Procházka prozradil, jak moc mu přípravu komplikuje nezvykle časté testování na doping

Procházka prozradil, jak moc mu přípravu komplikuje nezvykle časté testování na doping Jiří Procházka vybojoval titul UFC, zadarmo to ale nebylo | zdroj: Profimedia

Český UFC šampion má poslední měsíc na přípravu k odvetě s Gloverem Teixeirou. Tu ale narušují až příliš aktivní dopingoví kontroloři, kteří si na něj zasedli.

První obhajoba titulu šampiona UFC čeká Jiřího Procházku sice až za měsíc, do zámoří ale odcestoval již nyní, aby si v New Yorku splnil mediální povinnosti. Na sobotní turnaj s číslem 281 ovšem nezůstane. Rychle zase zvedne kotvy a přesune se do Las Vegas. Právě ve městě hříchu se totiž uskuteční odveta s Gloverem Teixeirou.

V rozhovoru pro Sport.cz Procházka prozradil, co ho během aktuální přípravy nejvíc potrápilo. Paradoxně nezmínil zdravotní komplikace, nýbrž časté návštěvy ze strany dopingových kontrolorů. “Dá se říct, že tohle byla jedna z největších zkoušek,” prohlásil a podotkl, že u něj zvonili prakticky obden. “Nenechají vás vyspat, protože vás vždycky budí kolem šesté hodiny. Chtějí po vás dva vzorky krve a jeden vzorek moči a je to minimálně na třičtvrtě hodiny, na hodinu, musíte se jim věnovat. Byla to zkouška.”

Zaměstnance antidopingové agentury USADA u sebe klidně mohl ubytovat, na zvonek totiž zvonili nebývale často. Český šampion polotěžké váhy musel v průběhu letošního roku odevzdat celkem 51 vzorků, v tomto ohledu tedy jasně vede před ostatními bojovníky z UFC. Číslo překvapilo i Jana Blachowicze, bývalý šampion však připomněl, že Procházka porazil tři skvělé bojovníky divize a ukořistil nezvykle rychle titul, což je podle něj i důvod, proč se stal oblíbencem kontrolorů.

Nezvykle časté návštěvy zápasníka logicky brzdí v náročné přípravě, i proto na ně Procházka spolu se svým týmem upozorňoval. To mu ale nebylo nic platné. “Řešili jsme to na všech frontách, nakonec se ale stejně došlo k tomu, že na to mají právo. Mohou si v tomhle dělat, co chtějí. Jestliže mě takhle pranýřují, tak prosím, pranýřujte, zkoušejte, protože já jsem čistý.”

První český UFC šampion však musel podstoupit také operaci ruky, načež ji několik měsíců musel nechat odpočívat. “Dá se říct, že jsem s ní tři měsíce do ničeho neudeřil, mohl jsem jenom posilovat a připravovat se kondičně.” K úderům se vrátil až během posledního měsíce, aby ruku náležitě zpevnil a připravil na Glovera. Do zápasu tedy půjde bez zdravotních komplikací.

Dvouměsíční příprava podle Procházky na obhajobu bohatě stačí. V samotném souboji si chce pohlídat chyby, které se objevily v prvním duelu, ale hlavně dodržet nastavenou taktiku. “Získání titulu pro mě byla větší meta, takovou tu životní metu si můžu odškrtnout. Obhajoba je pro mě spíš v osobní rovině.”

K odvetě dojde na turnaji UFC 282, kde rozhodně nebude nouze o zajímavá jména. Do boje se vrací i zmíněný Jan Blachowicz, na kartě figurují také Robbie Lawler, Jairzinho Rozenstruik nebo třeba Paddy Pimblett. Galavečer se uskuteční 10. prosince v Las Vegas.

Zdroje:  Sport.cz

Nejnovější články