Oktagon v sobotu opráší zašlou slávu thajského boxu, vítěz velkolepého turnaje bude muset projít peklem

Oktagon v sobotu opráší zašlou slávu thajského boxu, vítěz velkolepého turnaje bude muset projít peklem zdroj: Foto: Oktagon MMA

V osmičlenné pyramidě může zvítězit pouze jeden bojovník. V jeden večer bude muset projít 3 náročnými zápasy.

Před tím, než svět dobylo MMA, těšila se velké popularitě japonská organizace K-1, kde proti sobě bojovali ti nejlepší bojovníci světa. Vrcholem byly každoroční osmičlenné turnaje, jejichž vítěz musel během jednoho večera postupně porazit tři protivníky. Bohužel ale před lety přišly finanční problémy, slavní bojovníci odešli a sláva K-1 pohasla. Společně s tím jako by do stínu MMA pozvolna odešla i celá postojářská scéna. Mnozí tuzemští fanoušci už často ani neznají bojovníky jako Ondřej "Spejbl" Hutník, Jan Soukup a další, kteří před lety zápolili na té nejvyšší světové úrovni.

"Postojáři" ale nakonec dostali svou příležitost zazářit i v Oktagonu. Když totiž loni přišla první vlna protiepidemických opatření, organizace musela zrušit několik naplánovaných MMA turnajů. Promotéři Ondřej Novotný a Pavol Neruda ale pohotově s turnajem Underground. Ten díky pravidlům, jež do velké míry eliminovala boj na zemi, svedl dohromady MMA bojovníky proti kickboxerům a thaiboxerům. Atraktivita zápasů v mnohém předčila čisté MMA souboje a turnaj také představil spoustu elitních bojovníků širší fanouškovské základně. Například Matěj Peňáz a Daniel Škvor sice válčili v prestižní GLORY, ale po tažení v Undergroundu se řady jejich fanoušků pořádně rozrostly.

penaz zdroj: Profimedia

I poté, co se MMA turnaje se opět rozjely, mnozí fanoušci i samotní bojovníci doufali, že bychom se v budoucnu mohli v Oktagonu dočkat i nějakých „standupových“ zápasů. A promotéři jejich přání nakonec přece jen vyslyšeli. Zatímco první Underground probíhal několik týdnů, tentokrát Oktagon nabídne ještě velkolepější podívanou zhuštěnou do jednoho večera, jemuž bude vévodit turnaj formou pyramidy ve váze do 70 kg. Zatímco diváky čeká parádní podívaná, bojovníci v turnaji budou muset projít peklem. O jak náročný formát jde, skvěle popsal elitní slovenský thaiboxer Vladimír Moravčík.

Je to náročné hlavně v tom, že ty odzápasíš, máš díru na čele na čtyři stehy, ale to neznamená, že nemůžeš pokračovat dál. Takže sedíš v šatně, zakryješ se něčím, abys úplně nevychladl, ale svaly ti stejně zatuhnou. Nedá se udržovat pořád v pohybu po zápase, když máš hodinu přestávku.“

S každým dalším zápasem navíc přibývají zranění a tělo bolí stále víc. To podle něj bude v Undergroundu ještě umocněno tím, že se bude bojovat v malých rukavicích, skrz něž projde více čistých úderů. „To bude ještě o tři třídy těžší,“ je přesvědčen "Drákula".

A potom přijde finále, ale tam už hodně dělá psychika. Když už si se tam dostal, tak to nemůžeš vzdát kvůli tomu, že tě bolí noha, máš napuchlý kotník nebo roztrhlou tvář.“ Vítěz podle Drákuly bude muset ukázat nejen pořádnou mentální odolnost, ale bude muset mít také trochu štěstí. On sám se divákům v sobotu představí v superfightu s další kapacitou slovenského Muaythai Igorem Danišem.

Tipovat v této pyramidě vítěze je nesmírně těžké, protože se Oktagonu podařilo dát dohromady opravdu našlapanou startovku. Největší fanouškovskou podporu má pravděpodobně talentovaný mladík Vašek Sivák. Ten slavil zatím největší úspěch, když předloni vyhrál prestižní kickboxerský turnaj WAKO. Je sice zvyklý nastupovat v nižších váhových kategoriích, v thaiboxu však naštěstí pro něj váhový rozdíl nehraje takovou roli jako v MMA.

Mezi další velká jména patří Michael Krčmář, který je jedním z nejzkušenějších thaiboxerů u nás. Bojuje navíc z opačného gardu s pravou nohou vepředu, což je pro soupeře vždycky nepříjemné. V jeho zápasovém resumé najdeme spoustu těžkých zápasů, v ringu čelil například Albertu Krausovi či legendárnímu Buakawovi.

Mezi odborníky je pak velkým favoritem také Milan Páleš z Diamond gymu Žilina. Ten Krčmáře před lety porazil a věří, že pokud se potkají v rámci pyramidy, bude opět odcházet jako vítěz. Mimo jiné je šampion organizace Enfusion a loni dokonce startoval na turnaji K-1 v Japonsku, kde si však hned v prvním kole vybral smůlu a padl KO po highkicku od domácího hvězdy Jasuhira Kida.

Za ČR nastoupí také Vladimír Lengál, který těží především ze skvělého boxu. Na kontě má spousty zápasů a zúčastnil se také řady show Oktagon výzva, kde mu však zápas nevyšel a Roman Paulus ho hned v úvodu nachytal highkickem. Vlada ale rozhodně neradno podceňovat, v malých rukavicích na gala IAF dokázal pořádně zatopit i Tadeáši Růžičkovi.

Dále se můžeme těšit na úspěšného slovenského thaiboxera Marco Nováka, který v předchozím turnaji Underground došel až do finále, kde mu však Růžička nedal nejmenší šanci. Další tři účastníci dorazí z Německa, Španělska a Velké Británie. Zatímco první dva působí stylově jako ortodoxní thaiboxeři, Angličan Bailey Sugden je spíše kickboxer s tlačivým stylem plným dlouhých kombinací zavíraných lowkicky, s nímž slaví úspěchy i v GLORY.

Všechny zápasy se odehrají podle pravidel thaiboxu, lišit se ale bude bodování. V tradičním Muaythai totiž rozhodčí nadřazují kopy nad údery. V pyramidě budou navíc lokty povoleny až ve finále, aby se předešlo tržným zraněním, která by snadno mohla bojovníky vyřadit ze hry. Pro případ zranění zařadili organizátoři také rezervní zápasy, takže by se nemělo stát, že by někdo v pyramidě postoupil bez boje. Dočkáme se také zajímavých superfightů, v nichž uvidíme například Tomáše "Rattlesnake" HronaMatěje Kozubovského či Sebastiána Fapša, který se do paměti fanoušků vryl naskočeným kolenem, jímž ukončil Jakuba Bahníka.

 

Zdroje:  Oktagon MMA , YouTube - Oktagon Majk

Nejnovější články