“Opravdu dřu, tomu sportu jsem obětoval všechno,” řekl Leo Brichta a prozradil, kdo ho donutil pořádně zabrat

“Opravdu dřu, tomu sportu jsem obětoval všechno,” řekl Leo Brichta a prozradil, kdo ho donutil pořádně zabrat Leo Brichta je jednou z hlavních tváří organizace RFA | zdroj: FOTO: Se svolením RFA

Žádné večírky a popíjení, ale každodenní dřina a společnost dobrých přátel. Co dalšího stojí za úspěchem populárního českého bojovníka?

Mezi nejšikovnější postojáře domácí scény se bezesporu řadí také Leo Brichta, není divu, že o něj bojují přední české organizace. V MMA má nyní 6 výher v řadě, naposledy prohrál s Ronym Paradeiserem v září roku 2019. V rozhovoru v rámci Podcastu bez názvu prozradil, že právě tento moment zásadně změnil jeho přístup k přípravě. “Nenáviděl jsem se za to,” reagoval na výsledek zápasu. “Věděl jsem, že se celý musím nastavit jinak, všechno musím udělat jinak,” řekl s tím, že se změny týkaly hlavně věcí mimo tělocvičnu. Přehodnotil například vztah k alkoholu, který ze života zcela vytěsnil. “Naposledy jsem se napil na Silvestra, od té doby nemám vůbec potřebu pít, ani nechci.”

S tím jde samozřejmě ruku v ruce náročný trénink, do tělocvičny dochází minimálně jednou denně. “Opravdu dřu, tomu sportu jsem obětoval všechno. Dřív jsem spoléhal na to, že jsem i trochu talentovaný, tréninky jsem bral vážně, ale dělal jsem si spíš, co jsem chtěl. Ale pochopil jsem, o čem ten sport je. Někomu to trvé déle, někokomu to netrvá tak dlouho, ale zjistil jsem, že tomu sportu musíš obětovat úplně všechno. Všechno! A já jsem to udělal. Cítím se třikrát silnější než předtím.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Leo je rád, že se nyní bojovým sportům může věnovat naplno, za což vděčí sponzorům. “Můžu dělat to, co mě baví. V 90 nebo 80 % se můžu soustředit jenom na trénink, nemusím už chodit do práce, nemusím vymýšlet žádné kraviny.”

Ačkoli by se mohlo zdát, že si bojovníci konečně přijdou na slušné peníze, Brichta upozorňuje, že to rozhodně není tak růžové. “Za tu dřinu je to nejhůř placený sport,” prohlásil a poukázal na velkou nejistotu, která se logicky pojí s nemalým rizikem nečekaného zranění. A jelikož zápasníci nepobírají stálý plat, může je půlroční pauza stát hodně peněz. “Možná tě to udrží na nějakém životním minimu, ale pokud kolem sebe nemáš dobrý tým, dobré sponzory, tak jsi v p**eli. Nechci někomu pohřbít nějaké naděje, ale je to tak.” Brichta je přesvědčen, že v této branži prorazí pouze pár šťastlivců. “Pokud to neděláš dlouho, od malička, tak z tebe asi nikdy nic nebude.”

Momentálně si však rozhodně nestěžuje. “Cítím se dobře, takhle ti to řeknu, když mluvíš o té výplatě v RFA. Teď už můžu říct, že jsem [dobře] placený za tu práci, kterou odvádím. Všechno poplatím a ještě mi něco zbyde na kraviny, takže jsem spokojený, ale je to samozřejmě pořád víc o těch sponzorech, o lidech, co máš kolem sebe.” Brichta už několikrát zmiňoval, že si v RFA přijde na lepší peníze než v Oktagonu, navíc může nastupovat častěji, protože má otevřené dveře také k čistě postojářským zápasům.

Pokud bychom nahlédli do statistik, zjistili bychom, že Leo s oblibou rozhoduje skrze submise. Sám sebe ale nepovažuje za žádného velkého přeborníka, ba naopak. “Na zemi umím h**no, jenom jsem prostě mrštný,” řekl a dodal, že je důležité nevymýšlet na zemi zbytečné složitosti. “Umím takové to škrcení zezadu, triangle, možná nějakou gilotinu, prostě základy. A to mi během celé mé kariéry stačilo.” Na prvním místě pro něj vždy bude postoj. “Důležité je soustředit se na to, co ti jde, a všude jinde pak jen vylepšovat chyby. Jsem dobrý v postoji, tak ladím postoj.” Na zemi se pak snaží hlavně pilovat to nejnutnější, a to pro případ, že by se v zápase dostal do problémů.

V nejbližší době bude chtít postojářské dovednosti pořádně zúročit, což znamená, že MMA na chvíli půjde stranou. “Celý život mám velkou zálibu v kickboxu a boxu. Teď bych chtěl zkusit kickbox v malých rukavicích,” řekl s odkazem na Real Fight zápasy v organizaci RFA, na které by se letos chtěl soustředit. Minulý týden byl shodou okolností odtajněn jeho další soupeř, kterým je Vítězslav Rajnoch (9-4), s nímž si Brichta vyřizoval účty přes sociální sítě. Zápas se uskuteční 23. července na turnaji v Ostravě.

Zdroje:  Podcast bez názvu

Nejnovější články