Škoda, že jsem nezačal dřív, říká Macek o spolupráci s mentálním koučem, který ladil Végha na zápas s Vémolou

Škoda, že jsem nezačal dřív, říká Macek o spolupráci s mentálním koučem, který ladil Végha na zápas s Vémolou Filip Macek | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Filip Macek se rozhodl, že před další titulovou šancí připraví nejen tělo ale i hlavu. Spolupráci s mentálním koučem si nemůže vynachválit.

Organizace Oktagon MMA se závěrem roku vrátí do O2 areny, kde uspořádá turnaj s pořadovým číslem 38. Patrik Kincl s Karlosem Vémolou sice z karty vypadli, titulová bitva ale chybět nebude. Další šanci vyškrábat se na pomyslný vrchol domácí scény dostane Filip Macek, který se již podruhé utká s Jonasem Magardem.

Macek je vnímán jako skoro perfektní bojovník, jeho největší slabinou je ale zřejmě jeho vlastní hlava. Velké zápasy mu totiž nejdou, v šampionských duelech nedokáže prodat dřinu a bohaté dovednosti. A i proto se rozhodl vyzkoušet spolupráci s mentálním koučem. “Měl jsem už docela dost zápasů, ale v některých jsem pohořel. A většinou šlo o ty titulové. Takže jsem si říkal, že by bylo dobré to zařadit,” vysvětlil během rozhovoru v pořadu Sportovní kavárna. Jisté služby už však využil před zápasem na Štvanici, kde nekompromisně přejel Mikaela Silandera, tehdy hovořil s Marianem Jelínkem, kterého mu domluvil André Reinders. “Ten mi také pomohl, ale nebylo to nějaké hluboké, že bychom spolu nějak pracovali, to ne.”

Nyní využívá pomoci od Radka Ševčíka, s nímž je ve spojení jednou za dva týdny. “Během 14 dnů si dělám poznámky, mám nějaké úkoly, které musím splnit a zapisovat. Potom to všechno probereš, co je dobré, co je špatné, a on to zase posune dál,” popsal základní rámec spolupráce.

Ševčík mu například poradil, aby nesledoval první zápas s Magardem, aby se zbytečně nestresoval. “Tak jsem na to přestal koukat a už nejsem nervózní. Nikdy to není nic těžkého, většinou je to něco, na co bys de facto přišel sám, ale nepřijdeš.” Macek také oceňuje, že má možnost svěřit se úplně se vším, jelikož ví, že ho kouč nebude hodnotit, jen se mu bude snažit pomoct. “Škoda, že jsem nezačal dřív, ale lepší někdy než nikdy.” Koncem prosince si tedy vůbec poprvé ověří, zda mu tento typ přípravy přinese ovoce.

Ke spolupráci s Ševčíkem ho přesvědčily také výsledky, jimiž se může pochlubit. “Připravoval Attilu proti Vémolovi, což docela vyšlo. A ještě mi přijde, že dělá pro polovinu lidí ze Spartakusu. Když vidíš, jak ti lidé nastupují [do zápasu], třeba Badyho v UFC, tak si myslím, že s nimi udělal dost práce, protože nastupují sebevědomí. A většinou ještě vyhrávají.”

V rámci psychohygieny si také zakázal sledovat příspěvky týkající se jeho zápasu či soupeře, dokonce si nepouští ani doprovodná videa z produkce organizace. “Soupeře na Instagramu nesleduju, na nic nekoukám. Nesleduju ani věci od Oktagonu.” Tím se chce vyhnout negativním komentářům, které by se mu mohly dostat do hlavy. Problém mu dělají i přímé zprávy. “Dáš vymazat, zablokovat, ale máš to tam,” řekl klepajíc na hlavu. “Myslím si, že je dobré to nesledovat, ale člověk se to musí naučit.” Měsíc před zápasem si sociální sítě dokonce odhlásil.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Během rozhovoru také prozradil, co od “Sharka” čeká. “Měl jsem dva zápasy, on žádný. Měl jeden boxerský se Sivákem, takže si myslím, že určitě trochu zlepšil ruce, ale vždycky, když něco zlepšíš, tak ti zase občas něco upadne. Já počítám s tím, že tam bude dvakrát lepší Magard, než byl předtím. Samozřejmě, že ne tolik, ale počítám s tím, že bude po všech stránkách lepší,” řekl s tím, že je lepší připravit se na nejhorší. Zároveň ale věří, že se i on sám ve všech ohledech zlepšil, takže si tentokrát s dánským “Žralokem” poradí. “Pracuju na té hlavě. Když budeš mít dobrou hlavu, tak budeš mít lepší i všechny ostatní disciplíny.”

Turnaj Oktagon 38 se uskuteční v pátek 30. prosince. Celý galavečer můžete sledovat od 18:00 hodin na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Sportovní kavárna - YouTube

Nejnovější články