Šampion Oktagonu Mate Sanikidze byl zatčen na demonstraci v gruzínském Tbilisi

Šampion Oktagonu Mate Sanikidze byl zatčen na demonstraci v gruzínském Tbilisi Mate Sanikidze | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Tvrdý zásah bezpečnostních složek proti demonstrantům pocítil i Mate Sanikidze, který po účasti na protivládní demonstraci skončil ve vazbě.

Gruzínští poslanci ve středu přijali v prvním čtení kontroverzní zákon o tzv. zahraničních agentech, který kritici pokládají za příklon země k autoritářskému režimu. Proti zákonu demonstrovali v ulicích tisíce lidí a mezi nimi byl i šampion pérové váhy organizace Oktagon MMA Mate Sanikidze.

Zákon o „agentech zahraničního vlivu“ má omezit vliv neziskových organizací a médií financovaných ze zahraničí. Prezidentka Zurabišviliová prohlásila, že bude zákon vetovat, neboť ohrožuje naděje Gruzie na vstup do Evropské unie a NATO. Návrh kritizují nejen opoziční politici ale i běžní občané, kteří svou nevoli dávají jasně najevo a protestují v ulicích hlavního města Tbilisi. 

Demonstranti však narazili na tvrdý policejní zásah. Bezpečnostní složky použily vodní děla, slzný plyn a desítky lidí zadržely. Mezi demonstrujícími byl i šampion Oktagonu Mate Sanikidze, který se těsně před tím vyjádřil i skrz sociální sítě. "Radši budu zápasit zadarmo v Evropě než v Rusku za miliardy." Následně byl zadržen a momentálně zůstává ve vazbě mimo hlavní město Tbilisi, protože věznice jsou přeplněné. Demonstrující mají velkou podporu obyvatel, kteří již podepisují petice za jejich propuštění. 

V rozhovoru pro MMA Shorties, se k situaci vyjádřil Mateho kamarád a překladatel Giorgi Kokiashvili:

„Můj kamarád Mate Sanikidze byl bohužel včera zadržen během protestů proti ruskému zákonu, který by prohloubil vliv Ruska na Gruzii. Mate je hrdina našeho národa. Jsem na něj moc pyšný a rozhodně stojím za ním. Snažíme se zjistit více a pracujeme na tom. Chci rozhodně říct, že Mate neudělal nic špatného. Nebyl nijak agresivní, ani nikoho nenapadl. Byl jen součástí protestu. Podobně bylo zadrženo až 70 lidí. Mate se postavil za svůj národ a byl bych nerad, kdyby se to interpretovalo nějak špatně, protože tohle je opravdu hodně důležitá věc.“

Na Instagramu se vyjádřila i Mateho žena Mariam: „Můj manžel byl včera večer zadržen na demonstraci, protože se postavil za náš národ a vyjádřil přání, aby se Gruzie připojila k EU raději než k Rusku. Jsem na něj moc pyšná a nemohu se dočkat, až ho zase uvidím. Prosím, vyjádřete mu také svou podporu.“

Za svým šampionem pochopitelně stojí i organizace Oktagon MMA: “O situaci víme už od rána, první informace o tom, co se děje, jsme měli už kolem páté,” prohlásil promotér Palo Neruda. “Jsme v kontaktu s jeho ženou, týmem i managementem a budeme se, s ohledem na naše možnosti, v maximální možné míře snažit pomoci.”

Čtyřiadvacetiletý držitel pásu pérové divize má tříměsíčního syna Nathaniela, pro kterého získal titul v Ostravě a jehož jméno měl spolu s nakresleným srdcem na tejpech pod rukavicemi. “Dohodli jsme se, že Matého ženu Mariam ani malého Nathaniela nenecháme na holičkách a podpoříme je i finančně. Věřím, že brzy budeme mít víc informací a hned, jak ho propustí, se s Matém spojíme a nabídneme mu pomocnou ruku ve všech oblastech, kde bude potřebovat. Celý tým OKTAGONu stojí za ním. Je potřeba podporovat lidi, kteří bojují za správnou věc a být spolu na stejné lodi. Maté Sanikidze reprezentuje hodnoty, které jsou vlastní i nám, a i proto si zaslouží pomoc a podporu od nás i od našich fanoušků.”

Sanikidzeho boj za svobodu nenechal klidným ani jeho kolegy zápasníky. Na sociálních sítíchvyjadřují podporu s hashtagy #FreeMate či #FreeSanikidze. Jsou mezi nimi například Andrej Kalasnik či příští Mateho soupeř Losene Keita.

Organizace Oktagon MMA musí samozřejmě řešit také to, co bude s titulovým zápasem Sanikidze vs. Keita, který byl naplánován už na turnaj Oktagon 42, který se koná 29. dubna v Bratislavě. To se může zdát jako relativně daleko, ale zatím není jasné, jak dlouho bude Sanikidze ve vazbě a jaké následky jeho jednání přinese.

 

Zdroje:  Twitter , IRozhlas.cz

Nejnovější články