Thajec Sam-A nedal tvrdými kopy Australanovi nejmenší šanci. Po 3 počítáních rozhodčí titulový zápas ukončil

Thajec Sam-A nedal tvrdými kopy Australanovi nejmenší šanci. Po 3 počítáních rozhodčí titulový zápas ukončil zdroj: Profimedia

Získat Muaythai titul v organizaci ONE FC není nic snadného, tvrdě se o tom přesvědčil Australan Josh Tonna, který vyzval velezkušeného Thajce Sama-A.

Hlavní zápas akce ONE: Reign of Dynasties byl souboj o Muaythai titul ve slámové váze (-56,7 kg). Šampion Sam-A Gaiyanghadao má zkušeností na rozdávání, jeho profesionální bilance totiž činí 370 vítězství, 47 proher a 9 remíz. Proti němu stál vyzyvatel z Austrálie Josh Tonna, který doufal, že v pozdějších kolech donutí Thajce pod tlakem chybovat. Ambiciózní plán. V případě výhry plánoval svého soupeře vyzvat také k zápasu o jeho kickboxerský titul.

Zápas byl vypsán na 5x3 minuty, takže první kolo začalo tradičně v pomalejším tempu. Josh Tonna nebyl v jednoduché pozici, překvapit totiž někoho takhle zkušeného něčím novým, je skoro nemožné. A přesně o tomhle bylo první kolo. Oba se načítali, Tonna víc tlačil, ale zkoušel na Thajce hrát jeho hru, tedy převážně kopat. A přesně tady byl vidět rozdíl několika tříd. Zatímco Australanovy kopy vypadaly až nesměle, Thajec z opačného gardu vracel několikanásobně tvrdší bomby. První kolo tedy jasně ovládl a Tonna odcházel do svého "rohu" trochu frustrovaný. Když už totiž na soupeře něco zkusil, toho to ani na vteřinu nerozhodilo.

Sam-A Gaiyanghadao vs Josh Tonna zdroj: Profimedia

Druhé kolo Tonna zařadil vyšší rychlostní stupeň a více zapojoval ruce. Zkusil vzít soupeře do klinče, ale hned na uvítanou dostal loket, a pak ho Sam-A shodil na zem, čímž mu jasně ukázal, že ani tudy cesta nepovede. Vzápětí přišlo první počítání. Thajec nejdříve vystřelil bleskový high-kick na hlavu, který sice Tonna pokryl, ale když pak sám zkusil přejít do protiútoku, Sam-A zachytil jeho nohu a poslal ho k zemi tvrdým zadním úderem. Otřesený Australan se ze země zvedal dost pomalu, ale chtěl v zápase pokračovat.

Sam-A Gaiyanghadao Josh Tonna zdroj: Profimedia

Thajec doslova jako by ucítil krev a rázem se z něj stal lovec. Tonnu si nahnal na pletivo a tam ho zasypával nekončící sérií úderů a tvrdých kopů na hlavu. Když Australan zvedl nohu do bloku, Sam-A ho zkušeně podkopl. Tady rozhodčí trochu zazmatkoval, protože Tonnu začal počítat. Australan ale nijak zásadně neprotestoval, protože alespoň dostal pár vteřin na vydechnutí.

Na konečném výsledku to ale nemohlo nic změnit. Sam-A ukázal své zkušenosti, protože se za KO nehnal nijak zběsile, aby si nenaběhl na nějaký "lucky punch". Namísto toho Tonnu systematicky a tvrdě rozebíral. Poslední knockdown byl nachlup stejný jako ten první. Sam-A zachytil Australanův kop a poslal mu na bradu přesně mířenou zadní přímku.

Třetí počítání v jednom kole znamená automaticky konec, takže Gaiyanghadao mohl oslavovat úspěšnou třetí obhajobu svého titulu. Našel si však také chvilku, aby zašel vyjádřit respekt soupeřovi, přesně tak, jak to má být.

Nejnovější články