„Pirát“ v osobní zpovědi vysvětlil, jak překonal zdravotní problémy a v čem oceňuje Jiřího Procházku

„Pirát“ v osobní zpovědi vysvětlil, jak překonal zdravotní problémy a v čem oceňuje Jiřího Procházku zdroj: Profimedia

Samuela Krištofiče trápilo zranění zad a myslel si, že bude muset nadobro skončit s MMA. Pro projekt Bez frází se rozpovídal mimo jiné o tom, jak se mu podařilo toto těžké období překonat.

Organizace Oktagon MMA začátkem září odkryla ambiciózní plány na závěr letošního roku. První turnaj už mají organizátoři za sebou. Do poslední chvíle sice nebylo jasné, zda se galavečer opravdu uskuteční, nakonec se tak ale stalo.

Do konce roku by se měly odehrát ještě tři další akce - jedna v listopadu a dvě v prosinci. Právě na prvním prosincovém turnaji se objeví Samuel Krištofič. Vítěz druhé série reality show Oktagon Výzva změří síly s Robertem Bryczekem. Poláka sice naposledy na půdě Oktagonu porazil Brazilec Leandro Silva, Krištofič si ale moc dobře uvědomuje, že jde o velmi těžkého soupeře. Koneckonců v mezičase knockoutoval v polské organizaci FEN dva protivníky a stal se tamějším šampionem.

Přímo na zářijové tiskové konferenci Krištofič prohlásil, že nečekal takto náročného oponenta. „Možná jsem si představoval trochu lehčí zápas po té rok a půl dlouhé pauze bez MMA, ale na druhou stranu to beru tak, že když porazím Roberta, tak rovnou půjdu o titul.“

Je tedy jasné, že „Pirát“ bedlivě sledoval bitvu David Kozma vs. Máté Kertesz. Její výsledek totiž definoval jeho potenciálního soupeře, tedy pokud se mu podaří Bryczeka porazit. Vítězem se stal „Růžový panter“, který byl sice rád, že obhájil titul šampiona welteru, z případné odvety s Krištofičem už ale takovou radost neměl. Po zápasu přiznal, že by se vlastně raději utkal s Bryczekem, jelikož Krištofiče už jednou porazil. V další obhajobě by se dle svých slov nerad nudil.

„Pirát“ po titulově řežbě pogratuloval oběma aktérům, sám uznal, že Kozma zaslouženě vyhrál. Vyjádřil dokonce pochopení pro šampiona, protože také údajně nemá rád odvety (v této souvislosti zmínil zápas s Raškou). Podle něj jsou „o ničem“. Zároveň ale dodal, že Kozma zkrátka nebude mít na výběr, tedy pokud se mu podaří porazit nebezpečného Poláka.

Krištofič se nedávno v rámci projektu Bez frází zařadil mezi bojovníky, kteří přispěli vlastní zpovědí. Nutno dodat, že zrovna ta jeho je velmi osobní. Nás samozřejmě zajímají detaily ohledně MMA kariéry.
Zmínil se například o souboji s Robertem Pukačem, který si evidentně od začátku až do konce užíval. V tu chvíli už ale také věděl, že jsou jeho záda zralá na operaci.

„Bral jsem to tak, že to může být poslední zápas kariéry. Absolvoval jsem ho s pocitem zadostiučinění a s vědomím toho, že když je mysl natrénovaná, tělo udělá, co potřebujete. Možná to na mně poznal i soupeř. Já zkrátka věděl, že vyhraju. Soustředil jsem se jen na přítomnost a bylo to brutální, to uvědomění, jak dokážu ovládat sebe, a tím pádem i to, co se děje v mém okolí. Bylo to o to intenzivnější, že předtím jsem práci s myslí dlouho opomíjel.“

Krištofič přiznal, že chybělo málo k tomu, aby po zápasu s Pukačem ukončil kariéru. Bolest zad byla natolik výrazná, že na MMA neměl ani pomyšlení. I proto kývnul na nabídku od konkurenční organizace XFN. „Nabídli mi totiž nesmysl, třicet tisíc eur za souboj s jejich hlavním promotérem Petrem Karešem, který nakonec skončil remízou. Tyhle peníze bych si nikde jinde nevydělal. Šel jsem do toho, protože jsem platil hypotéku a myslel jsem si, že už mě zdraví k MMA nepustí.“

Operaci se ale nakonec vyhnul, jelikož mu ji někteří doktoři rozmlouvali. Rozhodl se tedy jít cestou intenzivní fyzioterapie. V souvislosti se zdravotními komplikacemi promluvil také o změně v myšlení, k níž ho dovedla Kniha pěti kruhů, která pojednává o cestě šermíře Mijamoto Musašiho. Rozhodl se, že se krom fyzického rozvoje musí zaměřit i na duchovní stránku. „Pirát“ má v tomto směru jasný vzor. „Líbí se mi, jak to má nastavené nejlepší český MMA zápasník Jiří Procházka. Jeho přístup je super, to jeho jako prvního výrazně ovlivnila Kniha pěti kruhů a je příkladem toho, kam člověka může posunout cesta válečníka Bušidó.“

Samuel Krištofič se ukáže v dalším zápasu začátkem prosince, turnaj Oktagon 19 by se měl uskutečnit v sobotu 5. 12. od 18:00.

Zdroje:  Oktagon MMA , Bez frází

Nejnovější články