Po infarktu zapomněl číst a psát, problémy s pamětí ho trápí dodnes. Štrbák ale i přesto touží po návratu k MMA

Po infarktu zapomněl číst a psát, problémy s pamětí ho trápí dodnes. Štrbák ale i přesto touží po návratu k MMA Miroslav Štrbák | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Slovenský bojovník Miroslav Štrbák přiznal, že se po těžkém infarktu znovu narodil. S následky bojuje dodnes, láska k MMA ho ale táhne zpět do klece.

Život Miroslava Štrbáka se v lednu loňského roku převrátil naruby. Prvotřídního zápasníka během tréninku postihl infarkt, který přerušil jeho profesionální kariéru a zároveň jej vyřadil z běžného života. Začíná se ale blýskat na lepší časy. „Už je to chvála bohu dobré, zdravíčko je na dobré cestě,” řekl v rozhovoru pro Šport.sk.

Následně odvyprávěl celý příběh, z něhož běhá mráz po zádech. Infarkt si přivodil, když se po tréninkové pauze vrátil do tělocvičny. Tělo evidentně nebylo připraveno na plné tempo, což Štrbák cítil, ale pokračoval dál. A to se mu málem stalo osudným. Trvalo zhruba 40 minut, než přijela sanitka, kolegové se jej do té doby snažili probrat k životu.

Oživování následně pokračovalo v sanitce, probral se ale až po převozu do nemocnice. „Dělal jsem trochu problémy, protože jsem si myslel, že stále zápasím, trochu jsem zabojoval s doktorkami a sestřičkami, museli mě zavázat.” Asi tři dny strávil v umělém spánku. Po půl roce mu doktoři oznámili, že bude muset podstoupit operaci. Na základě vyšetření totiž vyšlo najevo, že má zkřížené cévy, takže je omezen průtok krve, šlo o vrozenou vadu.

 

První prognóza nebyla dobrá. „Doktor rovnou oznámil přítelkyni, že už se mnou asi nic nebude,” řekl a dodal, že mu předpovídali život na vozíku a tekutou stravu, dokonce očekávali, že už ani nebude mluvit. Po probuzení si neuvědomoval, co se stalo a kde se nachází. Výpadky paměti bohužel přetrvávaly. „Vůbec jsem nepoznával Bratislavu, vše jsem se musel učit od začátku.” Problém měl i s oblékáním, znovu se musel učit číst a psát. „Trvalo to asi půl roku, i tak nejsem úplně stoprocentní.” Problémy s pamětí přetrvávají dodnes.

Štrbák přiznal, že už se do podobné situace jednou dostal, shodou okolností byl rovněž uprostřed tréninku. „Probral jsem se, než přijela sanitka. Měl jsem jít na vyšetření, ale dlouho trvalo, než jsem dostal termín, aby mi to zkontrolovali. A já jsem na to pozapomněl,” řekl s tím, že pokračoval v trénincích. Během rozhovoru uznal, že byl v tomto ohledu lehkovážný. „Určitě ano. Každý by si měl hlídat své zdraví. Když člověk sportuje, musí mít vše v pořádku.”

Nyní se věnuje podnikání se svou vlastní firmou, to ale neznamená, že na bojové sporty úplně zanevřel. Do tréninkového procesu se však vrací pomalu a s respektem. Není vyloučeno, že se ještě jednoho dne ukáže v kleci. „Možná si za rok řeknu, že si chci ještě dát nějaký zápas,” naznačil, načež přiznal, že už v hlavě nosí i konkrétní jméno. Víc sice neprozradil, ale uvedl, že by chtěl, aby se jednalo o velkou výzvu.

Názory doktorů na návrat k MMA se různí, z rozhovoru je ale znát, že by Štrbák bojové sporty asi jen tak nedokázal vyškrtnout ze svého života. „Ta láska k tomu zápasení, sparringy nebo to, když člověk jde do zápasu a lidé ho sledují a obdivují… Od malička jsem chtěl zápasit a vyhrávat, mám to strašně rád.”

Zdroje:  ŠPORT.sk

Nejnovější články