Covington vs. Woodley – Souboj týmových kolegů, kteří se nenávidí a touží jednou provždy vyřešit své spory

Covington vs. Woodley – Souboj týmových kolegů, kteří se nenávidí a touží jednou provždy vyřešit své spory zdroj: Profimedia

Kdysi spolu trénovali a tahali za jeden provaz. Nyní se nenávidí a spory ukončí uprostřed oktagonu. Našlapaný turnaj ozdobí souboj dvojky s pětkou welterové váhy o post příštího vyzyvatele.

V hlavním zápase skvěle obsazeného turnaje, se představí dva velcí rivalové a členové asi nejlepšího gymu ve Spojených státech – American Top Teamu. Bývalí parťáci se opravdu nemají v lásce a dlouhé roky mezi nimi panuje velká nevraživost, kterou si s sebou přinesou do klece a oba shodně prohlašují, že předvedou dominantní výkon, který je nasměruje zpět k titulovému souboji. 

Tyron Woodley (19-5) je hrdý rodák z Missouri, který překonal hranice sportu a stal se v USA uznávanou celebritou. Woodley hraje v holywoodských filmech, rapuje, podporuje charitativní činnost, ale především skvěle zápasí. Poprvé na sebe výrazně upozornil v organizaci StrikeForce, kde neúspěšně bojoval o titul.

V UFC zápolí od roku 2013 a za tu dobu kompletně vyčistil celou divizi a stal se šampionem. Na své cestě porazil mimo jiné Joshe Koschecka, Carlose Condita, Kelvina Gasteluma a ve svém prvním titulovém zápase, ukončil Robbie Lawlera tvrdým knockoutem v prvním kole. Odstartovala tříletá éra “vyvoleného”, jak si Woodley nechá s oblibou říkat. T-Wood titul čtyřikrát obhájil, dvakrát eliminoval nebezpečného Stephena Thompsona. Proti Demianu Maiovi ubránil dvacet pokusů o takedown a vyhrál jednomyslným rozhodnutím na body. Poslední vítězství si připsal proti Darrenu Tillovi v září 2018 a začal vykřikovat, že se stane nejlepší welterovou váhou historie. Jak to tak bývá, když bojovník prohlásí podobná slova, v dalším zápase prohraje. To se přesně stalo v březnu loňského roku. Na turnaji UFC 235 Woodley podlehl Kamaru Usmanovi, nigerijské noční můře, která šampiona doslova utrápila v pěti kolech a ukončila nadvládu bývalého středoškolského wrestlera. 

Woodley si vzal roční pauzu, srovnal si myšlenky a znovu našel touhu zápasit. Zpátky na zem ho však posadil Gilbert Burns, brazilský bojovník, který podobně jako Usman, v pěti kolech bývalého šampiona trápil a vyhrál jednomyslným rozhodnutím na body. Pokud chce Tyron ještě jednou bojovat o titul, musí v sobotu bezpodmínečně zvítězit a dokázat, že ještě nepatří do starého železa. Bude to mít ale obrovsky složité a patrně jedinou šancí, jak s Covingtonem uspět, je tvrdý knockout v úvodních kolech zápasu. 

Tyron dokonce v žertu prohlásil: "Když to bude nutné, praštím ho mezi nohy." 

Woodley v kleci pozná opravdový chaos. Tak zní přezdívka Colby Covingtona, zlého muže UFC, který svou kariéru staví na velkohubých prohlášeních, urážení fanoušků i podpoře Donalda Trumpa. Jedno ale Colbymu upřít nelze, je to fantastický bojovník s nevyčerpatelným fyzickým fondem.

Covington přišel do UFC v roce 2014 a i když vyhrával, nebyl v přímé záři reflektorů a fanoušci ho přehlíželi. Tak se rozhodl, že přijme roli “zlého chlapce” a po vítězství nad Damienem Maiou v Sao Paulu, nazval přítomné brazilské fanoušky křováky, kteří zápasu vůbec nerozumí. Dostalo se mu takových reakcí, že Covington již nikdy nemůže vstoupit na brazilskou půdu, protože je velká šance, že skončí v nemocnici s nožem v břiše.

Nezvyklé chování však přineslo své ovoce. Ozval se Rafael dos Anjos, kterého Colby totálně rozebral a během dvaceti pěti minut doslova umlátil. V roce 2019 pak přišel souboj s Robbie Lawlerem a výsledek byl ještě hrozivější. Covington překonal rekord v počtu signifikantních úderů, kterých Lawler schytal více než čtyři sta. Takhle dominantní výhra posunula rodáka z Oregonu k titulovému zápasu proti nenáviděnému Kamaru Usmanovi. Oba vynikající wrestleři si vyměňovali tvrdé údery v postoji, Usman zlomil Colbymu čelist a nakonec vyhrál v pátém kole TKO. Colby však prokázal neskutečnou vůli, výdrž i touhu vítězit. 

S Woodleym těžko bude stát uprostřed klece a zkoušet boxovat. Usman i Burns totiž ukázali recept, jak bývalého šampiona porazit. Tlačit na něj, používat wrestling a nedat mu žádný prostor. Covington se tedy pravděpodobně bude držet stejné taktiky. Pokud si pohlídá úvod zápasu a Tyronovy rychlé starty, v pozdějších kolech převezme díky svému nevyčerpatelnému fyzickému fondu otěže a souboj vyhraje. 

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články