Nejbizarnější bojový sport, který naštěstí skončil v propadlišti dějin? MMA páka!

Nejbizarnější bojový sport, který naštěstí skončil v propadlišti dějin? MMA páka! zdroj: Profimedia

Spoluzakladatelovi UFC přišlo MMA málo akční, a tak přišel s vlastní variací obohacenou o prvek klasické páky.

Muž jménem Art Davie byl v roce 2018 uveden do síně slávy UFC jakožto jeden z kreativních mozků, kterému vděčíme za to, že MMA je dnes bojovým sportem číslo jedna. O několik let později však přišel s bizarní variací, za níž by mu mělo být místo v síni slávy odebráno. Vymyslel totiž MMA páku a založil organizaci, která měla údajně být pojmenována WTF , zkratkou ze slova World Tethered Fighting ("světové spoutané bojování"). Nutno uznat, že ta by na tento zvláštní sport rozhodně seděla více než následné XARM.

Davie vycházel z předpokladu, že většinu diváku nezajímá taktika či boj na zemi, ale prahnou pouze po čiré akci. Přesně to MMA páka nabídla. Dva zápasníci se sešli u stolečku, jedna ruka se jim svázala, aby nemohli utíkat, a boj mohl začít. Byl to sprint na tři kola po jedné minutě. Pravidla byla jednoduchá, kdo soupeře přetlačil na páku vyhrál kolo, kdo ho knokautoval nebo ho donutil odklepat submisí, vyhrál zápas.

Zatímco UFC se v té době snažilo zbavit nálepky hloupých rvaček a budovalo si image sportu, XARM šel opačným směrem. Kapitola sama pro sebe pak byli bojovníci, o kterých by se dalo říct, že se zkrátka neuchytili v žádném jiném bojovém sportu, ale i tak potřebovali platit složenky. Tvrdost jim sice nechyběla, avšak rozhodně se nejednalo o komplexní sportovce. "Moc neběhám. Myslím, že kardio je pro ženy," nechal se dokonce slyšet jeden z nich, jehož hlavní strategií bylo naopak před zápasem nabrat co nejvíce váhy.

Sám autor byl však na svůj bizarní počin pyšný a bránil ho před pohrdáním většiny fanoušků a zápasníků. "Když jsem vytvořil UFC, tak boxerská komunita a bojovníci z tradičních bojových umění od karate po taekwondo říkali, že je to moc brutální a freak show," napsal na svůj blog. "Teď někteří z MMA útočí na můj nový sport XARM, říkají, že je příliš extrémní. Aha, historie se opakuje! Co XARM dělá je, že vezme tři nejlepší minuty z celého MMA zápasu - vyhodí boj na zemi a dá fanouškům přesně to, co chtějí - syrovou, necenzurovanou a nekončící akci!"

Naštěstí pro samotné bojovníky si však tento zvláštní druh zábavy nenašel příliš fanoušků a po několika letech organizace skončila. Jenom se obáváme, aby se jí v budoucnu někdo nepokusil vzkřísit. Posuďte sami:

 

Zdroje:  Bleach Report , BJPenn.com , Fightland

Nejnovější články