvou velkých postav polského, potažmo evropského MMA, se objevovaly už delší dobu a poměrně výrazně rozdělovaly fanouškovskou komunitu. Jedni tehdy ještě potenciální střetnutí vítali s nadšením, zatímco druzí jej označovali za zbytečný a nerovný zápas bojovníků, které dělí dvě váhové kategorie. Khalidov totiž většinu své kariéry nastupuje ve střední váze (84 kg), zatímco obrovitý Pudzian samozřejmě bojuje výhradně v těžké váze.

Podobné vyhraněné názory provázely již Pudzianův poslední fight s Michałem Materlou, který je stejně jako Khalidov klasická střední váha. Právě váhová převaha se tehdy ukázala jako klíčová a Materla po inkasovaném zvedáku zůstal ležet několik minut v bezvědomí.

Mariusz, který v minulosti několikrát získal titul Nejsilnější muž světa, je ale neskutečně populární a jeho zápasy v KSW patří k těm nejočekávanějším, takže je obvykle úplně jedno, že ze sportovního hlediska nemusí vždycky dávat smysl. Vidět ho i tak budou chtít úplně všichni. A výrazně k tomu tentokrát bude přispívat také osobnost jeho soupeře.

Mamed Khalidov je bývalým šampionem střední váhy a je s ním spojená, stejně jako s Mariuszem, prakticky celá historie KSW, kde se poprvé představil už před dlouhými 15 lety na turnaji s pořadovým číslem 7. V poslední době ale sbíral spíše porážky a zvláště ta poslední s Robertem Soldićem byla hodně brutální. Chorvatský tvrďák mu způsobil takovou zlomeninu obličejových kostí, že to dle slov jeho lékaře vypadalo, jako kdyby ho kopl kůň.

Postavit se po takovém zranění zápasníkovi se silou Pudziana, který dokázal posledních pět fightů vyhrát na KO dokazuje, jakým tvrďákem Khalidov je. Současně si ale uvědomuje, že by měl k boji tentokrát přistoupit trochu jinak, jak řekl během tiskové konference: „Vím, že s Mariuszem nemůžu jít do přestřelky. Především je to těžká váha, nejde prostě inkasovat takové rány. Takový názor jsem měl i před jeho zápasem s Michalem. S Mariuszem nemůžete takhle boxovat.“

Mamed by tak nemusel opakovat chybu, kterou udělal jeho kolega Materla. Otázkou je, zdali se mu podaří kolem hrozivého protivníka úspěšně kroužit po celá tři kola.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený KSW (@ksw_mma)

Pudzian sice nepatří mezi technicky nejlepší bojovníky, ale tenhle nedostatek kompenzuje jinak, jak s lehkou ironií prohlásil: „Nejsem dobrý boxer, ale umím knockoutovat. Nejsem dobrý wrestler, ale dokážu hodit na zem a těžko se z pode mě zvednete zpátky na nohy. Když někoho dostanu do takové pozice, tak ho utrápím... Umím dát ránu, umím kopnout, víc nepotřebuju. A mám trošičku té síly.“

Jestli dokáže Khalidova trefit podobně jako Materlu, může to mít pro čečensko-polského bojovníka hodně ošklivé následky, velmi podobné těm, které mu způsobil Soldić. Sám Mariusz ale doufá, že jejich měření sil nebude mít vážně zdravotní konsekvence:

„Prostě tam chci jít a udělat dobrý zápas, aby si ho fanoušci pamatovali. A hlavně bych nechtěl, abychom si způsobili nějaké vážnější zranění. Více od toho zápasu nechci. Jasně, dáme si po pysku, protože když tam vejdeme, tak se nebudeme objímat a nebudeme se mít rádi a to velmi dobře víte… prostě jsou určitá pravidla pro takové situace. Ale potom si spolu někam zajdeme. Mamed si dá nealkoholické pivo a já, já si ho dám trochu silnější.“

Očekávaný souboj dvou legend se odehraje 17. prosince v Gliwicích, což je jen zhruba 60 km od českých hranic. Pro tuzemské fanoušky jde tak o velmi lákavou příležitost zažít jedinečnou atmosféru akcí KSW a zároveň o možná jednu z posledních šancí vidět vzhledem k jejich pokročilému sportovnímu věku v akci Pudziana s Khalidovem.

Pokud by se vám však do Polska nechtělo, možná budeme mít i u nás brzy možnost vyrazit na turnaj této organizace. Na již vzpomínané tiskové konferenci prozradil spolumajitel Martin Lewandowski plány na nadcházející rok, kdy by rádi uspořádali 12 akcí, z toho 8 v Polsku a 4 v zahraničí. Tři z těchto čtyř zahraničních akcí mají být zorganizovány v zemích, kde to bude pro KSW premiéra. Vzhledem k současnému nabírání českých bojovníků a bojovnic by bylo velmi zvláštní, kdyby jedna z těchto zemí nebyla Česká republika. K těmto dohadům přispívá fakt, že se již delší dobu mluví o plánovaném galavečeru v Ostravě.

Zdroje:  inthecage.pl

Nejnovější články