Oktagon jde dobývat Německo. Souboj "terminátorů" je ve vzduchu, říká Novotný

Oktagon jde dobývat Německo. Souboj "terminátorů" je ve vzduchu, říká Novotný Promotér Ondřej Novotný "jede bomby". | zdroj: FOTO: Se souhlasem Oktagon MMA

Oktagon čeká už tuto sobotu velký krok, vstupuje totiž na německý trh. Není to tam jednoduché, říká v rozhovoru spolumajitel a promotér Ondřej Novotný, rozvoji MMA tam prý brání předsudky i zákazy. I proto ho vlastně nepřekvapilo, že tam není žádná jiná velká organizace.

Sotva skončil očekávaný boxerský Underground, přesouvá se "cirkus" OKTAGON do Německa, kde největší česko-slovenská organizace započne expanzi. Zatím to vypadá slibně, frankfurtská Festhalle už je na sobotní turnaj vyprodaná, 10 tisíc lístků rychle zmizelo. Právě okolo této zahraniční mise se točila velká část našeho rozhovoru s promotérem Ondřejem Novotným.

Čeká vás premiéra v Německu. Cítíte nějakou nervozitu, je to v něčem jiné, než pořádání akcí na domácí půdě, kde už to máte zaběhnuté?

Je to jiné v mnoha ohledech. Je to kompletně přechod do té mezinárodní části, což znamená, že celý ten turnaj se tomu přizpůsobuje. Je to na cizí půdě, nejsme tam doma, tam nedokážeme během minuty zavolat komukoliv a všechno vyřešit. Takže to musí být všechno ještě pečlivěji připravené, aby se nic náhodného nemohlo stát. Přecházíme kompletně do angličtiny, máme ještě o další přenos navíc. Takže vyrábíme fakt mezinárodní přenos se vším všudy pro několik televizí, což je technicky i personálně strašně náročné. Takže to má kolem sebe strašnou spoustu věcí, že člověk nestihne na nic jiného moc myslet.

Předpokládám, že jste museli rozšířit nebo sestavit kompletně nový tým. Jak moc složité je tohle? 

Je to strašně těžký. My tam s Palem jezdíme dva roky a postupně to připravujeme. Ten tým se bude vytvářet pořád, ale těch pár lidí, které jsme zatím našli a zaměstnali, tak si myslím, že za to stojí a že to je super.

A co vy, budete zápasy uvádět nebo to přenecháte někomu jinému?

Na to se ptá hodně lidí. Nakonec to asi dopadne tak, že něco tam dělat budu.

Nepřekvapilo vás, že v Německu vlastně není nějaká velká organizace, nebo že tam nevstoupila nějaká ze zahraničí? 

Překvapilo a nepřekvapilo zároveň. Je to tam strašně těžký. Strašná spousta zákazů v rámci televizního vysílání, v rámci různých měst, kde můžete a nemůžete dělat MMA. Ti lidi k tomu mají brutální předsudky, v Německu jakákoliv facka je jak někde jinde skoro válka. Je to fakt strašně těžký tam uspět, a proto mě do jisté míry nepřekvapuje, že byť to někteří zkoušeli, tak to velmi rychle vzdali.

Vám se rovnou při startu povedlo navázat spolupráci s asi největším německým deníkem Bild. Bylo potřeba je hodně přesvědčovat, nebo kývli okamžitě? 

Znali nás, takže v tom to bylo jednodušší. A vlastně nás sami chtěli, protože teď taky začali s televizí a chtějí se hodně věnovat bojovým sportům, takže jim to přišlo trochu jakoby do krámu. A my jsme měli výhodu, že jsme přišli ve správný čas.

Začali jste tam stejně jako u nás s reality-show Oktagon výzva. Tady z ní před lety vzešly z hvězdy jako Gábor Borárosz nebo Pirát, v německé verzi mi ale někdo výraznější trochu chybí. Jak jste spokojený vy?

Ještě to nemáme uzavřené, záleží na těch posledních epizodách, které pořád zbývají. Je to samozřejmě věc, která má svá specifika. Měli jsme velký problém s obsazením. Na poslední chvíli se nám zranili možná ti nejzajímavější bojovníci. Ale čísla nám ukazují, že to byla dobrá volba. Fanoušci to tam mají rádi, líbí se jim to. A o to vlastně jde. To, jestli z toho vzejde nějaký nový Gábor, to je pak samozřejmě kouzlo, které se může a nemusí povést. Ale to, co jsme od toho chtěli, to se daří - zaujmout. A když to vidí půl milionu lidí, tak je to fajn.

Jak probíhal výběr bojovníků. Znal jste je, nebo to bylo spíše na doporučení?  

Jsou to bojovníci na startu kariéry, takže já je ani moc znát nemůžu. A je to takový, že jsme dostali od různých manažerů různý nabídky a podle toho jsme to vybírali.

Pozornost přitahují také trenéři obou týmů - Stephan Puetz a Martin Zawada, kteří se spolu ve Frankfurtu utkají. Bude to pro německou scénu velký zápas, nepřemýšleli jste, že by byl v sázce titul?

Nepřemýšleli, protože organizace Oktagon je už nějak postavená a byť oni dva by s tou kariérou klidně o titul mohli jít, tak bych to zase musel vysvětlovat těm ostatním klukům, kteří v té 93 bojují. Nijak zásadně se mě na to ani neptali, 2-3x se mě ptali, ale řekl jsem jim, že ne, že si to musí vybojovat. Stephan navíc prohrál poslední zápas a to šel přímo o titul, takže o něj nemůže po prohře jít znovu.

Ještě mě napadá, jestli si tímhle zápasem v Německu hned na začátku nedáváte laťku až moc vysoko...  

Takhle se na to jako promotér nemůžete dívat, protože pak byste si před sebe stavěl pocit, že už jste dal to nejlepší. Vy musíte pokaždé chtít dát to nejlepší a věřit, že jste schopný přinést další příběh a další bojovníky, kteří to ještě překonají. Takže se nebojím, že bychom si laťku dávali nějak vysoko. Věřím, že si ji dáváme tak akorát. Koneckonců prodej lístků a všechen ten zájem kolem toho ukazuje, že to byla dobrá volba.

Slibnou novou akvizicí jsou bratři Zawadové, kteří žijí v Německu, ale pochází z Polska, zápasili tam v KSW. Bylo těžké je získat nebo kývli okamžitě?

Oni všichni k nám chtěli. Čím dál tím víc bojovníků k nám prostě chce, z různých organizací z celého světa, a jsou ochotni přijmout třeba i menší peníze, ale vidí ten rozvoj a že ta organizace pro ně něco dělá. To je pro nás samozřejmě skvělá zpráva, takže oni k nám vyloženě chtěli.

Bojovat bude také Karlos Vémola. V Německu určitě není ani zdaleka takovou hvězdou jako u nás, ale může se jí tam podle vás stát? 

Určitě jo, Karlos je mezinárodní příběh. V tom prostředí funguje už teď dobře. Když tam nastoupí, tak samozřejmě půjde proti domácímu miláčkovi vždycky, to je jasné, ale určitě má Karlos potenciál stát se mezinárodní hvězdou.

Rýsuje se do budoucna jeho souboj s Puetzem?  

Určitě, oba to chtějí. Jsou to oba terminátoři, takže ten příběh budeme rozvíjet a zápas je ve vzduchu.

Na startovce je také Ivan Buchinger, který v Německu dlouho trénoval. Vnímají ho tam jako legendu? 

Částečně samozřejmě ta scéna. On když tam zápasil, tak byla ještě menší. Scéna (MMA) je tam 5 let za náma, možná víc. To si člověk musí uvědomit a když tam byl Ivan, tak to bylo ještě hodně vzadu. Ale samozřejmě ti, co se kolem toho trošku motají, tak o něm moc dobře vědí a věřím, že se mu od fanoušků dostane dobrého přijetí. 

Jeho soupeřem bude mladý dravec Losene Keita, který to má 6-0. Nebojíte se, že vám ho v případě výhry brzy přetáhne UFC? 

Takhle nad tím vůbec nepřemýšlím, jestli mi někdo někoho přetáhne, nebo ne. To bych nemohl dělat dobré zápasy, protože bych se furt bál, že mě je někdo odtáhne.

Z dalších našich bojovníků uvidíme Zdeňka Polívku a Jardu "Juboxe" Pokorného. Jsou to oblíbenci česko-slovenských fanoušků, nebylo by lepší je mít na Štvanici?

Chtějí zápasit a nechtěj čekat. Jestli říkáte, že to jsou oblíbenci, tak to znamená, že si kvůli nim lidi koupí pay-per-view a na Štvanici budou třeba taky, když vyhrají jednoduše. 

Štvanici máme vyprodanou bez toho, aniž bychom ohlásili jediný zápas. To je samozřejmě závazek, aby tam ty zápasy byly dobré. Ale nemůžete nad tím přemýšlet jenom takhle, je potřeba dávat všude skvělé karty, aby to lidi pořád bavilo.

Jaké další zápasy byste ještě vypíchnul? 

Myslím, že těžké váhy. Hatef Moeil je německá hvězda, má neuvěřitelný výtlak a čísla. A proti němu nastoupí Kerisson Rezende, což je kluk, který tady předvedl legendární zápas s polským bojovníkem. Takže to bezpochyby.

Určitě také druhého Zawadu (Davida) s Kartalem. Ti dva se fakt nemají rádi. 

A samozřejmě Christiana Eckerlina, protože na něj je obrovský tlak, to je takový Karlos Vémola německého trhu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Musím se také zeptat na Lucii Pudilovou, která dostala druhou šanci v UFC. Bylo to překvapení i pro vás?

Nebylo, čekal jsem to. Když k nám Lucka přicházela, tak jsme si řekli, že to pro ni je jeden z těch cílů. Jsem rád, že je to znovu jasné, kdo tady produkuje ty nejlepší zápasy a to, co v tom světě vnímají skutečně jako široko daleko ten nejlepší sportovní byznys a show.

Takže na tom vidíte i pozitiva, když vám hvězdy odchází do UFC? 

Já to vždycky všechno beru pozitivně. Samozřejmě na to někdy můžu mít jiný názor, ale tím nic nezměním. Pak je samozřejmě druhá věc, že když se tohle děje a děje se to často, tak to ukazuje na nějaké naše schopnosti. A ty my pak musíme přetavit v to, že budeme ještě lepší a větší organizace a ve smlouvách nebude možnost od nás odejít. Všechno má svůj vývoj.

Myslíte, že se blíží ta doba, kdy bojovníci už nebudou mít ve smlouvách možnost odejít do UFC, nebo nebudou ani vlastně chtít odcházet? 

Věřím, že ano. A co se týče těch smluv, tak to vidím velmi blízko.

Vraťme se ještě k turnaji na Štvanici (23. července). Jak už jste říkal, povedlo se vám ji vyprodat bez jediného oznámeného zápasu. Asi mi žádný neprozradíte?  

Zůstanu u Matouše Kohoute, který by tam měl být s Legierskim. 

Jak vy osobně se na tuhle akci těšíte. Je to pro vás nejoblíbenější turnaj, takový vlastně za odměnu i pro vás? 

Ano, Štvanice je určitě za odměnu, když se zrovna nestahují mračna. Je to prostě takový miláček nás všech, fanoušků i nás pořadatelů. Byť to tam vždycky musíme týden budovat na těch pár hodin, protože tam nic není a je to vlastně takové polorozpadlé, není tam žádné zázemí a tak dále. A třebaže to tak je, tak to lidé milují a to na tom oceňuju.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články