„Jakmile jsem vyšel z klece, podlomily se mi nohy a spadl jsem na zem,“ řekl Dvořák po vyhraném zápase v UFC

„Jakmile jsem vyšel z klece, podlomily se mi nohy a spadl jsem na zem,“ řekl Dvořák po vyhraném zápase v UFC zdroj: Profimedia

David Dvořák nabídl pohled na svoji přípravu i na průběh svého úspěšného debutu v UFC.

Nejnovější český zástupce, David „Undertaker“ Dvořák (18-3), má za sebou velmi úspěšnou premiéru v UFC. Minulý víkend, ve svém prvním zápase v nejprestižnější organizace světa, dokázal porazit domácího brazilského bojovníka Bruna Silvu (10-5).

O svém prvním zápase v UFC a své přípravě se David rozpovídal v podcastu Fight and Talk #32, kde jej již potřetí přivítal jeho trenér a manažer Patrik Kincl a Tomáš Kvapil.

Příprava na nejdůležitější zápas v kariéře pro Davida nebyla vůbec jednoduchá. Měl na ni pouze pět týdnů, během kterých navštívil několik domácích gymů, jako např. Penta Gym, Reinders MMA, All sport Academy či anglický London Shootfighters.

K nezbytné části přípravy každého bojovníka patří kvalitní a tvrdé sparingy. O ty neměl český zápasník rozhodně nouzi. „Všechny sparingy jsem jel fakt na tvrdo, někdy to bylo až za hranou,“ přiznal se Dvořák. Na své tréninkové partnery byl dokonce tak nelítostný, že došlo i k utrženému kotníku v Anglii, či zlomené ruce svého sparringpartnera Ondřeje Skalníka.

Aby se David stihl v nepříznivém podnebí Jižní Ameriky dostatečně aklimatizovat, vyrazil do Brazílie se svým týmem už týden před zápasem. „První dny to nebylo tak hrozné, jelikož pršelo.  Poté se však začalo oteplovat a v hale nás to sežralo všechny,“ popisoval Dvořák náročné a nepříjemné brazilské počasí.

Následovala ta nejméně oblíbená část pro všechny bojovníky, kterou je shazování váhy. S tou ale český zápasník neměl žádný velký problém a váhový limit (do 57kg) splnil.  Na oficiálním vážení ale nejprve navážil o sto gramů více, než měl. „Naše váha nám ukazovala přesný limit, v UFC ale měli jiný typ váhy, která vážila o sto gramů více, než ta naše,“ vysvětlil David.  Nicméně tento drobný nadbytek dokázal během chvíle bez potíží  shodit. Do dalšího dne se mu podařilo přibrat 6 kilogramů a zápasil tak s váhou 63kg.

Celý galavečer se odehrával v prázdné hale s pochmurnou tréninkovou atmosférou.  Tato nepříjemnost ale Davida před zápasem nějak zvlášť nerozhodila. „Při nástupu mám vždycky černý okno a fanoušky nevnímám, takže mi to nějak nevadilo. Smutný to bylo až po zápase,“ konstatoval český bijec.

Zápas se českému „Hrobníkovi“ vyvedl velmi dobře. Sice v prvním kole David obdržel tvrdý kop na bradu, ale dokázal jej ustát. Zbývající kola se mu dařilo soupeře přesně trefovat, bránit jeho pokusy o strhy a držet dobrou kontrolu v kleci. To mu nakonec zajistilo vítězství. „Od soupeře jsme očekávali, že bude těžší a daleko silnější. Až na tu pušku, kterou jsem dostal na konci prvního kola, to bylo docela dobrý, “ zhodnotil Dvořák svůj výkon.

Tříkolová bitva byla pro Dvořáka, i z důvodu nepříznivému klimatu, fyzicky velmi náročná. Po zápase se mu kvůli maximálnímu vyčerpání celého organismu udělalo tak špatně, že při cestě do šatny omdlel. „Jakmile jsem opustil klec, podlomily se mi nohy a spadnul jsem na zem. Tělo bylo úplně vyčerpané.“

Nakonec to ale nebylo podle lékařů nic vážného a český bojovník si tak mohl užívat své skvělé vítězstí a věnovat se i mediálním povinnostem v podobě rozhovorů.

David Dvořák je prvním Čechem v UFC, který zvítězil při své premiéře. Dokonce se v žebříčku posunul na celkové 15. místo ve flyweight (muší váze), čímž má do budoucna skvěle nakročeno.

Svůj další zápas by rád uskutečnil v červenci tohoto roku, ve Vegas. Vzhledem k současné pandemii a nejisté budoucnosti veškerých sportovních akcí, můžeme ale o tomto termínu bohužel pouze polemizovat.

Doufejme, že se celá situace co nejdříve uklidní a brzy uvidíme Davida Dvořáka v dalším vítězném zápase.

Na celý, téměř hodinový podcast, se můžete podívat tady:

Zdroje:  YouTube - Fight and Talk

Nejnovější články