ZRUŠENO. Jakub Dyk vyhlíží odvetu s Tadeášem Růžičkou a do zápasu si věří. Růžička s ním chce ale udělat krátký proces

ZRUŠENO. Jakub Dyk vyhlíží odvetu s Tadeášem Růžičkou a do zápasu si věří. Růžička s ním chce ale udělat krátký proces zdroj: Profimedia

Oba borci se spolu utkali už ve finále pyramidy Oktagon Underground a teď proti sobě nastoupí v MMA zápase.

V létě měl Jakub Dyk ostrý start, když jako náhradník za zraněného Luboše Lesáka naskočil do českého finále pyramidy v projektu Oktagon Underground. Soupeřem mu byl Tadeáš Růžička, který ničil jednoho soupeře za druhým a ve své kategorii do 70kg jasně dominoval. Jde ostatně o juniorského mistra světa v thajském boxu, kde drží působivou bilanci 61-7. Jakub Dyk si ale před zápasem hodně věřil a chtěl se stát vítězem celé pyramidy. Růžička už ale v předchozích zápasech jasně demonstroval, že v postoji nemá slitování, a že to Dyk nebude mít lehké. Od Dyka se tedy čekalo, že se pokusí naordinovat takedowny. To se ale nestalo.

Jakub se vyznačuje neortodoxním stylem. Hlavu moc nebrání, ruce nechává nízko u pasu. To se mu ale při tanci s Růžičkou nevyplatilo. Tadeášovi stačilo pouhých dvacet sekund, aby ho posadil na zadek. Po dlouhé kombinaci trefil bradu ze zadní ruky a rozhodčí musel poprvé počítat.

Růžička trefoval i tvrdé low kicky, které se Dyk snažil zachytávat, nikdy toho ale nedokázal využít. Na „Mawara“ nezvládl nic kloudného vymyslet, nevyšel ani pokus o naskočené koleno. A byl to nakonec Růžička, kdo zvládl doručit takedown. Půl minuty před koncem prvního kola pak poslal Dyka do druhého počítání.

Ve druhém kole si už Tadeáš se soupeřem hrál jako kočka s myší. Dobře trefoval z přední ruky a útokům soupeře se s klidem vyhýbal. Netrvalo dlouho a přišlo další počítání. Chvíli poté už rozhodčí zápas ukončil.

EDIT: Tadeáš Růžička byl bohužel pozitivně testován na koronavirus a zápas byl tedy zrušen.

Růžička byl zkrátka po všech stránkách lepší. Je tedy překvapení, že se Jakub hrne do odvety. V sobotu se sice utkají dle pravidel MMA, je však otázkou, zda bude mít Dyk nějakou zvláštní výhodu. I on se totiž řadí spíše mezi postojáře, na zemi se mu bojovat příliš nechce. Příkladem může být souboj s Matúšem Šutkou na turnaji Oktagon Prime 2. Zde se takedownům hlavně bránil a ani v tom nebyl příliš úspěšný. Ve druhé polovině zápasu musel dotahovat, což ho vybičovalo k lepším výkonům. Často měnil guardy, nebál se pouštět do zajímavých kombinací, dvakrát dokonce zkusil spinning backfist, na což hned navázal highkickem, celkově působil více uvolněně. A zápas nakonec strhnul na svou stranu. Otázkou ale zůstává, jestli by takový výkon stačil na Růžičku.

„Mawar“ věří, že ne a sám Jakuba nepovažuje za dobrého MMA bojovníka. „Ty zápasy co vyhrál měl hlavně v postoji,“ řekl v rozhovoru s Ondřejem Novotným. „Jeho styl je postoj. Můj taky, ale na Undergoundu jsme porovnali své kvality a sám jsi viděl, jak to dopadlo, stejně tak si věřím do dalšího zápasu.“ Růžička naopak trochu piloval boj na zemi. Pod dohledem trenéra Andrého Reinderse mu s tím pomáhá například Jakub Tichota nebo Matěj Kuzník. V rozhovoru řekl, že se takedownů už tolik nebojí, i tak se ale bude snažit udržet zápas v postoji. Proč ostatně měnit fungující taktiku. Dyka dle vlastních slov ukončí hned v prvním kole.

Jakub Dyk se nicméně nenechává vyvést z míry. „Bude to MMA, ne Underground. Myslím si, že na zemi budu určitě lepší než on, ve wrestlingu budu lepší než on, na 3 krát 5 minut budu lepší než on a celkově v MMA budu, věřím, lepší než on,“ hlásí „Viking“ jen pár dní před zápasem.Dykův trenér Jaroslav Musil se zmínil, že je Jakub v dobré formě. Oproti poslednímu zápasu údajně došlo na změnu taktiky. Zda se jim podařilo najít na Růžičku ten správný klíč, se dozvíme v sobotu v 18:00, kdy turnaj Oktagon 17 začíná. Celou událost můžete sledovat přes PPV přenos na Oktagon.tv.

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články