11 věcí, které jste možná nevěděli o čečenském "Vlku" Chimaevovi

11 věcí, které jste možná nevěděli o čečenském "Vlku" Chimaevovi Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Víte odkud má vycházející hvězda UFC jizvu na rtu, proč jel navštívit McGregora a kdo mu koupil tenisky když neměl peníze?

Khamzat Chimaev je jedním z největších taháků nadcházejícího turnaje UFC 273. Na něm se totiž utká s Gilbertem Burnsem, který je jedním z top bojovníků welterové divize a konečně se tak ukáže, jestli je Khamzatova aura neporazitelného bojovníka jen iluzí, nebo jestli je čečenský "Vlk" skutečně tak dobrý, jak vypadá, že by mohl být. Zatím se můžete podívat na několik neuvěřitelných faktů z Chimaevova života:

Drsné dětství

Khamzat se narodil v roce 1994, tedy přesně v době, kdy ruská vojska napadla Čečensko. Své ranné dětství tak prožil ve válce a jakoby to nestačilo, už jako malý kluk se denně rval na ulici s ostatními vrstevníky. To byla pravděpodobně velice dobrá příprava na zápasy v MMA, protože pokud denně bojujete na ulici v Čečně, zápasy v kleci pro vás nejspíš nebudou až tak stresující.

Jizva na rtu

Výrazná jizva na Khamzatově rtu, za kterou si od Conora McGregora vysloužil nelichotivou přezdívku „rat lip“ (krysí ret), pochází z doby, kdy mu byly teprve 2 roky. Hodně nešťastně tehdy spadl z betonových schodů, přičemž si rozsekl ret, vyrazil zub a zlomil nos. Od té chvíle má vychýlenou nosní přepážku, takže může dýchat pouze jednou nosní dírkou.

Emigrace do Švédska

V roce 2013, když bylo Chimaevovi 18 let, emigroval společně se svojí rodinou do Švédska, kde už na ně čekal jeho starší bratr, který tam odjel dříve. Nyní má čečenský vlk švédské občanství.

Khamzat Chimaev vs Gerald Meerschaert Khamzat Chimaev trefuje Geralda Meerschaerta svým tvrdým pravým direktem a posílá jej do bezvědomí. | zdroj: Profimedia

Šampion ve wrestlingu

Khamzat začal s wrestlingem, když mu bylo pět let, a jako junior vyhrál bronzovou medaili na ruském mistrovství ve volném stylu, což je docela působivé, protože konkurence je tam skutečně obrovská. Když se přestěhoval do Švédska, pokračoval v zápase a získal třikrát titul šampiona Švédska, bez toho, aniž by ztratil jediný bod.

K MMA jej dostal McGregor

Po přicestování do Švédska pracoval Khamzat v drůbežárně. Při pauze na jedné noční směně viděl v televizi zápas mezi Conorem McGregorem a José Aldem (který trval jen 13 vteřin) a když si spočítal, kolik za tento souboj irský bojovník dostal, rozhodl se, že by to taky mohl zkusit: „Říkal jsem si, že když tihle chlapi vydělávají miliony, proč bych to nemohl dělat taky. Jsem bojovník, jsem válečník a vím, že mám v sobě něco speciálního. Musel jsem najít způsob, abych to mohl lidem ukázat,“ řekl Khamzat v jednom z rozhovorů pro ESPN. Krátce na to začal Chimaev trénovat v Allstars gymu ve Stockholmu.

Byl odsouzen za napadení

V roce 2017 byl Chimaev s jedním ze svých kamarádů v obchodním domě. Když se chystali odejít, ochranka zadržela jeho kamaráda s tím, že se měl dopustit krádeže sluchátek. To vedlo k hádce a nakonec k tomu, že Chimaev udeřil pracovníka obchodu do obličeje, ten spadl a skončil s poraněnou nohou a čelistí. Nakonec z toho čečenský vlk vyklouzl ještě dobře, protože u soudu dostal jen 50 hodin veřejně prospěšných prací a pokutu 600 švédských korun (cca 2000 Kč).

Gustafsson mu koupil tenisky

Po přestěhování se do Stockholmu začal Khamzat trénovat v AllStars gymu, kde i přespával v malém kutlochu. Žil tak ze dne na den a peněz nazbyt moc neměl. Při jednom venkovním tréninku viděl jeho týmový parťák Alexander Gustafsson, že Khamzat běhá ve starých otrhaných teniskách. Velkorysý Švéd jej ještě ten samý den vzal do obchodu, kde mu koupil boty a oblečení na trénink. Stejně jej podporoval také trenér Reza Madadi, který mu dával jídlo i výbavu na tréninky. Nutno říct, že Khamzat na to nezapomněl a stejnou štědrost ukázal i tehdy, když vyhrál své první dva zápasy v UFC během 10 dnů, za což dostal dva bonusy ve výši 50 tisíc dolarů. Když se pak vrátil zpátky do tělocvičny, každého člena obdaroval stodolarovou bankovkou. S trenérem a dalšími borci z gymu také chodí nakupovat a rozdávat jídlo bezdomovcům na stockholmském nádraží.

Letěl do Irska, aby dal výprask McGregorovi

Rivalita mezi Khabibem Nurmagomedovem a Conorem McGregorem vstoupila do dějin a trashtalku na Khabibovu adresu si všiml i Chimaev. Tomu vadilo, že Conor rýpal do Khabibova náboženství i Dagestánu a Čečny a rozhodl se dát irské superhvězdě lekci. „Jel jsem tam, abych chránil naši čest a důstojnost, jel jsem tam pro nás všechny,“ vyjádřil se ke své trestné výpravě Chimaev. Nasedl do letadla a odletěl do Dublinu s úmyslem počkat si na McGregora a zmlátit ho. Nakonec k tomu nedošlo, protože byl zadržen na dublinském letišti, kde jej vyslýchali a drželi 8 hodin. Tuto chvíli si Khamzat krátil děláním kliků a dřepů ve vazební cele, aby jej pak policie eskortovala do letadla, a poslala zpátky do Stockholmu.

Málem nechal zápasení kvůli covidu

Koncem roku 2020 se měl Chimaev utkat s Leonem Edwardsem, ale duel musel být přeložen, protože čečenský bojovník dostal covid. Zápas se však nekonal ani v náhradním termínu (a ani v dodatečném náhradním termínu), protože covid si na Chimaevovi pořádně zadováděl. Nemoc se u Chimaeva táhla a poté, co začal kašlat krev, byl ze svého zdravotního stavu tak frustrovaný, že na Instagramu ohlásil odchod do sportovního důchodu. Nakonec se zjistilo, že má fibrózu plíce, začal se léčit a naštěstí se dal zpátky do kupy.

Přátelí se s čečenským diktátorem

Ramzan Kadyrov je čečenský diktátor a loutka Putinova režimu, který byl právě Putinem nastrčen do vedení Čečenska po smrti jeho otce Akhmata. Toho zabili sami Čečenci, kteří nesouhlasili s nadvládou Moskvy a kolaboranta Kadyrova s diktátorskými manýry nesnášeli. Jeho syn ale převzal žezlo a dále s podporou Kremlu vládne tvrdou rukou proti svému lidu. Zajímavé však je, že Chimaev, který hledal politický azyl ve Švédsku a v podstatě tak utekl před Kadyrovým režimem, má s malým diktátorem velice přátelské vztahy, jezdí za ním na jeho oslavy, dostává od něj sportovní auta a Kadyrov jej čile využívá ke své propagandě.

Je nejdominantnějším bojovníkem v UFC

Chimaev má sice na kontě jen 10 MMA zápasů, ale všechny ukončil před limitem a nikdy se nedostal do třetího kola. V UFC odbojoval 4 souboje a způsob, jakým dominoval svým soupeřům, ohromil nejednoho fanouška. Nejenže všechny soupeře ukončil (2x submise, 1x TKO, 1x KO), ale obdržel během toho jen jeden signifikantní úder. Sám jich rozdal 112. Z celkového času 12 minut a 54 sekund, který strávil v oktagonu UFC, kontroloval své soupeře neuvěřitelných 11 minut a 56 vteřin.

Je jasné, že Chimaev zatím nebojoval s těmi nejlepšími a opravdu pořádný test zažije až tento víkend s Gilbertem Burnsem, ale i tak jsou tyto statistiky velice působivé a je velká šance, že získá titul minimálně v jedné váhové kategorii.

Zdroje:  youtube - mma on point

Nejnovější články