Souboj dobra se zlem v UFC, "Joker" se pobije s "Tarzanem", který svými výroky pobuřuje část fanoušků

Souboj dobra se zlem v UFC, "Joker" se pobije s "Tarzanem", který svými výroky pobuřuje část fanoušků Jack Hermansson vs. Sean Strickland | zdroj: Profimedia

Střední váhu UFC čeká dnes v noci velmi důležitý zápas, který hodně napoví o dalším dění. Podaří se skandinávskému "Jokerovi" utáhnout amerického psychopata Stricklanda?

Duel mezi Jackem Hermanssonem a Seanem Stricklandem bude soubojem dvou naprosto odlišných bojovníků i charakterů. Zatímco první jmenovaný je obecně znám jako velký sympaťák, druhý proti sobě poštval spoustu fanoušků i odborníků svými dost zvláštními výroky. V minulosti se například vyjádřil, že jedním z důvodů, proč dělá MMA je to, že si přeje někoho opravdu zavraždit, že je to jeho tajná fantazie a toto je jediná legální cesta, jak to provést. Jak moc to myslel vážně, zůstává otázkou. 

Fanouškem podobných šílených prohlášení ale rozhodně není právě Hermansson. "Náš sport byl vždy kontroverzní ve smyslu, že bojujeme s co nejméně pravidly, aby to zároveň ještě bylo bezpečné. V Norsku, kde žiji, je MMA stále nelegální, což znamená, že nemůžeme bojovat na domácí půdě a usilujeme o to, aby se zlegalizovalo," přiblížil situaci ve své domovině. "Když lidé v tomhle sportu říkají takovéhle věci, tak to naší věci moc nepomáhá. Určitě bych si přál, aby s tím byli trochu obezřetnější." 

Do povědomí českých fanoušků se Hermansson zapsal v roce 2015, kdy porazil Karlose Vémolu. Tehdy jej v prvním kole ukončil technikou zvanou „arm bar“ (páka na ruku). A jelikož český „Terminátor“ odmítl odklepat, odnesl si tak kromě porážky i zlomeninu ruky. Pro Vémolu bylo v tu chvíli mnohem bolestivější to, že mu přišel o sérii sedmi výher v řadě a v podstatě se mu rozplynul sen o návratu mezi elitu UFC. 

Rok na to tam ale dostal pozvánku právě "Joker". Ten má aktuálně bilanci mezi profesionály 22-6, přičemž v posledních pěti zápasech nasbíral tři výhry a dvě porážky. Ty přišly ale od velice slušných soupeřů, jimiž byli Jared Cannonier a Marvin Vettori. Naopak výhru zaznamenal ve svém posledním zápase proti mladému talentu Edmenu Shahbazyanovi. Pro mnohé překvapivě porazil nedávno také Kelvina Gasteluma, kterého zaskočil již v prvním kole a ukončil ho pákou na nohu (tzv.“heel hookem“) už v čase 1:08. 

Herrmannson je vynikající především v boji na zemi. Nedávno si také „střihl“ exhibiční zápas s Khamzatem Chimaevem v rámci wrestlingového turnaje Bulldog Fight Night, který se konal ve Švédsku. Zápas sice prohrál, může to ale brát jako cennou zkušenost. 

Sean Strickland Sean Strickland | zdroj: Profimedia

Nedá se však předpokládat, že by proti němu chtěl Sean Strickland využít zrovna wrestling. Třicetiletý Američan totiž sází především na boj v postoji. A vychází mu to, posledních pět zápasů v řadě vyhrál a hořkost porážky tak poznal naposledy v roce 2018. Tehdy byl ještě v nižší welterové váze ukončen kopem do hlavy od Brazilce Zaleski Dos Santose. Od té doby už ale ani jednou nezaváhal. Mezi jeho zatím nejcennější „skalp“ patří poslední vítězství na body nad Uriah Hallem.

"Tarzan", jak se Stricklandovi k jeho nelibosti přezdívá, už v UFC působí pěknou řádku let, první zápas si odbyl roce 2014 a v průběhu kariéry zkřížil cestu například i s nynějším králem welteru Kamaru Usmanem, vyzrát na něj však nedokázal. Jeho skóre mezi profesionály činí i tak úctyhodných 24 vítězství a pouhé 3 porážky. 

Střet dvou takto zkušených bojovníků slibuje velmi zajímavou podívanou. Motivací pro oba jistě bude možný postup mezi nejlepší pětici střední váhy, vítěz by se navíc mohl stát vážným adeptem na zápas s neochvějným vládcem Adesanyou, pokud tedy příští týden ubrání titul v odvetě proti Whittakerovi.

"Stylebender" se totiž netají tím, že ho moc nebaví bojovat s bojovníky, které už jednou porazil, a rád by na vrcholu potkal nové tváře. A tento požadavek splňují z nejvyšších příček pouze výše zmínění Hermansson a Strickland. Kdo zvítězí se dozvíme již dnes v noci. Hlavní karta UFC Vegas 47, která čítá celkem pět zápasů, začíná v jednu hodinu po půlnoci.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články