Tomáš Kvapil se po více než dvou letech vrátí do boje. Chce ukázat atraktivní wrestling s pořádnými granáty

Tomáš Kvapil se po více než dvou letech vrátí do boje. Chce ukázat atraktivní wrestling s pořádnými granáty zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Na poslední zápas Tomáš Kvapil patrně nevzpomíná s radostí, byl totiž předčasně ukončen kvůli hluboké tržné ráně nad pravým okem, navíc odcházel s nepříjemným zraněním ramene. To se ale stalo už v předminulém roce. Letos chce po dlouhé pauze vše otočit, přesně za měsíc bude chtít ukázat, zač je toho loket.

V prosinci se v Pardubicích uskuteční další galavečer pod hlavičkou organizace MMAsters league. Organizátorům se podařilo domluvit velmi atraktivní zápas, do klece totiž vstoupí vítěz pyramidy Oktagon Underground Tadeáš Růžička, proti kterému stane ostřílený Jakub Krofta, oba borci si to rozdají dle pravidel K-1. Polovina z deseti zápasů se však uskuteční v MMA, na tomto poli je hlavním tahákem návrat Tomáše Kvapila.

“Kvápa” si prožil smolné období, kdy se snažil bojovat především se zraněným ramenem. Rehabilitace bohužel nezabrala, nakonec tedy musel podstoupit operaci. Když už pomalu začínal přemýšlet o návratu do klece, přišlo další zranění v podobě natrženého vazu v koleni. Během letošního roku chce ale za každou cenu stihnout další zápas.

“Tento rok jsem měl nějaké cíle, všechny jsem si splnil kromě jednoho jediného a zároveň nejdůležitějšího - absolvovat MMA zápas. To pro mě bylo tak důležité jako nic jiného. Už to vypadalo že to nestihnu, ozvalo se koleno, byl jsem z toho opravdu nešťastný,” řekl v rozhovoru s Patrikem Kinclem. Původně se chtěl představit v říjnu, turnaj MMAsters se však přeložil až na prosinec, což se mu náramně hodí.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MMAsters League (@mmasters_league)

Tomáš zhodnotil, že se zraněné koleno nehojilo podle jeho představ. Doufal, že se do gymu zvládne vrátit dřív a před dalším zápasem absolvuje poctivou přípravu. Na ni však nakonec bude mít pouze pět týdnů, což podle něj sice není ideální, ale bude si s tím muset poradit.

“Jsem extrémně motivovaný splnit si ten svůj cíl na letošní rok, tak jsem si říkal, že to přece neodmítnu jen kvůli tomu, že je to pouze pět týdnů.” Kvapil přiznal, že mu byl velkou inspirací týmový kolega Jaroslav Pokorný, který se představil na turnaji Oktagon Prime 4. Byl totiž v podobné situaci, po tříleté pauze šel do zápasu a na přípravu měl jen málo času.

“Já jsem se ty dva roky neflákal, pracoval jsem, takže nemám důvod si myslet, že mi těch pět týdnů nebude stačit. A já to sakra dám. Protože vím, že když to dám, tak budu za rok 2021 naprosto spokojený.” Zápas vnímá jako zlomový bod, doufá, že se mu poté bude hlavně dařit.

A jelikož času moc nezbývá, musí přidat na tréninkové intenzitě. “Je to pro mě důležité, takže jsem si řekl, že mám sice pouze pět týdnů přípravy, ale dám 24/7. Takže nebudu pracovat jako většina lidí osmičky nebo dvanáctky, budu sportovec celých pět týdnů od začátku dne až do jeho konce. Obětuju tomu, co se dá, přizpůsobím tomu mentální i fyzickou přípravu. Taktika do zápasu je smash time,” řekl se smíchem.

Divákům by chtěl předvést něco, co podle něj na domácí scéně trochu chybí. “Jsem zemař a wrestler, hodně se mi líbí styl Dagestánců, jako má Chimaev nebo Khabib, je to pro mě velká inspirace. Ve wrestlingu bych chtěl ukázat, že to může být i zábavné, že boj na zemi není jen válení se po soupeři, ale že tam mohou padat i lokty a granáty, zkrátka že to může být sakra atraktivní.” Kvapil si myslí, že na československé scéně není moc zápasníků, kteří by se tímto stylem vyznačovali, chybí zde wrestleři a zemaři se silným ground and pound. “V tom mohu být zajímavá výjimka, chci to ukázat.”

Jako velkou výhodu vidí zápas v boxu, který koncem října absolvoval v Hradci Králové. Nasál bojovou atmosféru, vrátil se před zraky diváků a navíc si připomněl, jak chutná vítězství. To ale nic nemění na tom, že musel na další MMA zápas čekat téměř dva a půl roku. “Snažím se nemyslet na to, že je to po takové době, popravdě to teď v hlavě ani nemám,” naznačil s tím, že se snaží vnímat zápas jako každý jiný. “Jiné je to v tom, že v sobě cítím velký oheň.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tomas Kvapil (@kvapa31)

A proč zrovna organizace MMAsters league? Kvapil přiznal, že od promotérů Oktagonu dostal nabídku zařadit se na kartu turnaje v Ostravě, tam by měl ale na přípravu ještě o týden méně, což už nechtěl riskovat. “Po takové době se mi nechce zápasit před tak velkou halou, to říkám naprosto otevřeně. Není pro mě důležité být na těch největších eventech, pro mě je nyní naprostá priorita zápasit.”

Kvapilův soupeř zatím není znám, na odhalení čekají i další zápasy. MMAsters League 4 se uskuteční 10. prosince, turnaj je možné sledovat na O2 TV Sport, případně skrze PPV.

Zdroje:  YouTube - Fight and Talk , MMAsters

Nejnovější články