Elitní grappler Garry Tonon zvítězil i ve svém šestém MMA zápase, ale tentokrát to neměl vůbec snadné

Elitní grappler Garry Tonon zvítězil i ve svém šestém MMA zápase, ale tentokrát to neměl vůbec snadné zdroj: Profimedia

Garry Tonon urval další vítězství, ale tentokrát mu jeho soupeř statečně odolával až do konce.

Na turnaji asijské organizace ONE Championship, který měl tentokrát název Big Bang, se ve svém šestém MMA zápase předvedl i elitní grappler a člen tzv. Danaher Death Squad, Garry Tonon.

Tonon (6-0) má za sebou obrovské úspěchy v No-Gi grapplingu a pod vedením asi nejlepšího trenéra BJJ na světě, Johna Danahera, se z něj stal jeden z nejlepších grapplerů současnosti.

Před dvěma roky se ale vrhl na dráhu MMA zápasníka a je tak velice zajímavé sledovat, jak si elitní grappler dokáže poradit s komplexními MMA bojovníky. Tonon sice samozřejmě zapracoval i na svém strikingu, ale netají se tím, že jeho doménou je právě grappling, ze kterého hodlá těžit ve svých zápasech.

One Championship proti němu postavilo japonského bojovníka Koyomi Matsushima (12-5), komplexního MMA bojovníka, který má základy ve wrestlingu a karate. A Matsushima ukázal, že ani v grapplingu není žádný amatér.

Tonon do zápasu vlétl docela divoce, třikrát kopnul Matsushima na břicho svým roundkickem, ale Matsushima všechny kopy vyblokoval a nezaznamenal tak žádnou škodu. Zápas se pak přesunul do klinče, odkud se Garry snažil o standing gilotinu. To se mu nepodařilo a v následném rozpojení inkasoval od Matsushimi dobrý zadní direkt.

Jenže Matsushima se nechal nachytat na Tononův takedown. Sice ho vysprawloval a ubránil, ale proti takovému grapplerovi jako je Garry Tonon jste v nebezpečí, i když jste na zemi v horní pozici. Netrvalo dlouho a Tonon pozici obrátil a vzal Matsushiomovi záda.

Gary Tonon zdroj: Profimedia Garry Tonon má přezdívku „The Lion Killer“, kterou dostal podle své oblíbené techniky – rear naked choke – která ve svém portugalském názvu „Mata leon“ znamená právě „zabiják lvů“. Tuto přezdívku nedostal náhodou a poslední co by každý MMA bojovník chtěl, je mít Tonona přilepeného na zádech.

Jenže Matsuhima předvedl skvělou obranu a i když Garryho párkrát nelegálně chytil za prsty, dokázal proti elitnímu grapplerovi přežít první kolo.

Ve druhém kole se sice na chvíli dostal souboj opět na zem, ale Matsushima dokázal rychle vstát a snažil se s Tononem zápasit v postoji. Tonon byl ale proti a za chvíli jej dostal dobře načasovaným takedownem znovu na zem. Matsushima ale opět předvedl dobrou obranu a ke konci kola se dostal do horní pozice, odkud dal Garrymu Tononovi několik dobrých ran a jedno tvrdé koleno do hlavy.

Ve třetím kole se Tonon pousil o heel hook, ale ani touto svoji speciálkou nedokázal Japonce ohrozit. Ten je naopak pronásledoval v postoji a snažil se jej trefit svými údery. Tonon ale do žádné přestřelky nechtěl a Matsushima si nedokázal vytvořit takový tlak, aby ho do pořádné rvačky dostal. Sice Tononovi rozbil jedním ze svých úderů nos, ale i tak to na vítězství nestačilo a Garry Tonon nakonec vyhrál jednomyslně na body.

Garry Tonon si tak po více než rok a půl trvající pauze připsal další vítězství, jeho první, které se dostalo k bodovým rozhodčím. A začíná se o něm dokonce mluvit jako o možném vyzyvateli šampiona v lehké váze, Christiana Leeho.

Tonon se nedávno vyjádřil, že by v grapplerském souboji porazil docela lehce současného šampiona UFC, Khabiba Nurmagomedova. To by byl určitě velice zajímavý zápas, ale po dnešním výkonu, který byl sice dobrý, ale nedokázal v něm svého soupeře ukončit, by možná měl svoje vyjádření přehodnotit.

Zdroje:  ONE Championship

Nejnovější články