Kamaru Usman uválel Jorge Masvidala a obhájil svůj šampionský pás

Kamaru Usman uválel Jorge Masvidala a obhájil svůj šampionský pás zdroj: Profimedia

Jorge Masvidal bojoval statečně, ale na silného wrestlera v podobě Kamaru Usmana v zápase, který vzal na poslední chvíli, nestačil.

Skvělý turnaj UFC 251 vygradoval jedním z nejočekávanějších zápasů tohoto roku mezi dvěma bojovníky, kteří se opravdu nemají rádi. Usman i Masvidal si chtěli nevyřízené účty vyřídit v oktagonu a nakonec jim to bylo dopřáno.

Jorge Masvidal drží neoficiální BMF titul pro největšího „drsňáka“ (baddest motherf***er) a svůj titul potvrdil už před zápasem. Souboj vzal totiž pouhý týden před konáním, když zaskočil na poslední chvíli za Gilberta Burnse, který onemocněl koronavirem. Musel tak zhubnout téměř 10 kg během pouhých 6 dnů.

Jeho soupeř, šampion welterové váhy a v UFC zatím nezastavitelný Kamaru Usman, šel do zápasu jako silný favorit. Ve svých zápasech většinou sází na svůj excelentní wrestling a protože nemá moc ukončených zápasů, je často fanoušky kritizován, že jeho výkony nejsou příliš atraktivní. Zato efektivní jeho strategie skutečně je, protože ze 17 zápasů prohrál pouze jednou, a to ještě na začátku kariéry.

Zápas začal Masvidal ve velkém tempu a naprosto bez respektu. Jeho lowkicky, ale i tvrdé údery dopadaly tvrdě na Usmana. A ten vypadal docela zaskočeně. Sice dokázal Masvidalovi chytnout nohu po kopnutém lowkicku a dostat jej na zem, ale ne na dlouho. Masvidal se za chvíli zvedl a pokračoval v postojové válce. První kolo tak vyhrál Masvidal, ale další vývoj zápasu už měl v režii Usman.

Ten vnutil unavenému Masvidalovi svůj způsob boje, natlačil jej na klec a tam jej obdarovával údery na žebra, kolenama do stehen a stompy na prsty na nohou. Masvidal statečně odolával pokusům o takedowny, ale občas jej Usman přece jen dostal na zem. „Gamebred“ se však vždy dokázal po chvíli dostat zpátky na nohy a v postoji hrozil svými kombinacemi. S postupem zápasu však byl stále víc a víc unavenější a Usman si jel pořád svoji taktiku – natlačit jej na klec a vyždímat z něj energii.

Usman hrál chytrý zápas. Dokázal po většinu zápasu eliminovat Masvidalovy silné stránky  a vzal ho do své wrestlerské říše, kde exceloval. Nutno však dodat, že díky tomu se nejednalo o kdovíjak atraktivní zápas a Usman tak svoji pověst „nudného“ šampiona příliš nevylepšil. Nicméně po pěti kolech nebylo o vítězi pochyb a Kamaru Usman obhájil svůj šampionský pás.

Po zápase si oba rivalové podali ruce a alespoň pro teď zakopali válečnou sekeru. Jorge Masvidal řekl Kamaru Usmanovi, že vyhraje pár zápasů a pak si to spolu rozdají znovu. Ten na to přikývl a tak se můžeme těšit, že v budoucnu uvidíme tyto dva bojovníky znovu proti sobě v oktagonu a tentokrát snad bude mít za sebou Masvidal pořádný tréninkový kemp.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články