V sobotu se na mistrovství světa v judu objeví český olympijský vítěz Lukáš Krpálek

V sobotu se na mistrovství světa v judu objeví český olympijský vítěz Lukáš Krpálek zdroj: Profimedia

Bojové sporty i umění se prolínají a víkend bude patřit judu.

Dnes se podíváme také na judo, protože tento původem japonský bojový sport je jednou ze součástí MMA a evolucí z něj vzniklo moderní i brazilské jiu-jitsu (neplést s tradičním džúdžucu). No a právě v zemi vycházejícího slunce momentálně probíhá mistrovství světa.

V nynější době je to jedno z nejoblíbenějších bojových umění a patří také k dlouholeté olympijské disciplíně. To je především pro Českou republiku v poslední etapě velice známou věcí, protože v roce 2016 získal na OH v Riu de Janeiru v polotěžké váze zlatou medaili Lukáš Krpálek. Ten po obřím úspěchu přešel do těžké váhy, kde už dokázal zvítězit v Grand Prix a získat titul mistra Evropy.

Teď se mu blíží i start na mistrovství světa, kde ho můžete sledovat už v sobotu na programu ČT Sport. Sám Krpálek do Japonska přijel se smíšenými pocity. Pokaždé bojuje s aklimatizací a bojoval s bolavým loktem. Dle posledních dostupných informací se už situace zlepšila, přesto český borec očekává velikou konkurenci, což prozradil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

MS v judu poprvé proběhlo už v roce 1956, kdy se uskutečnil první mužský turnaj v Tokiu. V roce 1980 se vytvořil samostatný šampionát pro ženy a v roce 1987 se vše sjednotilo. Pořádá se jen v letech, kdy nejsou na programu letní olympijské hry.  Letos probíhá opět v Tokiu, které už je hostitelem počtvrté. Zápasí se ve 14 váhových kategoriích a specifické je, že se rozdávají 2 bronzové medaile.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články