Viktor Pešta se těší na “italského Vémolu”, kterého bere jako dobrou přípravu na toho skutečného

Viktor Pešta se těší na “italského Vémolu”, kterého bere jako dobrou přípravu na toho skutečného zdroj: Profimedia

Již v sobotu se Viktor Pešta dočká dalšího zápasu proti soupeři, který v lecčem připomíná Karlose Vémolu.

Viktor Pešta se dlouhou dobu vzpamatovával po zápasu s Michalem Martínkem, který mu tvrdým úderem zlomil čelist. Kosti však rychle srostly, o rok později už se Viktor připravoval na Brazilce Ildemara Alcantaru, tentokrát ale v polotěžké divizi, kam se rozhodl přestoupit. Výsledek jasně dokládá, že šlo o výborné rozhodnutí.

V rozhovoru pro Oktagon Viktor prohlásil, že s váhou nebyl žádný problém. Hubnul postupně, před zápasem odvodňoval zhruba 7 kilogramů, v kleci pak měl necelý metrák. “Je to otrava, to je jasný, asi nikdo nemá rád dietu. Ale nedá se říct, že by mě to nějak limitovalo ve výkonu, že bych byl mrtvý nebo zesláblý, to jsem právě nechtěl. Radši ať má soupeř o pár kilo navíc, ale nechci si ničit zdraví a riskovat, že tu váhu nedám.” Do polotěžké váhy se mu nechtělo právě kvůli náročnému shazování, které označil jako zbytečné trápení, jelikož bojovníci stejně do zápasu naberou chybějící kilogramy zpět. “Sportovci si tím ničí zdraví, je to úplně k ničemu, ten zápas to nijak nevylepší, není to tak, že by podali lepší výkon, nebo že by to bylo divácky atraktivnější.” Brzy si ale uvědomil, že jiná cesta za úspěchem není. “Pakliže chci podávat nejlepší výkony, tak musím být ve váhové kategorii, kde můžu být nejlepší.”

 

Specialistou na shazování je u nás Karlos Vémola, byť při své první obhajobě titulu šampiona nedokázal stanovený limit splnit. “Na tu střední váhu je opravdu obrovský, přesunul se tam v momentě, kdy jsem přišel do polotěžké. Ano, samozřejmě to může být náhoda, ale na mě to tak nepůsobí,“ řekl Pešta. Poukázal na turnaj Oktagon 20, kde se potkali během vážení. “Šel jsem na váhu hned před ním, takže jsem ho tam viděl. I když váhu udělal, tak byl úplně mrtvý a vycuclý, takže nevím, k čemu to je. Ale je to každého věc, chce být ve střední váze, tak ať tam je,” prohlásil a dodal, že pak v zápasech nevítězí lepší bojovník, ale ten, kdo dokáže rychle shodit a nabrat vodu. A o tom by podle něj MMA být nemělo.

Pešta se nijak netají zájmem o zápas s “Terminátorem”. Ten ale vzájemný duel podmínil tím, že se Viktor nejprve stane šampionem. “Přijde mi to úplně směšné. On není ten, kdo rozhoduje o tom, jak budou zápasy postavené. O tom by měl rozhodovat Ondra s Palem a ne že tady Karel bude říkat, co musím udělat, aby se mnou zápasil, to je úplná blbost. Mohl by říct, že si musím obarvit hlavu na zeleno. On není ten, kdo o tom rozhoduje.” Pešta zároveň naznačil, že nehodlá skákat podle toho, jak Karlos píská. “Snaží se z toho zápasu vykroutit, samozřejmě nemůže přiznat, že je pos*anej, což chápu, ale vymýšlet si takové podmínky, to je trapné.”

V předchozích rozhovorech se nechal slyšet, že by měl větší zájem o zápas s Attilou Véghem, který je podle něj lepším bojovníkem než Karlos. Nyní potvrdil, že svůj pohled na věc nezměnil. Jedním dechem ale dodal, že si rozhodně nechce vybírat. Koho dalšího vnímá jako potenciálního soupeře? V úvahu připadá Timo Feucht, ten se ale nyní zotavuje po bouračce na motorce, Jeremy Kimball zase podle všeho ukončil kariéru. Virgil Zwicker, přemožitel Attily Végha, je zase ve výkonu trestu. Také moc dobře ví, že ho vyzval Rafael Xavier. S ním by údajně do zápasu šel, musel by si ale ještě trochu vylepšit bilanci. “Radši bych zápasil s někým, kdo má dobré skóre a je ve světovém žebříčku nade mnou, nebo zhruba na stejné úrovni. To jsou zápasy, které mě někam posunou.” Rafael Xavier se v Oktagonu ukázal dvakrát, porazil Michala Plesníka a Csabu Hocze, momentálně se drží na deváté příčce, zatímco Pešta je trojka polotěžké divize.

Dá se navíc očekávat, že “druhý Čech v UFC” poskočí ještě výš, pokud ho tedy nějak nezaskočí Ital Riccardo Nosiglia. Co na soupeře říká? “Je to wrestler, hodně silový, agresivní, má tvrdé a rychlé nástupy a začátky. Všechny jeho zápasy, ať už je vyhrál, nebo prohrál, skončily v prvním kole, což samozřejmě o něčem vypovídá. Neznamená to, že nemůže mít dobrou kondici, ale předpokládám, že je to výbušný typ bojovníka, který má rychlý start a pak trochu začíná uvadat,” zmínil Pešta a naznačil, že právě z toho by chtěl v kleci těžit, tedy ustát první nápor a pak na něm pomalu začít pracovat.

Sám je zvědavý, zda se ho Ital pokusí vzít na zem, předpokládá totiž, že pokud si soupeř dá práci s jeho načítáním, velmi rychle pozná, že je Viktor v první řadě zemař. To by mohlo znamenat, že se bude snažit zápas odboxovat. Počítá ale také s variantou, že to tak být nemusí. “Málo se mi stává, že se mě někdo snaží hodit. Docela rád bych ukázal, že ten můj defenzivní wrestling je stejně dobrý, ne-li lepší, než ten ofenzivní. Pakliže se rozhodne jít po takedownu, tak aspoň ukážu svou obranu,” řekl s pomrknutím na možný střet s Vémolou. Trenér Dan Barták totiž soupeře označil jako “italského Vémolu”, dle Pešty půjde o kvalitní přípravu na toho pravého.

Duel Viktor Pešta vs. Riccardo Nosiglia patří na hlavní kartu turnaje Oktagon 24, který se uskuteční v sobotu od 18:00. Po dlouhé pauze budou na místě diváci, byť jen v omezeném množství, což se jistě podepíše na celkové atmosféře. Akci lze sledovat také na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Oktagon MMA FB

Nejnovější články