Youtubeři a blbečci do klece nepatří, říká André Reinders. Být bojovníkem je podle něj privilegium

Youtubeři a blbečci do klece nepatří, říká André Reinders. Být bojovníkem je podle něj privilegium André Reinders | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

André Reinders patří mezi nejvýraznější postavy českého MMA. Bojovým sportům obětoval prakticky celý život, snad i proto ho mrzí, jakým směrem se v poslední době ubírají.

Z pozice trenéra dohlíží na přípravu několika desítek svěřenců, které následně doprovází i na bojiště. Zažívá s nimi důležitá vítězství ale i tvrdé porážky. O to víc mu vadí nenávistné komentáře ze strany “fanoušků”.

K tématu se vyjádřil v rozhovoru pro iSport.cz. “Jakákoli kritika od kohokoli z venku je pro nás plácání do větru, protože ti lidé nechápou, co tomu bojovníci podřizují a obětují,” řekl a pro ilustraci srovnal MMA s fotbalem, kde hráči výsledek konkrétního zápasu nemusí příliš řešit, protože další týden hrají znovu. “Tady zápasíte třeba jednou za čtvrt nebo půl roku,” připomněl a dodal, že bojovníci musí často obětovat úplně všechno včetně osobního života.

Svým svěřencům se snaží připomínat, že v životě dělají, co je baví, jsou hodně vidět a mnohdy se sportem uživí, takže mohou být spokojeni s pěkným životem, což se podle něj nedá říct o agresorech z internetu. “Jsou to lidé, kteří jsou akorát nespokojeni sami se sebou, proto se projevují tímto způsobem.”

Na druhou stranu ale má pochopení pro slušnou diskuzi. “Respektuju fanoušky, kteří mají názor, kteří dávají svůj názor veřejně najevo, byť je třeba negativní, to je naprosto v pořádku. Sledujete to, fandíte tomu, můžete na to mít názor. Ale lidé, kteří jen uráží a kritizují, nad tím mávnu rukou.”

Situace se dle jeho názoru zhoršila s trendem bizarních zápasů. “Vyrojily se teď různé organizace, které dělají takové ty freak fighty různých youtuberů a lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, o čem bojový sport je. To, že jste bojovník, je privilegium. Od mala na tom makáte, dřete, každý den na to myslíte a trénujete, abyste byli lepší v tom, co děláte. To není jen tak.”

“Ne každý je toho schopen a samozřejmě ne každý to chce dělat. Je spousta lidí, kteří mají jiné zájmy, to je normální. Ale člověk obětuje celý život tomu, aby byl lepší bojovník, a pak se tady ukáže nějaký youtuber nebo s prominutím blbeček, který si třikrát bouchl do pytle a najednou má pocit, že může vlézt do klece. Na to jsem alergický.”

Reiders je přesvědčen, že jde o dehonestaci bojových sportů. Každý druhý si dnes myslí, že se z něj může stát bojovník, tak to ale není. A u youtuberů to podle něj platí dvojnásob. “Jsou to prostě s**či, kteří k tomu ani nepřičuchli a vůbec nevědí, o čem to je. A nepatří tam. Být bojovníkem je privilegium, bylo to tak historicky, je to tak i dnes.”

Zdroje:  iSport

Nejnovější články